|
|||||||||||||||||
|
Gluténmentes, laktózmentes mákos bejgli
Hozzávalók a tésztához: 2,5 dkg friss élesztő 30 dkg garantáltan glutén- és laktózmentes süteményliszt 10 dkg gluténtól és tejtől mentes élesztő nélküli kenyérliszt 4 dkg garantáltan gluténmentes rizsliszt 6 dkg garantáltan gluténmentes kukorica lepényliszt 15 dkg házilag darált porcukor 1 csomag gluténtól és tejtől mentes vaníliás cukor 25 dkg laktózmentes vaj 3 tojás sárgája ½ dl laktózmentes tej 1-2 evőkanál glutén- és laktózmentes tejföl ½ vegyszeres kezelés nélküli citrom házilag lereszelt héja
Információk: Minden esetben ellenőrizze a felhasznált alapanyagok összetételét! A mákot és a cukrot házilag daráljuk le, mert a készen vásárolt darált termékek gluténnal szennyezettek lehetnek. Csak olyan rizslisztet és kukoricalisztet vásároljuk, amelynek csomagolásán a gyártó feltüntette, hogy a termék gyártás, csomagolás stb. közben nem szennyeződött gluténnal.
Elkészítése: - Az élesztőt kevés langyos tejben, csipetnyi cukorral megfuttatjuk. - A liszteket, a porcukrot és a vaníliás cukrot szárazon összekeverjük. Elmorzsoljuk a vajjal, úgy, hogy ne legyenek benne vajdarabok. - Hozzáadjuk a tojások sárgáját, az élesztős tejet, a laktózmentes tejfölt és a reszelt citromhéjat. Ha nem elég lágy, még adjunk hozzá kevés tejfölt. A tésztát csak akkor tudjuk feltekerni, ha nem lesz túl kemény. (A kész tészta a felhasznált speciális lisztek miatt addig is keményedik, amíg pihentetjük.) - Rizsliszttel megszórva legalább fél óráig hideg helyen pihentetjük a tésztát. - Ezalatt a mákot összekeverjük a cukorral és a citromhéj másik felével, majd a tejet hozzáadjuk, és pár percig főzzük. - A tésztát két részre osztjuk, két rúd lesz belőle. Rizsliszttel megszórt deszkán kinyújtjuk mindkét tésztarudat. - Megkenjük a mákkal, majd a hosszanti oldalánál kezdve óvatosan feltekerjük - 1 egész felvert tojással megkenjük, majd 10 percnyi pihentetés után ismét átkenjük. Egy hosszú késsel alátámasztva vékonyan megvajazott sütőlapra helyezzük. -Előmelegített, nem túl forró sütőben megsütjük. Arra ügyeljünk, hogy ne süljön túl gyorsan, mert a teteje ugyan szép piros lesz, de belül nyers marad, és leragad. - A kész bejglit csak fél nap, de inkább egy nap múlva lehet felszelni, mert különben törik. Éles, forró vízbe mártott késsel, óvatosan szeleteljük. A fotón a recept alapján készült bejgli látható.
Recept: Copyright © Sz. Banadics Éva Minden jog fenntartva. Fotó: Copyright © Sz. Banadics Éva Minden jog fenntartva.
A Tulajdonos előzetes írásos hozzájárulása nélkül tilos a portál egészének vagy részeinek (szöveg, grafika, fotó, audio- vagy videoanyag, adatszerkezet, struktúra, eljárás, program stb.) feldolgozása és értékesítése, terjesztése, sokszorosítása, adatbázisban való tárolása, kereskedelmi forgalomba hozatala.
|
Copyright © Szegedi Éva, 2006-2014. Minden jog fenntartva Foto © Fábián Évi, Ferenczi Péter, Irimiás László, Szőke Péter, Szegedi Éva |