Ételallergia Online

                          Glutén-, laktóz-, tejfehérje-,

                                tojásmentes és vegetáriánus ételek

..

   Ételallergia, táplálékintolerancia, életmód portál  -  Food Allergy - Receptek ételallergiásoknak

.

.

Diéta szerint

Gluténmentes

Tejfehérjementes

Laktózmentes

Tojásmentes

Vegetáriánus

Étel-Ital

Péksütemények, kenyerek

Előételek

Levesek

Húsételek

Egytálételek

Zöldségételek

Saláták

Mártások

Italok

Desszertek

Allergia infó

Táplálékallergia

Allergia

Életmód

Egészség

Gasztronómia

Hivatkozások

Egészségügy

Partnereink

Honlap infó

Ételallergia nyitólap

Szerzői jogok

Jogi nyilatkozat

Impresszum

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

10 dolog, ami növeli az allergia kockázatát


 

 

.

Szakemberek szerint az allergiában szenvedők száma a következő években nemhogy csökkenni, de növekedni fog. A jelenség összetett, egyszerre sok okra is visszavezethető. Ezek együttes hatásának következménye, hogy az előrejelzések szerint az évszázad közepéig az európai lakosság túlnyomó része fog valamilyen allergiás megbetegedéstől szenvedni.

Az okokat egy csokorba gyűjtöttük:

 

1. Örökletes tényezők

Azokban a családokban, ahol az anya és az apa is allergiás, a gyerek nagy valószínűséggel örökölni fogja az allergiára való hajlamot. A különböző szempontú felmérések, vizsgálatok különböző statisztikai eredményeket adnak, egyvalami biztos: nő az allergiások száma, tehát nő az esélye is annak, hogy allergiás párt találunk magunknak.

 

2. Dohányzó szülők, dohányzó környezet

Akár kismamaként, akár apaként füstöl valaki, ha már saját magára nincsen tekintettel, utódaira lehetne. Ugyanis azokban a családokban, ahol mindkét szülő dohányzik, de legalább az egyikük, nagyobb eséllyel lesznek allergiásak, asztmásak a gyermekek. Ezek nem feltevések, hanem tények, orvosi vizsgálatok eredményei. Az asztma alattomos betegség, a kor előrehaladtával a fulladásig nehezíti a levegővételt. Nem véletlenül szigorodik a nemdohányzók védelme érdekében a törvény.

 

3. Állatok a kisgyermekes lakásban

Terjed a kutya- és macskatartás divatja, népszerűek a hörcsögök, madarak, pedig az állatok helye eredetileg a természetben van, minimum kertben, udvaron, szabad levegőn. Van, ahol egyszerre négy-öt cica is ugrál a bútorokon, használati tárgyakon. Vizeletük, ürülékük toxoplazmózist okozhat, bélférgesedést idézhet elő. A szőr és toll allergiás reakciókat válthat ki. Különösen ott nem tanácsos állatot tratani, ahol újszülött, csecsemő, kisgyermek van. Az újszülötteknek ugyanis csak később alakul ki az immunrendszerük, szervezetük roppant érzékeny; ezért kell a kisbabákat jobban óvni a melegtől, hidegtől, széltől, növényektől, állatoktól, füsttől, piszoktól és portól.

 

4. Háziporatkák

Egyre többen szenvednek a háziporatka ürülékétől. Az atka pedig a porban tenyészik. Ismét divat a tapéta, a szőnyegek, sötétítőfüggönyök, díszpárnák, lakástextilek, szárazvirágok dekorációs használata. Ezek mind táptalajai az atka szaporodásának. Vagy mellőzzük, amennyire lehet, vagy gyakran tisztítsuk őket. A kanapé huzatát nem biztos, hogy tudjuk, a tapétát egyáltalán nem. A párnák huzatai, függönyök, lakástextilek készüljenek mosógépben is mosható anyagból, és gyakran mossuk is ki őket.

A szárazvirágokat és papírvirágokat dobjuk ki, bogarak, rovarok is megtelepedhetnek rajta. A plüss játékokat mossuk ki időnként 55 foknál magasabb hőmérsékleten.

Hetente többször takarítsunk, és ez ne csak portörlés vagy porszívózás legyen: a port vízzel gyűjthetjük össze a leghatékonyabban, vagyis nedves ruhával való portörlés és a porszívózás után mossuk le az nyílászárókat és töröljük fel a padlót, a szőnyeg alatti részeken is. Havonta mossuk le a tus alatt szobanövényeinket is.

