.
|
||||||||||||||
|
Keresztreakció, keresztallergia
Allergiás keresztreakció esetében a szervezet a különböző eredetű összetevőket azonos allergénként ismeri fel. Egyszerűsítve: bizonyos anyagok, amelyek hasonlítanak az allergénekre, maguk is allergiás reakciókat váltanak ki, vagy felerősítik az allergiás tüneteket.
Keresztreakció nem mindig lép fel, viszont felléphet, és ugyanolyan panaszokat okozhat, mint a már ismert fő allergén. Éppen ezért például, ha valaki érzékeny a tyúktojásra, nem ajánlják számára a házi szárnyasok (lúd, kacsa) és a vadon élő madarak (például fürj) tojását sem, hiszen hasonló fehérjék építik fel őket. Ha valaki allergiás a fekete ürömre, kerülje a zellert és a lestyánt, mert ezek a közeli rokonságban álló növények ugyanazt a reakciót válthatják ki, mint az üröm. Amennyiben tehát kiderül, hogy érzékenyek vagyunk valamire, az allergológiai szakrendelésen rá kell kérdeznünk arra, mit kell még kerülnünk, illetve kiiktatnunk az életünkből a panaszokat okozó anyagokon kívül.
Táplálékallergia vonatkozásában a keresztreaktivitás általában az azonos állat- vagy növényfajokból származó tápanyagok között fordul elő.
Keresztallergének lehetnek:
A pollenek és különböző növények A növények esetében egyes keresztreakciók jellemzően a botanikai családon belüli azonosságra vezethetők vissza, például a zeller, a sárgarépa, az ánizs és a petrezselyem esetében, amelyek az ernyősvirágúak családjába tartoznak. A további törvényszerűségek feltárását azonban megnehezíti az a tapasztalat, hogy létezik keresztreaktivitás távoli fajok fehérjéinek esetében is, vagyis egyes táplálékallergiák tünetei nemcsak a rokon fajok fogyasztásakor jelenhetnek meg. Az azonban megfogalmazható, hogy a keresztreakció kialakulásának alapja az azonos, részben azonos vagy hasonló biológiai funkció, illetve kémiai szerkezet, ezáltal a beteg immunrendszere egyformán rosszul ismeri fel a különböző eredetű allergének azonos kötési helyeit. Hazánkban a növényi eredetű táplálékallergiák közül a leggyakoribb keresztreakció a pollenallergiához társuló zöldség és gyümölcsallergia, amely lehet évszakos, (vagyis csak bizonyos hónapokban tapasztalhatóak a tünetek) és az év további részében nem okoz panaszt a problémás zöldségek, gyümölcsök elfogyasztása. Ugyanakkor lehetséges az is, hogy az allergiás reakció egész évben tapasztalható. A pollenallergiások esetében a gyógynövények is okozhatnak allergiát, ennélfogva a gyógynövények főzete, illóolaja illetve egyéb formában történő alkalmazásuk kerülendő. Ilyenek a kamillavirág, a cickafark és a körömvirág. Panaszt okozhat és kerülendő a méz és a propoliszt tartalmazó készítmények fogyasztása illetve alkalmazása is. A pollenallergiáról szólva fontos megemlíteni a hazánkban különösen sok problémát okozó parlagfű pollen allergiát, illetve a hozzá társuló keresztallergiákat. A parlagfűhöz leggyakrabban társuló táplálékallergének a görögdinnye, a sárgadinnye, a cukkini és az uborka, valamint a zeller, az üröm, a banán. Allergia esetén az étrend összeállítása során a különböző kereszt táplálékallergéneket olyan esetben el kell kerülni, ha korábban súlyos allergiás reakció (anafilaxia) fordult elő, vagy ha a pollenallergiás a gyümölcs vagy zöldség elfogyasztása után allergiás reakciót észlelt. Tekintettel arra, hogy a keresztreakciót kiváltó zöldségek és gyümölcsök köre igen széles lehet, szükséges az étrend kialakításához szakember - orvos, dietetikus - segítségét kérni, hiszen ha feleslegesen sok táplálék marad ki az étrendből, hiánybetegségek (vitamin, ásványi anyag) alakulhatnak ki. A rejtett formában előforduló allergének kiszűrése az allergiás reakciók elkerülése céljából naprakész információt, különös figyelmet és tájékozottságot igényel. Állati eredetű allergének Az állati eredetű tápanyagokkal kapcsolatban a keresztreakció az azonos állatfajok fehérjéi között a leggyakoribb. Tehéntejfehérje allergia előfordulásakor a keresztreakció nagyon gyakori más emlősállatok tejével, tehát a kecske, a szamár és a juh tejével és természetesen a belőlük készült tejtermékkel is, ezért fogyasztásuk nem ajánlott. A tehéntejfehérje allergiások számára a marhahús fogyasztása – továbbá a marhaszőr belégzése – is kockázatot jelenthet. Tojásallergia esetében kerülendő minden szárnyas (tyúk, pulyka, kacsa, liba, fürj) tojásának fogyasztása is. Jelentkezhet keresztreakció a tojástermelő állat húsának elfogyasztásakor is, azonban előfordulásának a gyakorisága kisebb, mint a tejfehérje érzékenység esetében a tejtermelő állat húsának elfogyasztásakor. A szárnyasok tollával történő érintkezés azonban mindenképpen kerülendő. Ismert keresztreakciók többek között:
Copyright © Szabó Alexandra dietetikus - Szegedi Éva A Tulajdonos előzetes írásos hozzájárulása nélkül tilos a portál egészének vagy részeinek (szöveg, grafika, fotó, audio- vagy videoanyag, adatszerkezet, struktúra, eljárás, program stb.) feldolgozása és értékesítése, terjesztése, sokszorosítása, adatbázisban való tárolása, kereskedelmi forgalomba hozatala. |
Kapor - fotó:nkzs
Nyír
Mogyoró
Üröm - fotó:hisks |
Copyright © Szegedi Éva, 2006-2016. Minden jog fenntartva Ételallergia és táplálékintolerancia portál - Food Allergy |