Ételallergia Online

                          Glutén-, laktóz-, tejfehérje-,

                                tojásmentes és vegetáriánus ételek

..

   Ételallergia - táplálékintolerancia - életmód portál  -  Food Allergy  - Receptek ételallergiásoknak

.

Honlap infó

Ételallergia nyitólap

Szerzői jogok

Jogi nyilatkozat

Impresszum

Allergia infó

Táplálékallergia

Allergia

Életmód

Egészség

Gasztronómia

Kultúra

Program infó

Könyvajánló

Programok

Hivatkozások

Egészségügy

Orvosi adatbázis

Partnereink

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

    Almás pite


 

A Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének ajánlásával

Gluténmentes, laktózmentes, vegetáriánus étel

Hozzávalók a tésztához:

30 dkg garantáltan gluténmentes kukoricaliszt

15 dkg garantáltan gluténmentes rizsliszt

3 tojás sárgája

3 dkg gluténtól és tejtől mentes élesztő

3 evőkanál víz

fél vegyszeres kezelés nélküli citrom házilag lereszelt héja

15 dkg gluténtól és tejtől mentes margarin

2 evőkanál házilag darált porcukor

kevés laktózmentes tejföl

Hozzávalók a töltelékhez:

5 nagyobb méretű alma

2-3 evőkanál kristálycukor

1 mokkáskanálnyi őrölt fahéj

fél csomag gluténtól, tejtől mentes vaníliás cukor

fél vegyszeres kezelés nélküli citrom házilag lereszelt héja

 

Fontos információk:

Minden esetben ellenőrizze a felhasznált alapanyagok összetételét!

Csak olyan kukoricalisztet és rizslisztet  vásároljunk, amelynek csomagolásán a gyártó feltüntette, hogy nem szennyeződött gluténnal.

Csak házilag lereszelt citromhéjat használjunk, az előre lereszelt citromhéj glutént tartalmazhat.

A kereskedelemben kapható citromok héját különböző fényező, párolgáscsökkentő, romlás- illetve gombaellenes szerrel kezelik, és ezért felhasználásuk veszélyeztetheti az egészséget, még lemosás után sem használhatók. Csak a garantáltan vegyszeres kezelés nélküli citrom héját használjuk fel. Az ilyen áru csomagolásán ez fel van tüntetve.

 

Elkészítése:

- Az almát megtisztítjuk és vékony szeletekre vágjuk. Hozzáadjuk a cukrot, a vaníliás cukrot és a citromhéjat, majd fedő alatt alacsony hőfokon megpároljuk, amíg elpárolog a víztartalma. Hagyjuk, hogy az alma kihűljön, ne legyen forró, amikor megtöltjük a tésztát.

- Az élesztőt 3 evőkanál langyos vízben egy csipet cukorral megfuttatjuk.

- A liszteket és a porcukrot szárazon összekeverjük, elmorzsoljuk a margarinnal. ( A margarin legyen hideg, gyorsan dolgozzunk, hogy a kéz melegétől se olvadjon el.) Összegyúrjuk a  tojássárgájával, a tejföllel, a reszelt citromhéjjal és az élesztővel. Ezután negyed órán át hűtőszekrényben pihentetjük a tésztát.

- Magas falú tepsit kikenünk gluténtól és tejtől mentes margarinnal, egy kiskanálnyi rizslisztet szétrázunk benne. A tésztát egy kisebb és egy nagyobb részre osztjuk, a nagyobb felével kibéleljük a tepsit.

- A tésztára kanalazzuk a tölteléket, megszórjuk a fahéjjal.

- Kinyújtjuk a kisebb tésztarészt, a töltelékre fektetjük.

- Sütés előtt megkenjük tojással, és villával megszurkáljuk, hogy a keletkező gőz elpárologhasson. 10 percig 175 fokon, ezután 150 fokon készre sütjük. Akkor sült meg, ha a teteje szép piros lett, és a beleszúrt hústűre nem ragad már a tészta.

 

Recept: Copyright © Szegedi Éva. Minden jog fenntartva.

Fotó: Copyright © Szegedi Éva. Minden jog fenntartva.

 

A Tulajdonos előzetes írásos hozzájárulása nélkül tilos a portál egészének vagy részeinek (szöveg, grafika, fotó, audio- vagy videoanyag, adatszerkezet, struktúra, eljárás, program stb.) feldolgozása és értékesítése, terjesztése, sokszorosítása, adatbázisban való tárolása, kereskedelmi forgalomba hozatala.

 

A teljes Szerzői jogi nyilatkozaT szövege

Diéta szerint

Gluténmentes

Tejfehérjementes

Laktózmentes

Tojásmentes

Vegetáriánus

Étel-Ital

Előételek

Levesek

Húsételek

Egytálételek

Zöldségételek

Saláták

Mártások

Italok

Desszertek

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Copyright © Szegedi Éva, 2006-2014 Minden jog fenntartva

Foto © Fábián Évi, Ferenczi Péter, Irimiás László, Szőke Péter, Szegedi Éva