| 
      
               
                 Diétás 
              töltött káposzta 
               
            
            A Magyar Dietetikusok Országos 
            Szövetségének ajánlásával 
                
                
                  
                    
                    | 
                    
                 
              Gluténmentes, 
              laktózmentes, tejfehérjementes   étel 
                
              
                  Szakemberek szerint a töltött káposzta nem a káposztától  vagy 
              önmagában a hústól nehéz étel, hanem a húsban lévő és a főzéshez 
              felhasznált zsiradéktól. Kipróbáltuk, hogyan lehet könnyű és 
              ízletes töltött káposztát készíteni az amúgy 
                  is óvatosan étkező ételallergiásoknak. Nagyon finom lett! 
                  
                  
                  Néhány hagyománnyal szakítottunk: 
                  
                  Nem 
                  rántottuk be az ételt. 
                  
                  Nem 
                  használtunk hozzá  zsírt vagy szalonnát. 
                  
                  A 
                  sertéshúst baromfihússal helyettesítettük. 
                  
                  A 
                  nehezen emészthető „bundát” is elhagytuk. 
                  
                  Növényi,
                  
                  
                  
                  tejfölt 
                  
                  
                  helyettesítő krémet
                  tettünk rá. 
                  
                  Pörkölt alapot készítettünk, hogy ízletesebb legyen. 
                     | 
                   
               
                
                  
                
                  
                    | 
                   
                  Hozzávalók: 
                  
                  30 dkg apró 
                  pulykahús 
                  
                  2 evőkanál olaj 
                  
                  2 
                  kis fej vöröshagyma 
                  
                  50 dkg darált 
                  pulykahús 
                  
                  8 
                  dkg garantáltan gluténmentes rizs 
                  
                  ½ kg 
                  apró savanyú káposzta (nézzük meg az összetételét!) 
                  
                  1 egész tojás 
                  
                  Fűszerek:   
                  
                  2+3 
                  db babérlevél 
                  
                  
                  2+3+1 kávéskanál  őrölt pirospaprika 
                  
                  1+2 
                  mokkáskanál egész köménymag 
                  
                  3 
                  kávéskanál majoránna 
                  
                  1/2 
                  db tv paprika 
                  
                  1 
                  evőkanál sűrített paradicsom, 
                  
                  1 
                  evőkanál darált paprika 
                  
                  2 
                  mokkáskanál őrölt fekete bors 
                  
                  2 
                  mokkáskanál őrölt köménymag 
                  
                  
                  néhány szem egész bors 
                  
                  1 
                  gerezd fokhagyma 
                  
                  só 
                  ízlés szerint 
                     | 
                    
                  | 
                   
               
                
                
                
                Információk: 
                
                
                Minden esetben ellenőrizze a felhasznált alapanyagok 
                összetételét! 
                  
                  
                  Csak előre csomagolt 
                  káposztát vásároljunk, hogy ellenőrizni tudjuk az 
                  összetételét! 
                  
                    
                  
                    
                      
                        | 
                   
                  Elkészítése: 
                  
                  
                  Pörköltet készítünk: 
                  
                  - Az 
                  apróhúsból pörköltet készítünk 2 evőkanál olajjal, 1 kis fej 
                  apróra vágott vöröshagymával, 2 
                  babérlevéllel, 2 kávéskanál pirospaprikával, 1 mokkáskanál 
                  őrölt köménymaggal, 1 mokkáskanál egész köménymaggal, a 
                  karikára vágott zöldpaprikával, a sűrített paradicsommal, a 
                  darált paprikával, ízlés szerint sóval, 
                  és amíg a töltelék készül, főzzük.  
                  
                  
                  Elkészítjük a tölteléket.  
                  
                  - A darált húst összedolgozzuk a rizzsel, a 
                  tojással, ízlés szerint sóval, 1 gerezd reszelt fokhagymával, 
                  1 fej reszelt vöröshagymával,  2 mokkáskanál őrölt borssal,  
                  1 mokkáskanál őrölt köménnyel és 1 kávéskanál majoránnával.  
                  
                  
                  Összeállítjuk az ételt: 
                  
                  - Egy nagy tűzálló 
                  tálba rétegesen rakjuk a hozzávalókat. Pörkölttel kezdjük, rá 
                  káposzta, rá a töltelékek, rá ismét káposzta, ismét pörkölt és 
                  végül káposztával zárjuk. 
                  
                  
                  - Közben meg-megszórjuk rétegenként elosztva a 2 
                  kávéskanál majoránnával, a 3 kávéskanál pirospaprikával, a 2 mokkáskanál egész köménymaggal, 
                  néhány szem egész borssal és 1-1 babérlevelet teszünk közé. 
                  
                  - Annyi vízzel vagy 
                  káposztalével engedjük fel, amennyi éppen ellepi.  
                  
                  - A tetejét 
                  megszórjuk 1 kávéskanál pirospaprikával, rádobunk pár babérlevelet, és fedő 
                  alatt nagyon lassan puhára főzzük kb. 2 óra alatt. 
                  
                  
                  - Abban az edényben tálaljuk, amiben főtt. Tejföl helyett 
                  gluténtól és tejtől mentes növényi krémet teszünk rá. 
                         | 
                       
                     
               
                  
                    
                
    
              Recept és fotó:
              Copyright © Sz. Banadics Éva. Minden jog fenntartva. 
                
      
              
                  A Tulajdonos 
                  előzetes írásos hozzájárulása nélkül tilos a portál egészének 
                  vagy részeinek (szöveg, grafika, fotó, audio- vagy videoanyag, 
                  adatszerkezet, struktúra, eljárás, program stb.) feldolgozása 
                  és értékesítése, terjesztése, sokszorosítása, adatbázisban 
                  való tárolása, kereskedelmi forgalomba hozatala. 
              
                
              
              
                  
              
              A teljes Szerzői 
                  jogi nyilatkozaT szövege 
                
         | 
       | 
      
              |