Ételallergia Online

                          Glutén-, laktóz-, tejfehérje-,

                                tojásmentes és vegetáriánus ételek

..

   Ételallergia - táplálékintolerancia - életmód portál  -  Food Allergy

.

Honlap infó

Ételallergia nyitólap

Szerzői jogok

Jogi nyilatkozat

Impresszum

Allergia infó

Táplálékallergia

Allergia

Életmód

Egészség

Gasztronómia

Kultúra

Program infó

Könyvajánló

Programok

Hivatkozások

Egészségügy

Orvosi adatbázis

Partnereink

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

    Gluténmentes mandulás fánk


 

Gluténmentes, laktózmentes desszert

Hozzávalók:

15 dkg garantáltan gluténmentes rizsliszt

10 dkg garantáltan gluténmentes kukoricaliszt

20 dkg gluténmentes,  laktózmentes kenyérliszt

4 tojás sárgája

10 dkg kristálycukor

1-2 dl laktózmentes tej

3 dkg friss élesztő

5 dkg laktózmentes vaj

olaj a sütéshez

néhány szem garantáltan gluténmentes mandula

Minden esetben ellenőrizze a felhasznált alapanyagok összetételét!

Csak olyan rizslisztet és kukoricalisztet vásároljunk, amelynek csomagolásán a gyártó feltüntette, hogy nem szennyeződött gluténnal!

A gluténmentes liszteket mindig elkülönítve tároljuk a gluténtartalmúaktól.

Elkészítése:

- 1 dl  tejet meglangyosítjuk 2 mokkáskanál cukorral, belemorzsoljuk az élesztőt és meleg helyen felfuttatjuk.

- A másik 1 dl tejet is meglangyosítjuk.

- A tojások sárgáját habosra keverjük a többi cukorral.

- A  rizslisztet, a kukoricalisztet és a kenyérlisztet szárazon összekeverjük, hozzáadjuk a kikevert tojást, az élesztős tejet és az egészet összedolgozzuk.

-  A többi langyos tejből csak annyit öntsünk  a tésztába,  hogy kissé lágy, de ne folyékony tésztát kapjunk.

-  Keverőgéppel rövid ideig dagasztjuk, közben lassan hozzácsurgatjuk az 5 dkg olvasztott vajat.

- Az enyhén lágy tésztát langyos helyen állni hagyjuk, hogy kissé megkeljen.

- Az olajat fölmelegítjük. Kis darab tésztával kipróbáljuk, hogy elég forró-e.

- A gyúródeszkát bőven meghintjük rizsliszttel, rátesszük  a tésztát, a tetejét is megszórjuk a liszttel, majd óvatosan kinyújtjuk vagy kézzel ellapítjuk kb. ujjnyi vastagságúra.

- Kerek formákat szúrunk ki belőle, és megsütjük. Vigyázni kell a sütésnél, mert ha nem elég forró az olaj, a kukoricaliszt magába szívja az olajat, ha meg túlforrósítjuk, akkor hamar megbarnul a fánk, de belül nyers marad.

- A kész fánkokat először szűrőbe tesszük, majd papírra, hogy a fölösleges olajat leitassuk.

- Baracklekvárral öntjük le, és házilag összevágott mandulával szórjuk meg.

Copyright © Sz. Banadics Éva. Minden jog fenntartva.

A Tulajdonos előzetes írásos hozzájárulása nélkül tilos a portál egészének vagy részeinek (szöveg, grafika, fotó, audio- vagy videoanyag, adatszerkezet, struktúra, eljárás, program stb.) feldolgozása és értékesítése, terjesztése, sokszorosítása, adatbázisban való tárolása, kereskedelmi forgalomba hozatala.

A teljes Szerzői jogi nyilatkozaT szövege

 

Copyright © Szegedi Éva, 2006-2014.  Minden jog fenntartva

Foto © Fábián Évi, Ferenczi Péter, Irimiás László, Szőke Péter, Szegedi Éva