Ételallergia Online

                          Glutén-, laktóz-, tejfehérje-,

                                tojásmentes és vegetáriánus ételek

..

   Ételallergia, táplálékintolerancia, életmód portál  -  Food Allergy - Receptek ételallergiásoknak

.

.

Honlap infó

Ételallergia nyitólap

Az olvasóhoz

Szerzői jogok

Jogi nyilatkozat

Impresszum

Allergia infó

Táplálékallergia

Allergia

Diéta szerint

Gluténmentes

Tejfehérjementes

Laktózmentes

Tojásmentes

Vegetáriánus

Étel-Ital

Előételek

Levesek

Húsételek

Egytálételek

Zöldségételek

Saláták

Mártások

Italok

Desszertek

Diétás hozzávalók

Alapanyagok

Üzletek

Életmód

Egészség

Gasztronómia

Kultúra

Program infó

Könyvajánló

Programok

Hivatkozások

Egészségügy

Orvosi adatbázis

Partnereink

Kedves  olvasó!

 

Üdvözlöm ezen az egyedülálló online étlapon. Az Ételallergia Online táplálék-túlérzékenységben szenvedőknek  kínál  kipróbált saját recepteket az ételekről készült színes fotókkal.

Az ötlet még a kilencvenes évekből származik, amikor egyetemi tanulmányaimat folytattam. Több allergiás roham után orvosi vizsgálatok sora következett, így derült ki, hogy néhány élelmiszerre és gyógyszerre érzékenyen reagál a szervezetem.

Miután beleástam magam az ételallergiával és táplálék-intoleranciával kapcsolatos egészségügyi szakirodalomba, kiderült, hogy a lisztérzékenység, a laktózérzékenység, a tej- és tojásintolerancia még az enyémnél is nagyobb gondot okoz, hiszen alig van olyan éttermi, meleg- és hidegkonyhai étel, készétel, péksütemény, amelynek elkészítésekor ne használnának glutén- és laktóz tartalmú élelmiszert, vagy éppen tojást, tejterméket.  Tanulmányozni kezdtem tehát, mit ehetnek sorstársaim, és mit nem.

Elhatároztam, hogy írok egy receptkönyvet, és ezzel párhuzamosan elindítok egy weboldalt gluténmentes, laktózmentes, tejmentes és tojásmentes ételek leírásával azoknak, akik táplálék-érzékenységük miatt kénytelenek a hagyományostól eltérő alapanyagokból főzni.

Éveken át vásároltam és teszteltem a nekik szánt termékeket és alapanyagokat, hogy elkészíthessem receptjeimet. A vegán étrendet folytató vásárlóknak szánt termékek például sokat segíthetnek az allergiásoknak és táplálék-érzékenyeknek, hiszen az általuk használt élelmiszerek nem tartalmaznak állati fehérjét, így tejet és tojást sem.

Kellő tapasztalattal és gyakorlattal felvértezve, dietetikusi és orvosi segítséggel vágtam az ötlet megvalósításába. A 2006-ban az Alexandra Kiadónál megjelent Ételallergiások receptkönyvében a glutén, laktóz, tejfehérje, tojás , hagyma, fokhagyma és zeller érzékenységre koncentráltam. Az Ételallergia Online-ra gluténmentes, tejmentes, laktózmentes, tojásmentes recepteket készítünk munkatársaimmal. Hogy segítsem a tájékozódást, a recepteknél jelöljük, kik fogyaszthatják.

Az egyik célom az volt, hogy bebizonyítsam: mi, ételallergiások és táplálék-túlérzékenységgel küzdők teljes értékű életet élünk, és ugyanúgy élvezhetjük az étkezést, mint mások. Jó étvágyat kívánok az elkészült ételekhez!

 Szegedi Éva

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Copyright © Szegedi Éva, 2006-2012  Minden jog fenntartva

Foto © Fábián Évi, Ferenczi Péter, Irimiás László, Szőke Péter, Szegedi Éva

Ételallergia és táplálékintolerancia portál - Food Allergy