Ételallergia Online

                          Glutén-, laktóz-, tejfehérje-,

                                tojásmentes és vegetáriánus ételek

..

   Ételallergia, táplálékintolerancia, életmód portál  -  Food Allergy - Receptek ételallergiásoknak

.

.

Diéta szerint

Gluténmentes

Tejfehérjementes

Laktózmentes

Tojásmentes

Vegetáriánus

Étel-Ital

Péksütemények, kenyerek

Előételek

Levesek

Húsételek

Egytálételek

Zöldségételek

Saláták

Mártások

Italok

Desszertek

Allergia infó

Táplálékallergia

Allergia

Életmód

Egészség

Gasztronómia

Hivatkozások

Egészségügy

Partnereink

Honlap infó

Ételallergia nyitólap

Szerzői jogok

Jogi nyilatkozat

Impresszum

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Keresztreakció, keresztallergia


 

 

Allergiás keresztreakció esetében a szervezet a különböző eredetű összetevőket azonos allergénként ismeri fel. Egyszerűsítve: bizonyos anyagok, amelyek hasonlítanak az allergénekre, maguk is allergiás reakciókat váltanak ki, vagy felerősítik az allergiás tüneteket. 

 

Keresztreakció nem mindig lép fel, viszont felléphet, és ugyanolyan panaszokat okozhat, mint a már ismert fő allergén. Éppen ezért például, ha valaki érzékeny a tyúktojásra, nem ajánlják számára a házi szárnyasok (lúd, kacsa) és a vadon élő madarak (például fürj) tojását sem, hiszen hasonló fehérjék építik fel őket. Ha valaki allergiás a fekete ürömre, kerülje a zellert és a lestyánt, mert ezek a közeli rokonságban álló növények ugyanazt a reakciót válthatják ki, mint az üröm.

Amennyiben tehát kiderül, hogy érzékenyek vagyunk valamire, az allergológiai szakrendelésen rá kell kérdeznünk arra, mit kell még kerülnünk, illetve kiiktatnunk az életünkből a panaszokat okozó anyagokon kívül.

Táplálékallergia vonatkozásában a keresztreaktivitás általában az azonos állat- vagy növényfajokból származó tápanyagok között fordul elő.

 

Keresztallergének lehetnek:

  • a pollen  - zöldség, gyümölcs, fűszerek vagy más pollennel

  • a különböző növények

  • különböző állati eredetű allergének

  • a latex - amely rugalmas anyagú eszközökben (pl. gumikesztyű, katéter) gyakori - és egyes gyümölcsök

A pollenek és különböző növények

A növények esetében egyes keresztreakciók jellemzően a botanikai családon belüli azonosságra vezethetők vissza, például a zeller, a sárgarépa, az ánizs és a petrezselyem esetében, amelyek az ernyősvirágúak családjába tartoznak.

A további törvényszerűségek feltárását azonban megnehezíti az a tapasztalat, hogy létezik keresztreaktivitás távoli fajok fehérjéinek esetében is, vagyis egyes táplálékallergiák tünetei nemcsak a rokon fajok fogyasztásakor jelenhetnek meg.

Az azonban megfogalmazható, hogy a keresztreakció kialakulásának alapja az azonos, részben azonos vagy hasonló biológiai funkció, illetve kémiai szerkezet, ezáltal a beteg immunrendszere egyformán rosszul ismeri fel a különböző eredetű allergének azonos kötési helyeit.

Hazánkban a növényi eredetű táplálékallergiák közül a leggyakoribb keresztreakció a pollenallergiához társuló zöldség és gyümölcsallergia, amely lehet évszakos, (vagyis csak bizonyos hónapokban tapasztalhatóak a tünetek) és az év további részében nem okoz panaszt a problémás zöldségek, gyümölcsök elfogyasztása. Ugyanakkor lehetséges az is, hogy az allergiás reakció egész évben tapasztalható.

A pollenallergiások esetében a gyógynövények is okozhatnak allergiát, ennélfogva a gyógynövények főzete, illóolaja illetve egyéb formában történő alkalmazásuk kerülendő. Ilyenek a kamillavirág, a cickafark és a körömvirág.

Panaszt okozhat és kerülendő a méz és a propoliszt tartalmazó készítmények fogyasztása illetve alkalmazása is.