 

5. Dohos, nedves, penészes falak

A penészgombák a dohányfüsttel együtt a csecsemők és gyermekek szervezetének ellenségei. Minél kevesebb időt tartózkodjunk dohos helyen. A lakás akkor nem vizesedik át és gombásodik be, ha megfelelő a szigetelés a falakon és nyílászárókon, valamint rendszeresen szellőztetünk télen is.

 

6. A parlagfű terjedése

Hatékony társadalmi összefogással kiirtható volna parlagfű hazánkban, vagy legalábbis jelentősen csökkenthető az élettere. Általában utak mentén, elhanyagolt területeken és mezőkön, városokban foghíjtelkeken, gondozatlan ipari parkok területén nő. Virágzása, ha meleg az idő, már júliusban elkezdődhet, és kedvező feltételek mellett még októberben is szennyezheti a levegőt. Még a virágzás előtt tövestől, gyökerestől el kell távolítani, és lehetőleg elégetni. (Ha csak otthagyjuk heverni, képes visszanőni a földbe.) Azért fontos a parlagfű megfékezése, mert ez a növény okozza a legtöbb légúti problémát virágzása alatt.

 

7. Globális felmelegedés, klímaváltozás

A klímaváltozásnak köszönhetően kitolódik a virágzás, és az egyes allergén pollenek hosszabb ideig keserítik az arra érzékenyek életét. Ha tartós lesz a változás, számíthatunk arra, hogy hetek helyett hónapokig szállnak a pollenek a levegőben. Védekezni alig tudunk: esetleg pollenszűrős, gyakran tisztított klímaberendezésekkel, napi hajmosással (a hajban megtapadnak a szemcsék), éjszakai és hajnali szellőztetéssel a napközbeni helyett.

 

8. Az anyatejjel táplálás hiánya

Az anyatej annyi vitamint és nyomelemet tartalmaz, amely egy csecsemőnek elegendő a napi szükségletéhez, és ahhoz, hogy immunrendszere egyre erősebb legyen. Ideális esetben legalább egy éves korig kellene minden anyának szoptatnia gyermekét ahhoz, hogy az minél több betegséggel szemben védett legyen. Azt se feledjük, hogy az anyatejjel a baba szervezetébe kerül mindaz, amit az anya elfogyaszt: tilos a dohányzás, az alkohol, kerülni kell a gyógyszerek, drogok vagy kábító, bódító hatású szerek használatát, a kávét, magas koffeintartalmú teaféléket, italokat.

 

9. Vegyszerek használata

A gyomirtók, permetezőszerek, műtrágyák, illetve az antibiotikumok, testtömegnövelő szerek, mesterséges tápanyagok mind nyomot hagynak a növényekben és állatokban, amelyeket elfogyasztunk. Alig van olyan élelmiszer, amelyet feldolgozás után ne kevernének adalékanyagokkal, színezékekkel, tartósítószerekkel, térfogatnövelőkkel és még ki tudja, mivel. Ezek az anyagok egyrészt intoleranciát okozhatnak, másrészt megint csak az emberi immunrendszert gyengíthetik, testünket mérgezhetik.

 

10. Változások az életmódban

A nagymértékű iparosodás, a lakosság egyre nagyobb számban városba való költözése mind a természetes közegektől való elszakadáshoz vezet, így szervezetünk egyre kevésbé lesz ellenállóbb a pollenekkel, állati szőrökkel, gombákkal stb. szemben. A globális felmelegedéstől kezdve a helytelen és vegyi anyagokkal terhelt táplálkozásig minden az allergiás reakciók kialakulásának kedvez.

 

A Tulajdonos előzetes írásos hozzájárulása nélkül tilos a portál egészének vagy részeinek (szöveg, grafika, fotó, audio- vagy videoanyag, adatszerkezet, struktúra, eljárás, program stb.) feldolgozása és értékesítése, terjesztése, sokszorosítása, adatbázisban való tárolása, kereskedelmi forgalomba hozatala.

 

A teljes Szerzői jogi nyilatkozaT szövege

 

 

Copyright © Szegedi Éva, 2006-2015..  Minden jog fenntartva

Foto © Fábián Évi, Ferenczi Péter, Irimiás László, Szőke Péter, Szegedi Éva

Ételallergia és táplálékintolerancia portál - Food Allergy