A tésztához:
25
dkg garantáltan gluténmentes rizsliszt
25
dkg garantáltan gluténmentes kukoricaliszt
25
dkg gluténtól és tejtől mentes margarin
2
dkg friss élesztő
1 dl
laktózmentes tej
8
dkg házilag darált porcukor
2-4
evőkanál laktózmentes tejföl, amennyivel a szokásosnál egy
kicsit lágyabb lesz a tészta
½
csomag gluténtól és tejtől mentes vaníliás cukor
½
vegyszeres kezelés nélküli citrom házilag lereszelt héja
3
tojás sárgája
1
egész tojás
csipetnyi kristálycukor az élesztő megfuttatásához
Információk:
Minden esetben ellenőrizze a felhasznált alapanyagok
összetételét! Csak olyan rizslisztet és kukoricalisztet
vásároljon, amelynek csomagolásán a gyártó feltüntette hogy a
termék nem szennyeződött gluténnal.
A tésztát
nehéz feltekerni, könnyen elszakad, de a puha tésztát könnyű
összenyomkodni. Csak akkor szeljük fel, ha teljesen kihűlt, mert könnyen
törik. Forró vízbe mártott éles késsel szép szeleteket tudunk vágni
belőle. A fotón a recept alapján házilag készített bejgli látható.
|
Elkészítése:
- A
mélyhűtött gesztenyemasszát szobahőmérsékleten kiolvasztjuk.
- A diót
megdaráljuk.
- Az
élesztőt egy csipetnyi cukorral 1 dl langyos laktózmentes
tejbe morzsoljuk.
- A
liszteket, a porcukrot és a vaníliás cukrot szárazon
összekeverjük, majd egyenletesen elmorzsoljuk a margarinnal.
Gyorsan dolgozzunk, hogy a margarin ne olvadjon meg
túlságosan, de ne maradjanak benne margarin darabok.
- Hozzáadjuk
a tojások sárgáját, a tejben megfuttatott élesztőt, a reszelt
citromhéjat, kanalanként a tejfölt, és laza tésztát készítünk
belőle.
- A tésztát
legalább fél óráig pihentetjük.
- A
töltelékhez villával összetörjük a gesztenyét a
kristálycukorral, a vaníliás cukorral, a növényi tejszínnel,
majd hozzáadjuk a darált diót. Annyi növényi tejszínt adjunk a
gesztenyéhez, hogy az jól kenhető legyen.
- A tésztát
kétfelé osztjuk, téglalap alakúra nyújtjuk. Egyenletesen
rákenjük a tölteléket, majd óvatosan, a hosszanti oldalánál
kezdve feltekerjük. Nehéz feltekerni, törékeny a tészta, ezért
kicsit mindig lisztezzünk alá rizsliszttel.
- A két
tekercset tepsibe tesszük, kétszer megkenjük a felvert egész
tojással, közben 10 percet pihentetjük.
-
Előmelegített sütőben pirosra sütjük.
- Ha
teljesen kihűlt, ujjnyi szeleteket vágunk belőle. Törékenyebb,
mint a búzalisztből készült bejgli, és hamarabb kiszárad,
ezért fóliával lefedve, szobahőmérsékleten tároljuk.
Recept: Copyright © Sz. Banadics Éva. Minden jog fenntartva.
Fotó:
Copyright
© Sz. Banadics Éva.
Minden jog fenntartva.
A Tulajdonos
előzetes írásos hozzájárulása nélkül tilos a portál egészének
vagy részeinek (szöveg, grafika, fotó, audio- vagy videoanyag,
adatszerkezet, struktúra, eljárás, program stb.) feldolgozása
és értékesítése, terjesztése, sokszorosítása, adatbázisban
való tárolása, kereskedelmi forgalomba hozatala.
A teljes Szerzői
jogi nyilatkozaT szövege
|