Ételallergia Online

                          Glutén-, laktóz-, tejfehérje-,

                                tojásmentes és vegetáriánus ételek

..

   Ételallergia, táplálékintolerancia, életmód portál  -  Food Allergy - Receptek ételallergiásoknak

.

.

Honlap infó

Ételallergia nyitólap

Szerzői jogok

Jogi nyilatkozat

Impresszum

Allergia infó

Táplálékallergia

Allergia

Diéta szerint

Gluténmentes

Tejfehérjementes

Laktózmentes

Tojásmentes

Vegetáriánus

Étel-Ital

Előételek

Levesek

Húsételek

Egytálételek

Zöldségételek

Saláták

Mártások

Italok

Desszertek

Diétás hozzávalók

Alapanyagok

Üzletek

Életmód

Egészség

Gasztronómia

Kultúra

Program infó

Könyvajánló

Programok

Hivatkozások

Egészségügy

Orvosi adatbázis

Partnereink

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cikkek - Egészség

Vitaminhiány

Szervezetünk megfelelő működéséhez és jó közérzetünkhöz többek között a megfelelő vitaminszint is hozzájárul. Nélkülözhetetlen funkciókat töltenek be szervezetünkben a vitaminok, ezek (is) felelnek az immunrendszerünk működéséért, a szemünk egészségéért, sejtjeink regenerálódásáért, a véralvadásért, csontjaink és fogaink tartósságáért. Van olyan vitamin, amely több mint száz feladatot lát el. Ezért, ha nem jutunk hozzá a kellő mennyiséghez, hiánytüneteket tapasztalhatunk, melyeket időben felismerve megfelelő élelmiszerek elfogyasztásával és kiegészítő vitaminkészítményekkel súlyos következményeket kerülhetünk el. Tovább

Hogyan készítsünk bébiételeket zöldségfélékből?

A zöldségfélék legtöbbször főzelékek formájában kerülnek a csecsemők étrendjébe. Vitamin, ásványi anyag tartalma, tápláló tulajdonságai miatt már egészen kicsi korban érdemes megszerettetni a babával.

Az óvodába kerülő gyermekek közül sokan idegenkednek a főtt ételtől, a főzelékektől. Ennek egyik oka, hogy étrendjükben nem szerepelt rendszeresen. A  fejlődéshez, növekedéshez pedig elengedhetetlenül szükségesek a zöldségfélékben található tápanyagok, rostjaikkal pedig az egészséges emésztést segítik elő. Tovább

Mit kell tudni transzzsírsavakról?

A köztudatban a transzzsírsavak legismertebb forrása a margarin. Régen a margaringyártás során a finomított étolajokat nagy nyomáson és magas hőmérsékleten hidrogénnel telítették, így a transzzsírsavak mennyisége elérhette a 10%-ot is. Napjainkban a jó minőségű margarinok gyártása során nem használnak hidrogénezett növényi olajokat, hanem kókusz- vagy pálmazsír hozzáadásával, illetve egyéb új technológiai eljárásokkal készítik a margarint, így a transzzsírsavtartalom 1% alá csökkent. Tovább

Mit kell tudni a margarinokról?

Az elnevezés a görög eredetű „margaritesz” szóból ered, ami magyarul gyöngyöt jelent, a margarin gyöngyszerű színe miatt. A 19. században fejlesztették ki Franciaországban. A margarin az úgynevezett étkezési célú kenhető zsiradékok csoportjába tartozó élelmiszer. A vajhoz hasonlóan a margarin is „víz a zsírban” emulzió. Zsír összetevője természetes növényi és/vagy állati zsírok mellett természetes növényi lágy olajok keverékéből áll. A zsír-olaj arány adja a margarin szilárdságát és kenhetőségét. Tovább

Édesítőszerek és cukorpótlók

A mesterséges édesítőszerekkel új utak nyíltak meg az édesítés terén. Energiaértékük elhanyagolható, nem jelentenek energiatöbbletet a szervezetnek, ezért jó kiegészítői a testtömegcsökkentő étrendnek, de súlyvesztés csak akkor érhető el, ha az életmód is változik. Nem befolyásolják a vércukorszintet, így jól alkalmazhatóak cukorbetegek diétájában is. A mesterséges- vagy más néven intenzív édesítőszerek körül mindig ott lebegett a kétség. Tovább

