Ételallergia Online

                          Glutén-, laktóz-, tejfehérje-,

                                tojásmentes és vegetáriánus ételek

..

    Ételallergia - táplálékintolerancia - életmód portál  -  Food Allergy

.

Honlap infó

Ételallergia nyitólap

Szerzői jogok

Jogi nyilatkozat

Impresszum

Allergia infó

Táplálékallergia

Allergia

Életmód

Egészség

Gasztronómia

Kultúra

Program infó

Könyvajánló

Programok

Hivatkozások

Egészségügy

Orvosi adatbázis

Partnereink

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  Málnatorta


 

Gluténmentes, laktózmentes, tejfehérjementes desszert

Ez a gyümölcstorta csupa málna!

Hozzávalók  tésztához:

3 tojás

4 evőkanál kristálycukor

6+1 evőkanál garantáltan gluténmentes rizsliszt

késhegynyi gluténtól és tejtől mentes sütőpor

3 kávéskanálnyi olaj

1 mokkáskanálnyi gluténtól és tejtől mentes margarin

1 db kerek, lapos tortaforma

Hozzávalók a krémhez és a díszítéshez:

45 dkg friss málna (A kiolvasztott gyümölcsöt jól csöpögtessük le.)

3 dl gluténtól és tejtől mentes rizstej

4+2 evőkanál kristálycukor (krém+tortazselé)

5 evőkanál garantáltan gluténmentes kukoricakeményítő

4 dkg gluténtól és tejtől mentes margarin

1 csomag gluténtól és tejtől mentes  tortazselépor

Minden esetben ellenőrizze a felhasznált alapanyagok összetételét!

Lisztek vásárlásakor mindig ellenőrizzük, hogy a gyártó garantálja-e, hogy a termék előállítás, csomagolás stb. alkalmával nem szennyeződött gluténnal.

A gluténmentes liszteket mindig elkülönítve tároljuk a gluténtartalmúaktól.

A piskóta alap elkészítése:

- Egy alacsony falú kerek tortaformát vékonyan kikenünk gluténtól és tejfehérjétől mentes margarinnal és megszórunk 1 csapott evőkanál rizsliszttel.

- A 3 egész tojást 4 evőkanál cukorral kemény habbá verjük. Fokozatosan belecsurgatjuk az olajat, közben tovább verjük.

- A rizslisztet elkeverjük a sütőporral és kanalanként rászórva fakanállal összeforgatjuk a habbal.

- Beleöntjük a tortaformába, előmelegített sütőben alacsony hőfokon megsütjük. A sütési idő 10-15 perc, tűpróbával ellenőrizhetjük, hogy megsült-e a tészta.

- Még melegen, de nem forrón kifordítjuk a formából.

A krém elkészítése:

- A málnát három, 20+10+15 dkg-os adagra osztjuk.

- 20 dkg málnát átpasszírozzuk, ezt a málnavelőt 4 evőkanál cukorral alacsony hőfokon állandó keverés közben néhány perc alatt kissé sűrűre főzzük.

- A rizstejben simára keverjük a keményítőt, hozzáöntjük a málnavelőhöz, és az egészet állandó keverés közben besűrítjük.

- A félig kihűlt krémhez hozzákeverjük a margarint, majd a teljes kihűlés után gépi habverővel kicsit habosítjuk. - Beleforgatunk 10 dkg málnát.

- Ha a tortaformának nincs lekapcsolható karimája, kartonpapírból készíthetünk, amit a krém és a zselé megszilárdulása után egy hegyes, vékony pengéjű kés segítségével óvatosan le tudunk venni.

- A piskóta alapra egyenletesen rákenjük a krémet, kirakjuk az utolsó 15 dkg málnával, leöntjük az előírás szerint elkészített tortazselével.

- Jól behűtve szép szeleteket lehet vágni belőle.

 

Recept: Copyright © Sz. Banadics Éva. Minden jog fenntartva.

Fotó: Copyright © Fábián Évi. Minden jog fenntartva.

 

A Tulajdonos előzetes írásos hozzájárulása nélkül tilos a portál egészének vagy részeinek (szöveg, grafika, fotó, audio- vagy videoanyag, adatszerkezet, struktúra, eljárás, program stb.) feldolgozása és értékesítése, terjesztése, sokszorosítása, adatbázisban való tárolása, kereskedelmi forgalomba hozatala.

 

A teljes Szerzői jogi nyilatkozaT szövege

 

Copyright © Szegedi Éva, 2006-2014. Minden jog fenntartva

Foto © Fábián Évi, Ferenczi Péter, Irimiás László, Szőke Péter, Szegedi Éva