Ételallergia Online

                          Glutén-, laktóz-, tejfehérje-,

                                tojásmentes és vegetáriánus ételek

..

   Ételallergia, táplálékintolerancia, életmód portál  -  Food Allergy - Receptek ételallergiásoknak

.

.

Diéta szerint

Gluténmentes

Tejfehérjementes

Laktózmentes

Tojásmentes

Vegetáriánus

Étel-Ital

Péksütemények, kenyerek

Előételek

Levesek

Húsételek

Egytálételek

Zöldségételek

Saláták

Mártások

Italok

Desszertek

Allergia infó

Táplálékallergia

Allergia

Életmód

Egészség

Gasztronómia

Hivatkozások

Egészségügy

Partnereink

Honlap infó

Ételallergia nyitólap

Szerzői jogok

Jogi nyilatkozat

Impresszum

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Coeliakia (gluténérzékenység)


© Dr. Pálfi Erzsébet

Utolsó frissítés: 2012. július 16.

 

A coeliakia (gluténérzékenység, lisztérzékenység) genetikailag meghatározott autoimmun betegség, amelyet elsősorban a vékonybél-nyálkahártya károsodása, és ebből adódó felszívódási zavar jellemez. A betegséget bármely életkorban diagnosztizálhatják. A szervezetet önmagát károsító, úgynevezett autoimmun folyamat és a nyálkahártya-elváltozás az alfa-gliadin hatására alakul ki, amelyet a búzában, árpában, rozsban találhatunk meg. Az újabb kutatások szerint a zabban található avenin, amely hasonlít a gliadinhoz, a coeliakiások egy részénél indítja el a károsító mechanizmust.

A coeliakia nem gyógyítható, de megfelelő gluténmentes diétával a nyálkahártya-károsodás és a tünetek is megszűnnek, azonban a glutén ismételt fogyasztásával a károsító folyamat elindul. Ez tehát, azt jelenti, hogy élethosszig kell tartani a gluténmentes étrendet, amely tulajdonképpen a kiegyensúlyozott táplálkozás gluténmentes változata.

 

A kezeletlen coeliakiának számos szövődménye alakulhat ki. Például 40-50-szer nagyobb eséllyel keletkezik rosszindulatú daganat a vékonybélben, de  a rossz felszívódásból adódóan a coeliakia társulhat csontritkulással, vérszegénységgel stb.

 

 A betegség tünetei a következők:

 

·        Hasmenés (ritkán székrekedés).

 

·        Pókhas (gázképződés, hasfali izomzat petyhüdt – főleg gyermekeknél).

 

·        Fejlődésben való visszamaradás, fogyás.

 

·        Étvágytalanság, hányás.

 

·        Vérszegénység

 

·        Csontritkulás

 

Gluténmentes étrendben tilos fogyasztani búzát, árpát, rozst, ezek hibridjeit, illetve az ezeket akár nyomokban is tartalmazó ételeket, élelmiszereket. A zab fogyasztása mindig egyéni elbírálás alá esik, de lényeges leszögezni, hogy mindenféleképpen gluténnal nem szennyezett zab engedélyezhető azoknak a coeliákiásoknak, akik bizonyítottan nem reagálnak az aveninre.

 

A kiegyensúlyozott táplálkozás irányelvei szerint az étrend alapját a zöldségek és gyümölcsök adják. Kevesebb mennyiséget érdemes fogyasztani a gabonafélékből, készítményeikből. A gluténmentes diétában a gabonakészítmények (liszt, dara, különböző pelyhek, tészták, kenyerek, péksütemények, finom pékáruk stb.) helyettesítése okozhatja a legnagyobb gondot. A nem fogyasztható gabonaféléket más növényi alapanyagokkal helyettesítjük úgy, hogy az a coeliakiás számára elfogadható, élvezhető legyen. Erre a célra a leggyakrabban alkalmazott nyersanyagok a garantáltan gluténnal nem szennyezett rizs, burgonya, kukorica, szója, hajdina, amarant, köles, quinoa, teff, növényi gumi stb., és az ezekből előállított liszt, pehely, keményítő.

 

A gluténérzékenyek egyrészt a speciális, számukra előállított gluténmentes termékeket fogyaszthatják (piktogrammal, szövegesen jelzett), másrészt a Magyar Táplálékallergia és Táplálékintolerancia Adatbanktól, OÉTI-től és a dietetikusoktól származó információk alapján válogathatnak a hagyományos élelmiszerek köréből is. A glutén az EU-ban kötelezően feltüntetendő allergén, így az élelmiszerek csomagolásán minden gyártó jelzi, ha a terméke glutént tartalmaz, vagy azzal szennyezett. Ezt vagy az összetevők listájának részletesebb kifejtésével teszi (pl. kukoricakeményítő), vagy külön allergén információt ír (pl. a termék glutént tartalmazhat). A glutenmentes diétás termékeket a hagyományos élelmiszerek előállításától térben vagy időben el kell különíteni. Ha a gyártó nem tudja megoldani, hogy külön gépsoron készítsék ezeket az élelmiszereket, akkor csak alapos tisztítás után állíthatja elő diétás termékeit ugyanazon a berendezésen.

Fontos tudni, hogy minden gyártó felelősen jár el a címkézés tekintetében, így ezek a termékinformációk megbízhatók.

 

A gluténmentes élelmiszerek köre folyamatosan változik, így az ezekről kiadott listák folyamatos ellenőrzést igényelnek.

 

Az otthoni gluténmentes ételkészítésre is vonatkozik pár, könnyen betartható rendszabály. Kizárólag a gyúródeszkát, valamint a kenyérpirítót kell külön megjelölnünk. A gluténmentes liszteket, száraztésztákat stb. célszerű külön polcon tárolni.

 

A helyesen összeállított gliadinmentes étrend nem okozza egyetlen tápanyag hiányát sem.

 

Dr. Pálfi Erzsébet, dietetikus

Utolsó frissítés: 2012. július 16.

Első kiadás: 2006. július,

Vissza a lap elejére

 

A Tulajdonos előzetes írásos hozzájárulása nélkül tilos a portál egészének vagy részeinek (szöveg, grafika, fotó, audio- vagy videoanyag, adatszerkezet, struktúra, eljárás, program stb.) feldolgozása és értékesítése, terjesztése, sokszorosítása, adatbázisban való tárolása, kereskedelmi forgalomba hozatala.

 

A teljes Szerzői jogi nyilatkozaT szövege

 

 

Copyright © Szegedi Éva, 2006-2015.  Minden jog fenntartva

Foto © Fábián Évi, Ferenczi Péter, Irimiás László, Szőke Péter, Szegedi Éva

Ételallergia és táplálékintolerancia portál - Food Allergy