|
|||||||||||||||||
|
Almás pite
A Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének ajánlásával
Hozzávalók a töltelékhez: 5 nagyobb méretű alma 2-3 evőkanál kristálycukor 1 mokkáskanálnyi őrölt fahéj fél csomag gluténtól, tejtől mentes vaníliás cukor fél vegyszeres kezelés nélküli citrom házilag lereszelt héja
Elkészítése: - Az almát megtisztítjuk és vékony szeletekre vágjuk. Hozzáadjuk a cukrot, a vaníliás cukrot és a citromhéjat, majd fedő alatt alacsony hőfokon megpároljuk, amíg elpárolog a víztartalma. Hagyjuk, hogy az alma kihűljön, ne legyen forró, amikor megtöltjük a tésztát. - Az élesztőt 3 evőkanál langyos vízben egy csipet cukorral megfuttatjuk. - A liszteket és a porcukrot szárazon összekeverjük, elmorzsoljuk a margarinnal. ( A margarin legyen hideg, gyorsan dolgozzunk, hogy a kéz melegétől se olvadjon el.) Összegyúrjuk a tojássárgájával, a tejföllel, a reszelt citromhéjjal és az élesztővel. Ezután negyed órán át hűtőszekrényben pihentetjük a tésztát. - Magas falú tepsit kikenünk gluténtól és tejtől mentes margarinnal, egy kiskanálnyi rizslisztet szétrázunk benne. A tésztát egy kisebb és egy nagyobb részre osztjuk, a nagyobb felével kibéleljük a tepsit. - A tésztára kanalazzuk a tölteléket, megszórjuk a fahéjjal. - Kinyújtjuk a kisebb tésztarészt, a töltelékre fektetjük. - Sütés előtt megkenjük tojással, és villával megszurkáljuk, hogy a keletkező gőz elpárologhasson. 10 percig 175 fokon, ezután 150 fokon készre sütjük. Akkor sült meg, ha a teteje szép piros lett, és a beleszúrt hústűre nem ragad már a tészta.
Recept: Copyright © Szegedi Éva. Minden jog fenntartva. Fotó: Copyright © Szegedi Éva. Minden jog fenntartva.
A Tulajdonos előzetes írásos hozzájárulása nélkül tilos a portál egészének vagy részeinek (szöveg, grafika, fotó, audio- vagy videoanyag, adatszerkezet, struktúra, eljárás, program stb.) feldolgozása és értékesítése, terjesztése, sokszorosítása, adatbázisban való tárolása, kereskedelmi forgalomba hozatala.
|
|
Copyright © Szegedi Éva, 2006-2014 Minden jog fenntartva Foto © Fábián Évi, Ferenczi Péter, Irimiás László, Szőke Péter, Szegedi Éva |