A pollenallergiáról szólva fontos megemlíteni a hazánkban különösen sok problémát okozó parlagfű pollen allergiát, illetve a hozzá társuló keresztallergiákat. A parlagfűhöz leggyakrabban társuló táplálékallergének a görögdinnye, a sárgadinnye, a cukkini és az uborka, valamint a zeller, az üröm, a banán

Allergia esetén az étrend összeállítása során a különböző kereszt táplálékallergéneket olyan esetben el kell kerülni, ha korábban súlyos allergiás reakció (anafilaxia) fordult elő, vagy ha a pollenallergiás a gyümölcs vagy zöldség elfogyasztása után allergiás reakciót észlelt.

Tekintettel arra, hogy a keresztreakciót kiváltó zöldségek és gyümölcsök köre igen széles lehet, szükséges az étrend kialakításához szakember - orvos, dietetikus - segítségét kérni, hiszen ha feleslegesen sok táplálék marad ki az étrendből, hiánybetegségek (vitamin, ásványi anyag) alakulhatnak ki.

A rejtett formában előforduló allergének kiszűrése az allergiás reakciók elkerülése céljából naprakész információt, különös figyelmet és tájékozottságot igényel.

Állati eredetű allergének

Az állati eredetű tápanyagokkal kapcsolatban a keresztreakció az azonos állatfajok fehérjéi között a leggyakoribb. Tehéntejfehérje allergia előfordulásakor a keresztreakció nagyon gyakori más emlősállatok tejével, tehát a kecske, a szamár és a juh tejével és természetesen a belőlük készült tejtermékkel is, ezért fogyasztásuk nem ajánlott.

A tehéntejfehérje allergiások számára a marhahús fogyasztása – továbbá a marhaszőr belégzése – is kockázatot jelenthet.

Tojásallergia esetében kerülendő minden szárnyas (tyúk, pulyka, kacsa, liba, fürj) tojásának fogyasztása is. Jelentkezhet keresztreakció a tojástermelő állat húsának elfogyasztásakor is, azonban előfordulásának a gyakorisága kisebb, mint a tejfehérje érzékenység esetében a tejtermelő állat húsának elfogyasztásakor. A szárnyasok tollával történő érintkezés azonban mindenképpen kerülendő.

Ismert keresztreakciók többek között:

-parlagfű - dinnye, uborka, cukkini, gesztenye, latex, görögdinnye, banán, zeller, üröm

-nyírfa - alma, kivi, körte, paradicsom, sárgarépa, zeller, mogyoró

-pázsitfüvek - rozs

-fűfélék – burgonya

-olajos magvak - hüvelyesek

-őszibarack - sárgabarack, banán, szilva, guava

-kesudió - kakaó, kávé

-fekete üröm - kapor, sárgarépa, zeller, alma, kivi

-fekete üröm – nyírfa – zeller - sárgarépa

-kapor-zeller-üröm-banán

-hal - az összes másfajta hallal, tenger gyümölcsei

-diófélék - szezámmag

-mogyoró - dió-mandula, az összes többi olajos mag

-pázsitfű pollen - kukorica pollen

-poratka - rákfélék és egyéb ízeltlábúa

-latex – citrusfélék, avocado, gesztenye, banán, kivi, papaya

-alma - burgonya, sárgarépa, nyírpollen

-fokhagyma - vöröshagyma, spárga

-gabonafélék pollenjei - pázsitfüvek pollenjei

-zöldborsó - hüvelyesek

-sárgarépa - zeller, ánizs, alma, burgonya, rizs, búza, nyírpollen, avokádó, ananász

-gabona - az összes többi gabona

Tejallergia esetén gyakori a keresztallergia:

a más állatok tejével (pl kecske, juh, szamár)

a tehén húsával

a tehén bőrével

Tojásallergia esetén gyakori a keresztallergia:

más szárnyasok tojásával

szárnyasok húsával

szárnyasok tollával

Tenger gyümölcsei – különböző eredetű halak, kagylók, rákok, tintahal, polip

Copyright © Szabó Alexandra dietetikus - Szegedi Éva

A Tulajdonos előzetes írásos hozzájárulása nélkül tilos a portál egészének vagy részeinek (szöveg, grafika, fotó, audio- vagy videoanyag, adatszerkezet, struktúra, eljárás, program stb.) feldolgozása és értékesítése, terjesztése, sokszorosítása, adatbázisban való tárolása, kereskedelmi forgalomba hozatala.

A teljes Szerzői jogi nyilatkozaT szövege

 

 

 

 

 

 

Kapor - fotó:nkzs

Kapor - fotó:nkzs

 

 

 

 

 

Nyír

Nyír

 

 

 

 

 

Mogyoró

Mogyoró

 

 

 

 

 

Üröm - fotó:hisks

Üröm - fotó:hisks

Copyright © Szegedi Éva, 2006-2016. Minden jog fenntartva

Ételallergia és táplálékintolerancia portál - Food Allergy