Ételallergia Online

                          Glutén-, laktóz-, tejfehérje-,

                                tojásmentes és vegetáriánus ételek

..

   Ételallergia, táplálékintolerancia, életmód portál  -  Food Allergy 

.

.

Honlap infó

Ételallergia nyitólap

Szerzői jogok

Jogi nyilatkozat

Impresszum

Allergia infó

Táplálékallergia

Allergia

Diéta szerint

Gluténmentes

Tejfehérjementes

Laktózmentes

Tojásmentes

Vegetáriánus

Étel-Ital

Péksütemények, kenyerek

Előételek

Levesek

Húsételek

Egytálételek

Zöldségételek

Saláták

Mártások

Italok

Desszertek

Életmód

Egészség

Gasztronómia

Kultúra

Program infó

Könyvajánló

Programok

Hivatkozások

Egészségügy

Orvosi adatbázis

Partnereink

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hogyan valósítható meg A glutén-, tejfehérje- és tojásmentes étrend?


 

Kakaós-gyümölcsös szelet glutén-, tej-, tojásmentesen

A kérdés akkor merül fel, ha valaki a családban vagy az ismerősök között lisztérzékeny, tehéntejfehérje- és tojásallergiája van. Pár mondat arról, hogy miről is van szó pontosan.

A lisztérzékenység

A lisztérzékenység a vékonybél egyik gyakori krónikus betegsége. A betegség aktivitása külső, étkezéssel bevitt fehérjétől, a gluténtől függ. A lisztérzékenység terápiája a gluténmentes diéta, azaz az étrendből ki kell iktatni a gabonafélék azon jelentős részét - a búzát, a zabot, az árpát és a rozst -, amelyek glutént tartalmaznak. A diéta nélkül a betegségnek számos szövődménye alakulhat ki (pl. vérszegénység, csontritkulás, vagy rosszindulatú daganat a vékonybélben).

Az étrend összeállítását nehezíti, ha a lisztérzékenység más betegséggel, például táplálékallergiával együtt fordul elő. Ilyenkor természetesen igazodni kell az adott társbetegség kötöttségeihez is.

A táplálékallergia tünetei változatosak, egyes esetekben emésztési panaszokkal jelentkezik, de tapasztalható légúti, bőr, idegrendszeri vagy akár ízületi és más szervi vagy egész szervezetet érintő probléma is. Előfordulhat keresztreakció, amikor bizonyos anyagok ugyanazokat a tüneteket váltják ki, mint az adott fő allergén.

A tehéntejallergia

A tehéntejallergia (nem tévesztendő össze a laktózintoleranciával) esetében a tejben található fehérjék allergiás panaszokat okoznak, ezért nem fogyasztható olyan élelmiszer, amely tejfehérjét tartalmaz. A tehéntej allergia esetén az étrendből ki kell zárni a tejet - a tehén és más emlősállatok tejét is (!) -, a tejfölt, a tejszínt, a vajat, a tejport stb. és a rejtett formában tejet tartalmazó élelmiszeripari termékeket. A borjú- és a marhahús is panaszt okozhat a keresztreakció miatt.

A tojásallergia

Aki tojás érzékeny sem a tojásfehérjét, sem pedig a tojás sárgáját nem fogyaszthatja, de nemcsak a friss tojás, hanem a fagyasztott, a főzött és a sült, valamint a porított formája is immunreakciót vált ki. Keresztreakciót a tojás esetében bőrérintkezés esetén a szárnyasok tolla okozhat, vagy más szárnyasok tojása, ritkán a húsa is.

 A tojásallergia esetében nem fogyasztható a tojás, (a tojás sárgája és fehérje) a tojáspor, a létojás és minden olyan termék, amely tartalmaz tojást vagy tojásból származó fehérjét.

Honnan tudom, hogy glutén-, tejfehérje- vagy tojástartalmú egy élelmiszer?

Előfordul, hogy olyan termékekben van glutén, tejfehérje vagy tojás, amelyről az általában nem feltételezhető, (például a felvágottakban, a konzervekben, a készételekben, a leveskockákban, a gyógyszerekben és az étrendkiegészítőkben), ezért alapvető jelentőségű folyamatosan tájékozódni a vásárolt (vásárolni kívánt) termékek összetevőiről.

