Ételallergia Online

                          Glutén-, laktóz-, tejfehérje-,

                                tojásmentes és vegetáriánus ételek

..

   Ételallergia - táplálékintolerancia - életmód portál  -  Food Allergy - Receptek ételallergiásoknak

.

Diéta szerint

Gluténmentes

Tejfehérjementes

Laktózmentes

Tojásmentes

Vegetáriánus

Étel-Ital

Péksütemények, kenyerek

Előételek

Levesek

Húsételek

Egytálételek

Zöldségételek

Saláták

Mártások

Italok

Desszertek

Allergia infó

Táplálékallergia

Allergia

Életmód

Egészség

Gasztronómia

Hivatkozások

Egészségügy

Partnereink

Honlap infó

Ételallergia nyitólap

Szerzői jogok

Jogi nyilatkozat

Impresszum

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

   Diétás töltött káposzta


A Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének ajánlásával

 

Gluténmentes, laktózmentes, tejfehérjementes  étel

Szakemberek szerint a töltött káposzta nem a káposztától  vagy önmagában a hústól nehéz étel, hanem a húsban lévő és a főzéshez felhasznált zsiradéktól. Kipróbáltuk, hogyan lehet könnyű és ízletes töltött káposztát készíteni az amúgy is óvatosan étkező ételallergiásoknak. Nagyon finom lett!

Néhány hagyománnyal szakítottunk:

Nem rántottuk be az ételt.

Nem használtunk hozzá  zsírt vagy szalonnát.

A sertéshúst baromfihússal helyettesítettük.

A nehezen emészthető „bundát” is elhagytuk.

Növényi, tejfölt helyettesítő krémet tettünk rá.

Pörkölt alapot készítettünk, hogy ízletesebb legyen.

 

Hozzávalók:

30 dkg apró pulykahús

2 evőkanál olaj

2 kis fej vöröshagyma

50 dkg darált pulykahús

8 dkg garantáltan gluténmentes rizs

½ kg apró savanyú káposzta (nézzük meg az összetételét!)

1 egész tojás

Fűszerek:

2+3 db babérlevél

2+3+1 kávéskanál  őrölt pirospaprika

1+2 mokkáskanál egész köménymag

3 kávéskanál majoránna

1/2 db tv paprika

1 evőkanál sűrített paradicsom,

1 evőkanál darált paprika

2 mokkáskanál őrölt fekete bors

2 mokkáskanál őrölt köménymag

néhány szem egész bors

1 gerezd fokhagyma

só ízlés szerint

Információk:

Minden esetben ellenőrizze a felhasznált alapanyagok összetételét!

Csak előre csomagolt káposztát vásároljunk, hogy ellenőrizni tudjuk az összetételét!

 

Elkészítése:

Pörköltet készítünk:

- Az apróhúsból pörköltet készítünk 2 evőkanál olajjal, 1 kis fej apróra vágott vöröshagymával, 2 babérlevéllel, 2 kávéskanál pirospaprikával, 1 mokkáskanál őrölt köménymaggal, 1 mokkáskanál egész köménymaggal, a karikára vágott zöldpaprikával, a sűrített paradicsommal, a darált paprikával, ízlés szerint sóval, és amíg a töltelék készül, főzzük.

Elkészítjük a tölteléket.

- A darált húst összedolgozzuk a rizzsel, a tojással, ízlés szerint sóval, 1 gerezd reszelt fokhagymával, 1 fej reszelt vöröshagymával,  2 mokkáskanál őrölt borssal,  1 mokkáskanál őrölt köménnyel és 1 kávéskanál majoránnával.

Összeállítjuk az ételt:

- Egy nagy tűzálló tálba rétegesen rakjuk a hozzávalókat. Pörkölttel kezdjük, rá káposzta, rá a töltelékek, rá ismét káposzta, ismét pörkölt és végül káposztával zárjuk.

- Közben meg-megszórjuk rétegenként elosztva a 2 kávéskanál majoránnával, a 3 kávéskanál pirospaprikával, a 2 mokkáskanál egész köménymaggal, néhány szem egész borssal és 1-1 babérlevelet teszünk közé.

- Annyi vízzel vagy káposztalével engedjük fel, amennyi éppen ellepi.

- A tetejét megszórjuk 1 kávéskanál pirospaprikával, rádobunk pár babérlevelet, és fedő alatt nagyon lassan puhára főzzük kb. 2 óra alatt.

- Abban az edényben tálaljuk, amiben főtt. Tejföl helyett gluténtól és tejtől mentes növényi krémet teszünk rá.

 

Recept és fotó: Copyright © Sz. Banadics Éva. Minden jog fenntartva.

 

A Tulajdonos előzetes írásos hozzájárulása nélkül tilos a portál egészének vagy részeinek (szöveg, grafika, fotó, audio- vagy videoanyag, adatszerkezet, struktúra, eljárás, program stb.) feldolgozása és értékesítése, terjesztése, sokszorosítása, adatbázisban való tárolása, kereskedelmi forgalomba hozatala.

 

A teljes Szerzői jogi nyilatkozaT szövege

 

 

Copyright © Szegedi Éva, 2006-2015. Minden jog fenntartva

Foto © Fábián Évi, Ferenczi Péter, Irimiás László, Szőke Péter, Szegedi Éva