Ételallergia Online

                          Glutén-, laktóz-, tejfehérje-,

                                tojásmentes és vegetáriánus ételek

..

   Ételallergia, táplálékintolerancia, életmód portál  -  Food Allergy - Receptek ételallergiásoknak 

.

.

Honlap infó

Ételallergia nyitólap

Az olvasóhoz

Szerzői jogok

Jogi nyilatkozat

Impresszum

Allergia infó

Táplálékallergia

Allergia

Diéta szerint

Gluténmentes

Tejfehérjementes

Laktózmentes

Tojásmentes

Vegetáriánus

Étel-Ital

Előételek

Levesek

Húsételek

Egytálételek

Zöldségételek

Saláták

Mártások

Italok

Desszertek

Diétás hozzávalók

Alapanyagok

Üzletek

Életmód

Egészség

Gasztronómia

Kultúra

Program infó

Könyvajánló

Programok

Hivatkozások

Egészségügy

Orvosi adatbázis

Partnereink

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Az alvás legyen pihentető!

Kik alszanak jól? Éjszaka vagy nappal aludjunk? Hűvös vagy meleg szobában pihenjünk le? Az alvás minősége hatással van az ébren töltött időre, így befolyásolja életünk minőségét is.

Ahhoz, hogy meg tudjuk határozni, milyen az alvás minősége, egy alvásdiagnosztikai központot kerestünk fel.

G. Németh György, a Benyovszky Orvosi Központ  vezetője azt tanácsolja, a következő kérdésekre válaszoljunk magunknak: Hogyan alszunk el? Az éjszakai alvást megszakítja-e ébredés, illetve valamilyen inger? Milyen az ébredésünk? Számos tényezőtől függ ugyanis, hogyan alszunk el.

Első a matrac, az ágy és a hálóhelyiség

Lefekvés előtt szellőztessünk, és jó, ha 18-22 °C körüli a levegő hőmérséklete a szobában. Az ideális az volna, ha magunk állíthatnánk be a matrac keménységét. Ilyen ágybetéteket is találunk a piacon, bár ezek ára jóval magasabb, mint a hagyományos típusoké. Az alváshoz olyan párnát használjunk, amely megtámasztja a nyakunkat. Használjunk cserélhető betétes ágykeretet, a matracot félévente fordítsuk át. A természetes anyagokból készült ágy és matrac mindenképpen kellemesebb környezetet jelent az alváshoz. A legjobb, ha az ágyunk minél távolabb helyezkedik el a konnektoroktól, csatlakozóktól, elektronikai berendezésektől. Érdemes lefekvés előtt áramtalanítani az elektromos készülékeket.

Az esti ellazulást szolgálhatja az aromaterápiás fürdő is. A citromfű, a levendula és a jázmin nyugtató hatású. Az álmatlanság ellenszere a narancsvirág, majoránna és kamilla illat. Eukaliptusz olajat cseppentsünk egy csésze vízbe, ha az orrunk dugul el, ha náthásak vagyunk. Alapszabály, hogy illóolajokból csak néhány cseppet tegyünk a fürdővízbe, párologtató aromamécsesbe, vagy az inhaláláshoz használt edénybe.

Legyen tisztaság és sötét  a hálószobában

Pollenben gazdag időszakban nem is gondoljuk, hogy nyugtalan alvásuknak oka lehet az is, hogy tele van a hajunk pollennel, és ha letesszük a fejünket, ezek a hajunkról a párnára kerülnek, majd onnan belélegezzük őket. Ezért fontos az allergén növények virágzásakor a napi hajmosás.” mondja G. Németh György. Ha lehet, használjunk ebben az időszakban légszűrőket a lakásban és gyakrabban takarítsunk, mossuk az ágyneműt és a huzatot. Ahol klímaberendezés működik, ott az eleve szűri a szobába kerülő levegőt, ám időnként a szűrőt is tisztíttatni kell.

A sötétség lényeges az alapvető alvásfunkciókhoz, ilyenkor termelődnek azok a hormonok, amelyek a jó alváshoz, a pihenéshez, regenerálódáshoz kellenek. Megoldás lehet egy szemmaszk, ha például olyan helyen alszunk, ahová beszűrődik a fény, a tévé képernyőjének villódzása, vagy ahol nincsenek megfelelő sötétítők, azaz redőny, reluxa, függöny, spaletta és a többi.

Pihentető a csend

Minden hang zavaró lehet pihenés közben. Forgalmas helyen élők korszerű hő- és hangszigetelő nyílászárókkal is csökkenthetik a zajártalmat. Az alvásnak kétféle szakasza ismert, mélyalvási és felszínes alvási szakaszok váltogatják egymást a 7-8 órás alvás során. A mélyalvás az „értékesebb”. Ahogy közeledik a reggel, úgy egyre rövidebbek a mélyalvási szakaszok.” magyarázza G. Németh György, majd így folytatja: „Ha ismerjük a szakaszokat, és nem mélyalvási szakaszok idején, hanem az REM, azaz gyors szemmozgások szakaszában ébredünk, akkor nem ébredünk fáradtan, nyűgösen.”

Ébresztők esetében például az megoldás lehet, ha halkan kezdi el az ébresztési funkciót az óra, a készülék, a rádió vagy az erre beállított telefon, és fokozatosan válik egyre hangosabbá. Magyarországon már folyik az alvásciklus ébresztőórák tesztelése, amelyek a csuklóra erősített kis berendezéssel a test mozgásából engednek arra következtetni, hogy felszínes vagy mélyalvási ciklusban tart-e a szervezetünk. Így már könnyű eltalálni a megfelelő ébredési időpontot.

Minél jobban ügyelünk arra, hogyan alszunk, annál pihentetőbb lesz az alvás. Ez pedig életünk minőségén fog javítani.

©Szegedi Éva. Minden jog fenntartva.

2009. 11. 17., frissítve 2012. január

 

Copyright © Szegedi Éva, 2006-2012  Minden jog fenntartva

Foto © Fábián Évi, Ferenczi Péter, Irimiás László, Szőke Péter, Szegedi Éva

Ételallergia és táplálékintolerancia portál - Food Allergy