A só szerepe a táplálkozásban

Fontos lenne azonban, hogy a sóbevitelt élelmiszerválogatással és a sózási szokások megváltoztatásával csökkentsük, ez utóbbi törekvést ez a sótípus nem segíti, mivel hasonlóan „sósnak” érezzük, mint a hagyományos étkezési sót, azaz fenntartja a sós íz iránti igényt. A jódozott só alkalmazása a konyhasó helyett hasznos lehet, mivel Magyarország nagy része jódhiányos terület. A jódpótlás megoldásának az optimális módja azonban nem a jódozott só

túlzott használata. Tovább

Zöldség, gyümölcs az asztalon - MDOSZ Táplálkozási Akadémia

A KSH adatai szerint 2010-ben a magyar lakosság átlagosan fejenként 47,8 kg zöldséget és 37,1 kg gyümölcsöt fogyasztott. A jelenleg érvényes táplálkozási ajánlás szerint napi minimum fél kilogramm gyümölcsöt, zöldséget ajánlott fogyasztani egy nap (ez a két élelmiszercsoportra összesen egy évre kb. 180 kg/fő elfogyasztását jelentené).  Tovább

Fogászati problémák kisgyermekkorban – Anyatejes táplálás, cumi, ujjszopás

Dr. Sziklavári György

Kicsi gyerekeknél gyakori az ujjszopás. Az ujjszopás olyan tevékenység, amelyhez a gyermeknek joga van, amely megnyugtatja. Fogászati szempontból nem feltétlenül okoz bajt, ha viszont a kicsi állandóan szopja az ujját, és ez a szokás a gyermek 4 éves kora után is megmarad, az káros lehet a fejlődő fogakra és állcsontokra. Tovább

Életkorhoz kötött kötelező védőoltások

A gyermekek alapvető joga, hogy mindent megadjunk számukra, hogy egészséges felnőtté válhassanak. Alapvető joguk, hogy megkapják a fertőző betegségek elleni védőoltásokat. A védőoltások elmaradása, egy súlyos fertőző betegség átélése egész további életükre kihathat. Tovább

Influenza elleni védőoltások

Az immunizációval foglalkozó szakemberek szerint azért fontos, hogy minél többen beoltassák magukat, hogy egyre kevesebben legyenek, akik elkapják és átadják a másiknak a betegséget. Egy bizonyos fokú átoltottság esetén elkerülhető a járvány kirobbanása. Tovább

 

Vérnyomásmérés otthon és munkahelyünkön

A hipertónia, vagy magas vérnyomás gyakori betegség, minden majdnem minden ötödik embernél előfordul. Hosszú ideig nem okoz panaszokat, de szövődményei nagyon súlyosak, ezért komolyan kell venni.  Tovább

Alma, narancs, banán

A gyümölcsökben lévő vitaminokra, ásványi anyagokra azonban egész évben szükségünk van, különösen a téli, járványos időszakban. Mielőtt tablettákkal biztosítanánk szervezetünk vitaminszükségletét, gondoljuk át, milyen gyümölcsök állnak rendelkezésünkre a téli hónapokban. Tovább

Gyógyító, illatos teák

Akár betegek vagyunk, akár megelőzésnek szánjuk, a természet patikájából finom teákat választhatunk, amelyek kisebb bajainkon segítenek, vagy kiegészítik az orvosi kezelést. Tovább

Jógával a stressz ellen

A rendszeresen végzett jógagyakorlatokkal rugalmasabbá, hajlékonyabbá válhat testünk, jótékony hatással vannak a gerincre és az ízületekre. A jógát a napi feszültség, a stressz levezetésére is javasolják a lélekgyógyászok, sőt, a légzőgyakorlatok miatt a légzőszervi betegségek kiegészítő kezelésére is alkalmazzák. Tovább

Vegyük komolyan a bárányhimlőt

A megelőzés legjobb módszere a védőoltás. A varicella elleni védőoltás nem tartozik az életkorhoz köthető kötelező oltások közé, de kérhető. Tudni kell, hogy a vakcina nem ad teljes védettséget, de ha mégis átesik a gyermek vagy felnőtt a betegségen, az enyhébb lefolyású és súlyos szövődményektől mentes lesz. Tovább

Az alvás legyen pihentető

Kik alszanak jól? Éjszaka vagy nappal aludjunk? Hűvös vagy meleg szobában pihenjünk le? Az alvás minősége hatással van az ébren töltött időre, így befolyásolja életünk minőségét is. Tovább

 

Copyright © Szegedi Éva, 2006-2014 Minden jog fenntartva

Foto © Fábián Évi, Ferenczi Péter, Irimiás László, Szőke Péter, Szegedi Éva

Ételallergia és táplálékintolerancia portál - Food Allergy