Ételallergia Online

                          Glutén-, laktóz-, tejfehérje-,

                                tojásmentes és vegetáriánus ételek

..

   Ételallergia, táplálékintolerancia, életmód portál  -  Food Allergy - Receptek ételallergiásoknak 

.

.

Honlap infó

Ételallergia nyitólap

Az olvasóhoz

Szerzői jogok

Jogi nyilatkozat

Impresszum

Allergia infó

Táplálékallergia

Allergia

Diéta szerint

Gluténmentes

Tejfehérjementes

Laktózmentes

Tojásmentes

Vegetáriánus

Étel-Ital

Előételek

Levesek

Húsételek

Egytálételek

Zöldségételek

Saláták

Mártások

Italok

Desszertek

Diétás hozzávalók

Alapanyagok

Üzletek

Életmód

Egészség

Gasztronómia

Kultúra

Program infó

Könyvajánló

Programok

Hivatkozások

Egészségügy

Orvosi adatbázis

Partnereink

Vegyük komolyan a bárányhimlőt!

 

Gyermekkorunk mesehőse, Pöttyös Panni, egy szép napon arra ébredt, hogy teste tele van apró piros pöttyökkel. Bárányhimlős lett. A valóság sokkal komolyabb ennél a mesénél. Ez a gyakori gyermekbetegség, amin a kisgyermekek nagy része átesik és általában nem súlyos lefolyású, egyáltalán nem veszélytelen.

Mi is hát a bárányhimlő vagyis a varicella simplex? Egy cseppfertőzéssel terjedő, jellegzetes, hólyagos kiütéssel járó, lázas megbetegedést, amelyet a varicella zoster nevű herpeszvírus okoz. Ugyanaz a vírus, mint ami felnőtteknél az övsömört okozza.

Lappangási ideje hosszú, akár 14-21 nap is lehet, és már a tünetek jelentkezése előtt napokkal is fertőz. Lázzal, gyengeséggel, étvágytalansággal, hasfájással jár. A kiütések viszketős hólyagokká válnak, amik könnyen elfertőződhetnek. Ezért a bárányhimlős gyermeknek nem csak az ágynyugalom fontos, hanem a környezetének fokozott higiéniája: a vasalt ágynemű, a játékok tisztán tartása, a kisgyermek körmeinek rendben tartása. Csakis orvos által írt hintőporral vagy gyógyszerrel enyhítsük a tüneteket, és igyekezzünk ügyelni rá, hogy a beteg ne vakarja el. Gennykeltő kórokozóval való felülfertőzés miatt maradandó hegeket is hagyhat maga után.

A megelőzés legjobb módszere a védőoltás. A varicella elleni védőoltás nem tartozik az életkorhoz köthető kötelező oltások közé, de kérhető. Tudni kell, hogy a vakcina nem ad teljes védettséget, de ha mégis átesik a gyermek vagy felnőtt a betegségen, az enyhébb lefolyású és súlyos szövődményektől mentes lesz.

Régebben szokás volt, hogy az anyák bárányhimlős környezetbe vitték csemetéjüket, hogy átessen a betegségen. Ma már tudjuk, hogy nem ártalmatlan a bárányhimlő, súlyos szövődményekkel is járhat.

A vírus a betegség elmúltával még hosszú évekig a szervezetben marad. Legyengült immunrendszerű felnőtteknél a vírus fellángolása fájdalmas és nehezen gyógyuló övsömört okoz.

Vegyük komolyan a bárányhimlőt! Ha gyermekünk bárányhimlős, tartsuk távol a többi kisgyermektől, várandós anyától, legyengült fizikumú felnőttől. A varicella elleni védőoltás lehetőségét pedig beszéljük meg a gyermekorvossal.

2008. február

 

Copyright © Szegedi Éva, 2006-2012  Minden jog fenntartva

Ételallergia és táplálékintolerancia portál - Food Allergy