Ételallergia Online

                          Glutén-, laktóz-, tejfehérje-,

                                tojásmentes és vegetáriánus ételek

..
   Ételallergia, táplálékintolerancia, életmód portál  -  Food Allergy - Receptek ételallergiásoknak

.

.

Honlap infó

Ételallergia nyitólap

Az olvasóhoz

Szerzői jogok

Jogi nyilatkozat

Impresszum

Allergia infó

Táplálékallergia

Allergia

Diéta szerint

Gluténmentes

Tejfehérjementes

Laktózmentes

Tojásmentes

Vegetáriánus

Étel-Ital

Előételek

Levesek

Húsételek

Egytálételek

Zöldségételek

Saláták

Mártások

Italok

Desszertek

Diétás hozzávalók

Alapanyagok

Üzletek

Életmód

Egészség

Gasztronómia

Kultúra

Program infó

Könyvajánló

Programok

Hivatkozások

Egészségügy

Orvosi adatbázis

Partnereink

 

 

 

 

Influenza elleni védőoltások

 

Már a háziorvosoknál a térítésmentes szezonális influenza elleni oltóanyag

A térítésmentes védőoltásra jogosultak köre

 

Influenza elleni védőoltások

frisítve: 2012.01.04.

A téli járványos időszakban minden évben aktuálissá válik az influenza elleni védőoltás kérdése. Vannak meggyőződéses támogatói és ellenzői, akik számára nem kérdés, hogy beadatják-e maguknak vagy családtagjaiknak, vagy sem. Vannak azonban bizonytalanok, akik vagy nem rendelkeznek kellő ismerettel a témában, vagy éppen a sokféle, egymásnak ellentmondó információ-áradatban nem tudják eldönteni, érdemes-e beoltatni magukat.

 Magyarországon az influenza elleni védőoltás alkalmával elölt kórokozókat juttatnak a szervezetbe, amelyek megfelelő ellenanyag előállítására késztetik a szervezetet. Ha a szervezetbe később igazi kórokozók kerülnek, a szervezet hatékonyabban veszi fel velük a harcot. A védettség 10-14 nap alatt alakul ki.

 Az immunizációval foglalkozó szakemberek szerint azért fontos, hogy minél többen beoltassák magukat, hogy egyre kevesebben legyenek, akik elkapják és átadják a másiknak a betegséget. Egy bizonyos fokú átoltottság esetén elkerülhető a járvány kirobbanása.

Az idei szezonban hazai gyártású háromkomponensű szezonális influenza elleni védőoltás kérhető a háziorvosoktól.

"A vakcina a H1N1 továbbá a H3N2 altípusú influenza A és az influenza B vírus idei szezonban várhatóan cirkuláló törzsei ellen nyújt védelmet." (ÁNTSZ)

Vannak olyanok, akik nem olthatók (pl. a 6 hónaposnál fiatalabb csecsemők, oltóanyaggal szemben érzékenyek), akik úgy kerülhetik el nagyobb eséllyel a fertőzést, ha az ő környezetükben lévők megkapták a védőoltást és nem adják át nekik a betegséget.

6-35 hónapos kor között speciálisan gyermekeknek készült vakcinával lehet oltani. Krónikus beteg fél-és hároméves kor közötti gyermekek számára 5000 adag import oltóanyag áll rendelkezésre.

3 és 12 éves kor között a hazai vakcina fél adagja vagy speciálisan gyermekek számára készített oltóanyag adása javasolt.

 Az influenza elleni védőoltás nem tartozik a kötelezően beadandó védőoltások közé, vagyis fizetnünk kell mind a szérumért, mind pedig a beadatásáért. Vannak azonban kockázati csoportba tartozó személyek, akik ingyenesen juthatnak hozzá a védőoltáshoz. A magas kockázatú csoportokba tartozóknak idén is 1.3 millió dózis oltóanyag áll rendelkezésre térítésmentesen.

  Ha bizonytalanok vagyunk, hogy felvegyük-e a védőoltást, mérlegeljük azt, hogy mivel vállalunk nagyobb kockázatot. Mekkora eséllyel lehetnek szövődményei az oltóanyagnak és az influenzás megbetegedésnek illetve az esetlegesen kialakuló szövődmények mennyire súlyosak lehetnek egyik vagy másik esetben.

Ételallergia - vissza a lap elejére

 

 

Copyright © Szegedi Éva, 2006-2012  Minden jog fenntartva

Foto © Fábián Évi, Ferenczi Péter, Irimiás László, Szőke Péter, Szegedi Éva

Ételallergia és táplálékintolerancia portál - Food Allergy