Könyvajánló
 |
Szegedi Éva:
Ételallergiások receptkönyve
Az előételtől a desszertig
Alexandra Kiadó 2006.
"Egy könyv, amit szívesen nyitok ki."
(Kapás Csilla
újságíró)
|
A kötet elkészítését és kiadását az indokolta, hogy hazánkban
egyre magasabb a táplálék-intoleranciában és táplálékallergiában
szenvedők száma. Sokan közülük nincsenek tisztában vele, hogy ha
ki kell hagyniuk étrendjükből a tejet, a tojást és a
gabonaféléket, mivel helyettesítsék azokat, és hogyan
főzzenek-süssenek a helyettesítő alapanyagokkal. A köznyelv mind a
táplálék-intoleranciában, mind a táplálék-allergiában szenvedőket
ételallergiásnak nevezi. Ezért lett a könyv címe Ételallergiások
receptkönyve.
Szegedi Éva könyve egyszerre készült glutén-, laktóz-,
tejfehérje-, és tojásérzékenységben szenvedőknek.
A szerző maga is táplálékallergiás. Nem fogyaszthat hagymát,
fokhagymát, kaprot, zellert, mogyoróféléket, szóját, banánt, halat
és szőlőt. Maga választotta ki az alapanyagokat, az Ételallergia
Online stábjával együtt átdolgozott számos hagyományos
magyar fogást, a recepteket kipróbálta, majd kiegészítette saját
ételeinek leírásával. Így született a kézirat.
A
receptek közötti eligazodást ikonok segítik, így mindenki könnyen
megtalálja azokat az ételeket, amelyek számára megfelelőek. Akik
például sem tejet, sem tojást nem fogyaszthatnak, azok a tojást és
tejesdobozt ábrázoló ikonokat kövessék. Sem hagymát, sem zellert
nem használt a szerző, így azok is el tudják készíteni az
ételeket, akik e két zöldségfélére is allergiásak.
A könyv nemcsak ahhoz nyújt segítséget, hogy hagyományos magyar és
új ételeket, leveseket, főzelékeket, desszerteket hogyan
készítsenek el például a tejfehérje-érzékenyek, vagy a
hagyma-allergiások hogyan fűszerezzék a leveseket, főzelékeket,
egytálételeket stb., hanem sorba vesz számos olyan alapanyagot,
amelyeket a fent említett táplálék-intoleranciákkal küzdők
használhatnak a főzéshez: növényi „tejszíneket”, gluténmentes
liszteket, tejmentes margarinokat, laktózmentes készítményeket.
A kötet végén található mellékletben színes fotók mutatnak be
néhány, az Ételallergia Online csapata által készített fogást. A
fényképezéshez sem színezőanyagokat, sem lakkokat nem használtak,
a fotókon látható ételekben az a közös, hogy az ételallergiásoknak
szóló receptek alapján készültek.
Az
Ételallergiások receptkönyve – Az előételtől a desszertig című
könyv az Alexandra könyvesboltokban kapható, a
www.alexandra.hu
oldalon is megrendelhető.
Egy könyv, amit szívesen nyitok ki
Kapás Csilla
újságíró
A környezetemben élők gyakran elszomorodtak, ha azt mondtam, nem
szeretek enni. Hogyan is szerethetnék, amikor – a keresztallergiák
nélkül – harminchat dolog szerepel a tiltólistámon?
Nem ehetek például
tejterméket, tojást, mézet, mogyorót, diót, csokoládét.
Parlagfű-allergiás lévén, nekem az orvosok nem javasolják a
görögdinnye, sárgadinnye, a paradicsom és az uborka fogyasztását.
Szegedi Éva
kolléganőmmel, barátnőmmel étteremben vacsorázni mindig kihívásnak
tetszett, ugyanis ketten együtt alig ehetünk valamit az étlapról. Ő
szőlőt, zellert, hagymát és szóját sem fogyaszthat, így még a
paradicsomlére is meg kell kérdeznie, mi van benne. Sok étkezést
átbeszélgettünk, sok pincért lefárasztottunk, mire Éva azzal az
ötlettel állt elő, hogy elkészíti az Ételallergiások Receptkönyvét.
Igen, én is jobban szeretnék egy szép szerelmes regényt inspirálni,
de ez már csak így adódott. Aztán, emlékszem arra is, amikor nagy
pocakkal, hét hónapos terhesen meséltem Évának, hogy az orvosok és
védőnők ijesztgetnek: 80 százalék az esély, hogy a gyermekünk is
allergiás lesz. Szerencsés vagyok, mert Anna lányomnak, aki szintén
tej- és a tojásérzékeny, már újfajta termékekkel főzhetek.
Gyümölcsleveseket, krémleveseket, krumplipürét, tésztákat,
főzelékeket, turmixokat készíthetek neki. Az üzletekben gyakorlottan
emelem le a polcról a rizs-, szója és zabtejet, a szójatejfölt, a
tejszínmentes habsprayt, a durumtésztát. Ráadásul manapság sokkal
szívesebben főzök, mert tudom, hogy ezt a szakácskönyvet kinyitva
jól áttekinthető, nekünk szóló recepteket találok.
|