Ételallergia Online

                          Glutén-, laktóz-, tejfehérje-,

                                tojásmentes és vegetáriánus ételek

..

   Ételallergia - táplálékintolerancia - életmód portál  -  Food Allergy

.

Honlap infó

Ételallergia nyitólap

Szerzői jogok

Jogi nyilatkozat

Impresszum

Allergia infó

Táplálékallergia

Allergia

Életmód

Egészség

Gasztronómia

Kultúra

Program infó

Könyvajánló

Programok

Hivatkozások

Egészségügy

Orvosi adatbázis

Partnereink

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Gombával töltött paradicsom


 

A Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének ajánlásával

Gluténmentes, laktózmentes, tejfehérjementes, tojásmentes, vegetáriánus étel

Néhány szem paradicsomból, gombából és kevés rizsből finom meleg előételt, uzsonnát vagy vacsorát lehet készíteni. A gombás rizzsel töltött sült paradicsom nemcsak önállóan fogyasztható, köretként is nagyon finom egyszerű húsétel mellé. Érdemes nagy szemű, illatos, fürtös paradicsomot használni.

Hozzávalók 4 személyre:

8 db nagy, érett paradicsom

10 dkg garantáltan gluténmentes rizs

1 mokkáskanál só

2 késhegynyi sáfrányos szeklice vagy kurkuma

1 szelet zöldpaprika

30-35 dkg termesztett csiperkegomba

3 evőkanál étolaj

1/2 mokkáskanál őrölt köménymag

1/2 mokkáskanál törött fehérbors

 

Minden esetben ellenőrizze a felhasznált alapanyagok összetételét!

Elkészítése:

- A rizst megmossuk, lecsurgatjuk, és 1 evőkanál olajon megpirítjuk. Mikor már „peregnek” a szemek, felöntjük annyi vízzel, hogy éppen ellepje.

-  Hozzáadjuk a sót és a sáfrányos szeklicét vagy a kurkumát és a zöldpaprikát. Amikor megpuhult, még negyed óráig lefedve hagyjuk.

- A paradicsomokat megtisztítjuk, és úgy szeljük keresztbe, hogy a felső negyedük legyen a "kalapjuk”.

- Éles, hegyes kés és egy kanál segítségével eltávolítjuk a paradicsomok belsejét, és eltesszük a töltelékhez a levével együtt.

- A gombákat megtisztítjuk, megmossuk és kis kockákra vágjuk.

- 1 evőkanál olajon kissé megpirítjuk a gombát, majd puhára pároljuk a paradicsom belsejével, sóval, köménymaggal és törött borssal. Addig sütjük, amíg a leve nagyrészt elpárolog.

- A rizst összekeverjük a paradicsommal párolt gombával.

- A kivájt paradicsomokat megtöltjük a töltelékkel, majd rájuk tesszük a “kalapokat”.

- Olajjal kikent tepsibe vagy hőálló üvegtálba tesszük. Olajjal megkenjük, közepes hőmérsékleten készre sütjük.

 

Recept: Copyright © Szegedi Éva. Minden jog fenntartva.

Fotó: Copyright © Szegedi Éva. Minden jog fenntartva.

 

A Tulajdonos előzetes írásos hozzájárulása nélkül tilos a portál egészének vagy részeinek (szöveg, grafika, fotó, audio- vagy videoanyag, adatszerkezet, struktúra, eljárás, program stb.) feldolgozása és értékesítése, terjesztése, sokszorosítása, adatbázisban való tárolása, kereskedelmi forgalomba hozatala.

 

A teljes Szerzői jogi nyilatkozaT szövege

 

Diéta szerint

Gluténmentes

Tejfehérjementes

Laktózmentes

Tojásmentes

Vegetáriánus

Étel-Ital

Előételek

Levesek

Húsételek

Egytálételek

Zöldségételek

Saláták

Mártások

Italok

Desszertek

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Copyright © Szegedi Éva, 2006-2014.  Minden jog fenntartva

Foto © Fábián Évi, Ferenczi Péter, Irimiás László, Szőke Péter, Szegedi Éva