Ételallergia Online

                          Glutén-, laktóz-, tejfehérje-,

                                tojásmentes és vegetáriánus ételek

..

   Ételallergia, táplálékintolerancia, életmód portál  -  Food Allergy - Receptek ételallergiásoknak

.

.

Honlap infó

Ételallergia nyitólap

Az olvasóhoz

Szerzői jogok

Jogi nyilatkozat

Impresszum

Allergia infó

Táplálékallergia

Allergia

Diéta szerint

Gluténmentes

Tejfehérjementes

Laktózmentes

Tojásmentes

Vegetáriánus

Étel-Ital

Előételek

Levesek

Húsételek

Egytálételek

Zöldségételek

Saláták

Mártások

Italok

Desszertek

Diétás hozzávalók

Alapanyagok

Üzletek

Életmód

Egészség

Gasztronómia

Kultúra

Program infó

Könyvajánló

Programok

Hivatkozások

Egészségügy

Orvosi adatbázis

Partnereink

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vérnyomásmérés otthon és munkahelyünkön

 

A hipertónia, vagy magas vérnyomás gyakori betegség, minden majdnem minden ötödik embernél előfordul. Hosszú ideig nem okoz panaszokat, de szövődményei nagyon súlyosak, ezért komolyan kell venni.  Rendszerint a tünetek árulják el meglétét: leggyakrabban szédülés, fejfájás, látászavar jelentkezik, de járhat mellkasi nyomó fájdalommal, tarkótáji fejfájással, a koncentráció csökkenéssel, légszomjjal is.

A normális vérnyomás határai

A vérnyomást két érték alapján határozzák meg. Az első érték a szisztolés, a szív összehúzódása alatti nyomást jelzi, amit a vér a verőerek falára gyakorol. A diasztolés (alsó érték) pedig a két szívösszehúzódás közötti nyomást mutatja. Hogy mely érték tekinthető optimálisnak, és hol kezdődik a hipertónia, azt a következő táblázat mutatja. A diagnózis felállítása az orvos feladata, és minden esetben több napon keresztül végzett mérés előzi meg.

Optimális vérnyomás

< 120

< 80

Normális vérnyomás

120-129

80-84

Emelkedett-normális vérnyomás

130-139

85-89

Kóros vérnyomás - hipertónia

140 <

90 <

I. fokozat (enyhe hipertónia)

140-159

90-99

II. fokozat (középsúlyos)

160-179

100-109

III. fokozat (súlyos hipertónia)

> = 180

> = 110

Izolált diasztolés hipertónia

< 140

> 89

Izolált szisztolés hipertónia

> = 140

< 90

webbeteg.hu

 Vérnyomásmérők

Az otthoni méréshez olyan vérnyomásmérőt célszerű használni, amellyel egyedül is elboldogulunk, kis helyen elfér, könnyű a kezelése, lehetőség van az adatok tárolására, elemmel és akkumulátorral is működik, és nem utolsósorban megbízható gyártótól származik. A félautomata mérőműszereknél a felpumpálás manuálisan történik, a leeresztés automatikusan. Az automata mérőknél mindkét művelet automatikus.

A mérés helye szerint többnyire csuklón mérős és felkaros vérnyomásmérőket lehet kapni. Ez utóbbit tanácsos inkább használni, mivel a csuklón való mérés pontatlan lehet, amennyiben az alkar véredényein elváltozások vannak. A digitális mérők között a legújabbak nemcsak a vérnyomást mérik, hanem a mérés közben fellépő szívritmuszavart is érzékelik. A felkaros mérő vásárlásánál érdemes odafigyelni a mandzsetta méretére is. Ha a felkarhoz képest túl keskeny, akkor magasabbak, ha túl széles, alacsonyabbak lesznek a mért értékek. Mérés előtt a mandzsettát légteleníteni kell, a kart pedig szabaddá tenni. A felhúzott, a szoros ruhaujj is meghamisíthatja az értéket. A mandzsetta legyen szívmagasságban. A vásárolt mérőhöz részletes kezelési útmutatót adnak, ami nemcsak az eszköz üzemeltetésére vonatkozik, hanem a helyes mérés módjára is.

Vezessünk mérés naplót, a naplót vigyük magunkkal a munkahelyünkre is.

Táplálkozás

A rendszeres gyógyszerszedés és mérés, az orvosi ellenőrzés mellett a táplálkozásra is ügyelni kell, a súlyfelesleg leadása, az elhízás kerülése tehát nem csak esztétikai probléma. Munkahelyen nehéz korszerűen táplálkozni. Kivételes helyzetben vannak azok, akiknek a munkahelyén, vagy annak környékén olyan étkezési lehetőség van, ahol zsírszegény, könnyű ételekből lehet válogatni. Érdemes a hétvégi bevásárláskor végiggondolni, mit vihetünk magunkkal egész héten. A gyümölcs és a zöldség szerepeljen első helyen. Zsírmentes, vagy alacsony zsírtartalmú, kalciumban gazdag tejtermékek, mérsékelt fehérjefogyasztás, a bevitt só (nátrium) csökkentése ajánlott.

A füstmentes munkahelyek kialakításáról már sok helyen szó esett. A mérsékelt kávéfogyasztás általában nem árt, de akinek hipertóniája van, csökkentés kerülje azt is.

Az utóbbi időben sokan inkább a teázást választják munkahelyükön is. A rooibos, vagy vörös tea élénkítő hatású, koffeinmentes. Ásványi anyagokban. gazdag (kalcium, mangán, fluor, magnézium, réz) antioxidáns tulajdonsággal bír, és a cserzőanyag tartalma alacsony.

Stressz hatására is emelkedik vérnyomásunk. Nehéz kikerülni az ilyen helyzetet munkahelyünkön, mégis próbáljuk meg. Munkahelyi stresszoldásra különféle stratégiákat lehet kidolgozni. Olyan jógagyakorlatok, amelyek munkahelyen is végezhetők, légzőgyakorlatok, néhány perces séta ebédszünetben, relaxáció, izomlazító gyakorlatok

A mozgás elengedhetetlen. A munka utáni lassú séta nemcsak a feszültséget vezeti le, de súlyunkat is segít egyensúlyban tartani. Akinek lehetősége van rá, rendszeresen és mérsékelten sportoljon.

Sz. Banadics Éva
2009. 11.14.

 

 

Copyright © Szegedi Éva, 2006-2012  Minden jog fenntartva

Foto © Fábián Évi, Ferenczi Péter, Irimiás László, Szőke Péter, Szegedi Éva

Ételallergia és táplálékintolerancia portál - Food Allergy