Megkönnyíti az információszerzést az az előírás, hogy a gyártóknak fel kell tüntetni az élelmiszerek csomagolásán az összetevők listáját, és közöttük (amennyiben a termék tartalmazza) megtalálhatóak a fent említett allergén anyagok. Vásárláskor érdemes átnézni az allergénekről szóló tájékoztató feliratokat, jelzéseket még abban az esetben is, ha egy olyan terméket szeretnénk megvásárolni, amelyet korábban biztonsággal fogyasztottunk. Időközben ugyanis megváltozhatott a gyártás technológiája vagy helyszíne, a felhasznált nyersanyagok köre vagy keresztszennyeződés fordulhatott elő. Csak olyan termék fogyasztható biztonsággal, amely garantáltan mentes gluténtől, tejfehérjétől és tojástól.

A keresztszennyeződés elkerülése érdekében csak előre csomagolt élelmiszereket célszerű vásárolni.

Napjainkban egyre több termelő vállalat és kereskedelmi lánc ismeri fel az elektronikus tájékoztatás fontosságát, ezért olyan internet oldalakat hoznak létre, ahol naprakész információkat találhatunk termékeik allergéntartalmáról, további kérdések esetére pedig az elérhetőségeikről.

Az interneten tájékozódhatunk arról is, hogy a különböző boltokban milyen táplálékallergiásoknak készült speciális, helyettesítő termékek kaphatók.

Itt fontos megjegyezni, hogy az egyes gyártók allergénekről szóló tájékoztatása sem egyforma. Van olyan gyártó, aki az adott allergéntől való mentességről tájékoztatja a fogyasztót (Nem tartalmaz glutént, tejfehérjét, tojást.), míg mások épp azt tüntetik fel, hogy a termék melyik allergént tartalmazza (A termék tartalmazhat glutént, tejfehérjét, tojást).

A Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Kar Dietetikai és Táplálkozástudományi Tanszék működteti a Magyar Táplálékallergia és Táplálékintolerancia Adatbankját, amely terméklistáit az élelmiszergyártók adatszolgáltatása alapján évente frissíti. Az Adatbank által kiadott füzetek között szerepel a gluténmentes, a tojástól mentes, és a tejfehérjétől mentes élelmiszerek terméklistája is, amelyben élelmiszercsoportonként bontva sorolják fel a regisztrált és fogyasztható élelmiszereket.

Tanácsokat és praktikus megoldásokat az orvos vagy a helyi dietetikus által vezetett betegklubban is lehet hallani.

Található információ az interneten, különböző közösségi oldalakon is. Azt azonban fontos megjegyezni, hogy a különböző internetes fórumokon gyakran előfordul téves, félreértésen alapuló bejegyzés. (pl:Tévedés, hogy tehéntejallegia esetén a juh- vagy a kecsketej fogyasztható lenne, ahogyan az is, hogy lisztérzékenység esetén megengedett a zab fogyasztása.) Érdemes tehát egyéb, megbízható forrásból is tájékozódni.

Az egészséges, minden szükséges tápanyagot tartalmazó gluténtől, tejfehérjétől és tojástól mentes étrend összeállítása kezdetben bonyolult feladat. Ha nehézségeik vannak étrendjük kialakításában, forduljanak dietetikushoz, aki hasznos gyakorlati tanácsokkal segíthet a problémák megoldásában. Dietetikussal a helyi kórházban, rendelőintézetben vagy a háziorvoson keresztül lehet felvenni a kapcsolatot.

Szabó Alexandra

dietetikus

A Tulajdonos előzetes írásos hozzájárulása nélkül tilos a portál egészének vagy részeinek (szöveg, grafika, fotó, audio- vagy videoanyag, adatszerkezet, struktúra, eljárás, program stb.) feldolgozása és értékesítése, terjesztése, sokszorosítása, adatbázisban való tárolása, kereskedelmi forgalomba hozatala.

 

A teljes Szerzői jogi nyilatkozaT szövege

 

 

Copyright © Szegedi Éva, 2006-2016. Minden jog fenntartva

Ételallergia és táplálékintolerancia portál - Food Allergy