Ételallergia Online

                          Glutén-, laktóz-, tejfehérje-,

                                tojásmentes és vegetáriánus ételek

..

   Ételallergia, táplálékintolerancia, életmód portál  -  Food Allergy 

.

.

Honlap infó

Ételallergia nyitólap

Az olvasóhoz

Szerzői jogok

Jogi nyilatkozat

Impresszum

Allergia infó

Táplálékallergia

Allergia

Diéta szerint

Gluténmentes

Tejfehérjementes

Laktózmentes

Tojásmentes

Vegetáriánus

Étel-Ital

Péksütemények, kenyerek

Előételek

Levesek

Húsételek

Egytálételek

Zöldségételek

Saláták

Mártások

Italok

Desszertek

Diétás hozzávalók

Alapanyagok

Üzletek

Életmód

Egészség

Gasztronómia

Kultúra

Program infó

Könyvajánló

Programok

Hivatkozások

Egészségügy

Orvosi adatbázis

Partnereink

 

 

 

 

 

 

 

 

Fogászati problémák kisgyermekkorban

Mi befolyásolhatja az állcsont és a fogak fejlődését?

Dr. Sziklavári György

 

A rágóizmok és az arc csontjainak fejlődése - ujjszopás

A rágóizmok, és az arc izmai fontos szerepet töltenek be az állcsontok és a fogak fejlődésében. Már csecsemőkorban fontos az anyamellről való táplálás. A szopás ugyanis a baba részéről komoly izommunkát igényel, amit mesterséges táplálással nem pótolhatunk. Az izmok munkája pedig elősegíti az állcsontok és a fogazat megfelelő fejlődését. Természetesen nem azt mondom, hogy a cumi és a mesterséges táplálás káros, de minél tovább táplálnak egy gyermeket anyamellről, annál jobb. (A cukros cumi azonban rendkívül kártékony, mivel elősegíti a fogszuvasodást.) Hasonlóképp elmondhatjuk, hogy a kisgyereknek rendszeresen adott, intenzív rágást igénylő ételek szintén a rágóizmok és az arc csontjainak kedvező fejlődését segítik elő.

Az ujjszopás olyan tevékenység, amelyhez a gyermeknek joga van, amely megnyugtatja. Általában csecsemőkorban kezdődik, a baba gyakran csak úgy tud elaludni, ha valamelyik ujját a szájába veszi, és alvás közben is szopja. Leggyakoribb a jobb kéz hüvelykujjának szopása, de a jelenség nagyon változatos, szinte bármelyik ujjat érintheti. Természetesen csecsemőkorban ez még nem jelent problémát. Baj akkor van, ha ez a szokás megmarad, és 5-6 éves kor utánra is kitolódik, mert az káros lehet a fejlődő fogakra és állcsontokra. A pszichológusok szerint teljesen normális ebben az életkorban is az ujjszopás, fogászati szempontból azonban a 4 éves kornál tovább tartó ujjszopás ártalmas lehet.

Milyen fogászati következményekkel jár az ujjszopás?

A szájba vett ujj nyomást fejt ki a fogakra és az állcsontokra. Napi 6 óra ujjszopás már fogelmozdulást okozhat. A felső fogak kifelé dőlnek, az alsók pedig befelé, az állkapocs hátranyomódik. A felső fogív fejlődése zavart szenved, és szűkület, valamint magas, úgy nevezett gótikus szájpad alakul ki. Ha a gyerek a fogak előtörésekor is napi több órát szopja az ujját, azon a helyen, ahol az nyomást fejt ki az előbújni készülő fogakra, nyitottharapás alakulhat ki, vagyis a fogak nem tudnak megfelelően előtörni. Ezen kívül megbomlik a száj körüli izmok (mimikai izmok) és a nyelv közötti egyensúlyi viszony, ami a csontok fejlődését és a fogak előtörésének irányát nagyban befolyásolja. A túlzott ujjszopás ezen kívül az adott ujj bőrének kipirosodását, sebesedését és gyulladását is okozhatja.

Akkor tehát mi a teendő?

Amennyiben gyermekünk 4 évesnél fiatalabb, és a fogorvos nem látja értelmét a leszoktatásnak, nincs teendő. Ha túlzottan gyakori vagy elhúzódó ujjszopásról van szó, esetleg fogorvos/gyermekfogorvos már felhívta a figyelmünket a problémára, meg kell találnunk az ujjszopás lelki okait. Elképzelhető, hogy szorongás áll a háttérben. Van, amikor a kicsik elhanyagolva érzik magukat, vigasztalásképp szopják az ujjukat. Ilyenkor sokat kell foglalkozni velük, jobban oda kell figyelni rájuk, és többször kimutatni a szeretetünket.

A fogszabályozó szakorvos ajánlhat ujjra húzható műanyag/gumi ujjvédőt, ami megakadályozza, hogy a szájban szívóhatást képezzen a gyerek, így az ujjszopás is lehetetlenné válik. Ezen kívül pedig léteznek olyan gumi sínek (úgy nevezett infant trainerek), amik már egészen apró, 2 éves kortól adhatók. Ezek speciális, gumi fogszabályozónak is felfoghatók, és cumi helyett vagy az ujjszopás gátlására is kiválónak bizonyultak. Edzik az arc-, a nyelv- és a rágóizmokat, és a gyerekek általában szívesen rágcsálják őket.

Mielőtt valamilyen „leszoktató” módszerhez folyamodnánk, mindenképpen kérjük ki a gyerekorvos, pszichológus és fogorvos véleményét, mert csak az egyénre szabott terápia a célravezető. Olyan módszert, ami sérti a kisgyermek önérzetét, lelki sérülést okoz, megalázó vagy erőszakos, semmiképpen sem szabad alkalmazni.

 

Copyright © Szegedi Éva, 2006-2013. Minden jog fenntartva

Foto © Fábián Évi, Ferenczi Péter, Irimiás László, Szőke Péter, Szegedi Éva

Ételallergia és táplálékintolerancia portál - Food Allergy