Ételallergia Online

                          Glutén-, laktóz-, tejfehérje-,

                                tojásmentes és vegetáriánus ételek

..

   Ételallergia, táplálékintolerancia, életmód portál  -  Food Allergy - Receptek ételallergiásoknak

.

.

Honlap infó

Ételallergia nyitólap

Szerzői jogok

Jogi nyilatkozat

Impresszum

Allergia infó

Táplálékallergia

Allergia

Diéta szerint

Gluténmentes

Tejfehérjementes

Laktózmentes

Tojásmentes

Vegetáriánus

Étel-Ital

Előételek

Levesek

Húsételek

Egytálételek

Zöldségételek

Saláták

Mártások

Italok

Desszertek

Diétás hozzávalók

Alapanyagok

Üzletek

Életmód

Egészség

Gasztronómia

Kultúra

Program infó

Könyvajánló

Programok

Hivatkozások

Egészségügy

Orvosi adatbázis

Partnereink

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Könyvajánló

Szegedi Éva:

Ételallergiások receptkönyve

               Az előételtől a desszertig

                         Alexandra Kiadó 2006.

 

"Egy könyv, amit szívesen nyitok ki."

                 (Kapás Csilla újságíró)

 

A kötet elkészítését és kiadását az indokolta, hogy hazánkban egyre magasabb a táplálék-intoleranciában és táplálékallergiában szenvedők száma. Sokan közülük nincsenek tisztában vele, hogy ha ki kell hagyniuk étrendjükből a tejet, a tojást és a gabonaféléket, mivel helyettesítsék azokat, és hogyan főzzenek-süssenek a helyettesítő alapanyagokkal. A köznyelv mind a táplálék-intoleranciában, mind a táplálék-allergiában szenvedőket ételallergiásnak nevezi. Ezért lett a könyv címe Ételallergiások receptkönyve.

Szegedi Éva könyve egyszerre készült glutén-, laktóz-, tejfehérje-, és tojásérzékenységben szenvedőknek.

A szerző maga is táplálékallergiás. Nem fogyaszthat hagymát, fokhagymát, kaprot, zellert, mogyoróféléket, szóját, banánt, halat és szőlőt. Maga választotta ki az alapanyagokat, az Ételallergia Online stábjával együtt átdolgozott  számos hagyományos magyar fogást, a recepteket kipróbálta, majd kiegészítette saját ételeinek leírásával.  Így született a kézirat.

A receptek közötti eligazodást ikonok segítik, így mindenki könnyen megtalálja azokat az ételeket, amelyek számára megfelelőek. Akik például sem tejet, sem tojást nem fogyaszthatnak, azok a tojást és tejesdobozt ábrázoló ikonokat kövessék. Sem hagymát, sem zellert nem használt a szerző, így azok is el tudják készíteni az ételeket, akik e két zöldségfélére is  allergiásak.

A könyv nemcsak ahhoz nyújt segítséget, hogy hagyományos magyar és új ételeket, leveseket, főzelékeket, desszerteket hogyan készítsenek el például a tejfehérje-érzékenyek, vagy a hagyma-allergiások hogyan fűszerezzék a leveseket, főzelékeket, egytálételeket stb., hanem sorba vesz számos olyan alapanyagot, amelyeket a fent említett táplálék-intoleranciákkal küzdők használhatnak a főzéshez: növényi „tejszíneket”, gluténmentes liszteket, tejmentes margarinokat, laktózmentes készítményeket.

A kötet végén található mellékletben színes fotók mutatnak be néhány, az Ételallergia Online csapata által készített fogást. A fényképezéshez sem színezőanyagokat, sem lakkokat nem használtak, a fotókon látható ételekben az a közös, hogy az ételallergiásoknak szóló receptek alapján készültek.

Az Ételallergiások receptkönyve – Az előételtől a desszertig című könyv az Alexandra könyvesboltokban kapható, a www.alexandra.hu oldalon is megrendelhető.

 

Egy könyv, amit szívesen nyitok ki

Kapás Csilla újságíró

 

A környezetemben élők gyakran elszomorodtak, ha azt mondtam, nem szeretek enni. Hogyan is szerethetnék, amikor – a keresztallergiák nélkül – harminchat dolog szerepel a tiltólistámon?

Nem ehetek például tejterméket, tojást, mézet, mogyorót, diót, csokoládét. Parlagfű-allergiás lévén, nekem az orvosok nem javasolják a görögdinnye, sárgadinnye, a paradicsom és az uborka fogyasztását.

Szegedi Éva kolléganőmmel, barátnőmmel étteremben vacsorázni mindig kihívásnak tetszett, ugyanis ketten együtt alig ehetünk valamit az étlapról. Ő szőlőt, zellert, hagymát és szóját sem fogyaszthat, így még a paradicsomlére is meg kell kérdeznie, mi van benne. Sok étkezést átbeszélgettünk, sok pincért lefárasztottunk, mire Éva azzal az ötlettel állt elő, hogy elkészíti az Ételallergiások Receptkönyvét. Igen, én is jobban szeretnék egy szép szerelmes regényt inspirálni, de ez már csak így adódott. Aztán, emlékszem arra is, amikor nagy pocakkal, hét hónapos terhesen meséltem Évának, hogy az orvosok és védőnők ijesztgetnek: 80 százalék az esély, hogy a gyermekünk is allergiás lesz. Szerencsés vagyok, mert Anna lányomnak, aki szintén tej- és a tojásérzékeny, már újfajta termékekkel főzhetek. Gyümölcsleveseket, krémleveseket, krumplipürét, tésztákat, főzelékeket, turmixokat készíthetek neki. Az üzletekben gyakorlottan emelem le a polcról a rizs-, szója és zabtejet, a szójatejfölt, a tejszínmentes habsprayt, a durumtésztát. Ráadásul manapság sokkal szívesebben főzök, mert tudom, hogy ezt a szakácskönyvet kinyitva jól áttekinthető, nekünk szóló recepteket találok.

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Copyright © Szegedi Éva, 2006-2014  Minden jog fenntartva

Foto © Fábián Évi, Ferenczi Péter, Irimiás László, Szőke Péter, Szegedi Éva

Ételallergia és táplálékintolerancia portál - Food Allergy