Ételallergia Online

                          Glutén-, laktóz-, tejfehérje-,

                                tojásmentes és vegetáriánus ételek

..

   Ételallergia - táplálékintolerancia - életmód portál  -  Food Allergy

.

Honlap infó

Ételallergia nyitólap

Szerzői jogok

Jogi nyilatkozat

Impresszum

Allergia infó

Táplálékallergia

Allergia

Életmód

Egészség

Gasztronómia

Kultúra

Program infó

Könyvajánló

Programok

Hivatkozások

Egészségügy

Orvosi adatbázis

Partnereink

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

   Gluténmentes, laktózmentes mákos bejgli


 

Gluténmentes, laktózmentes desszert

 

Hozzávalók a töltelékhez:

40 dkg házilag darált mák

15 dkg kristálycukor

½ vegyszeres kezelés nélküli citrom reszelt héja

2 dl laktózmentes tej

Hozzávalók a tésztához:

2,5 dkg friss élesztő

30 dkg garantáltan glutén- és laktózmentes süteményliszt

10 dkg gluténtól és tejtől mentes élesztő nélküli kenyérliszt

4 dkg garantáltan gluténmentes rizsliszt

6 dkg garantáltan gluténmentes kukorica lepényliszt

15 dkg házilag darált porcukor

1 csomag gluténtól és tejtől mentes vaníliás cukor

25 dkg laktózmentes vaj

3 tojás sárgája

½ dl laktózmentes tej

1-2 evőkanál glutén- és laktózmentes tejföl

½ vegyszeres kezelés nélküli citrom házilag lereszelt héja

 

Információk:

Minden esetben ellenőrizze a felhasznált alapanyagok összetételét!

A mákot és a cukrot házilag daráljuk le, mert a készen vásárolt darált termékek gluténnal szennyezettek lehetnek.

Csak olyan rizslisztet és kukoricalisztet vásároljuk, amelynek csomagolásán a gyártó feltüntette, hogy a termék gyártás, csomagolás stb. közben nem szennyeződött gluténnal.

 

Elkészítése:

- Az élesztőt kevés langyos tejben, csipetnyi cukorral megfuttatjuk.

- A liszteket, a porcukrot és a vaníliás cukrot szárazon összekeverjük. Elmorzsoljuk a vajjal, úgy, hogy ne legyenek benne vajdarabok.

- Hozzáadjuk a tojások sárgáját, az élesztős tejet, a laktózmentes tejfölt és a reszelt citromhéjat. Ha nem elég lágy, még adjunk hozzá kevés tejfölt. A tésztát csak akkor tudjuk feltekerni, ha nem lesz túl kemény. (A kész tészta a felhasznált speciális lisztek miatt addig is keményedik, amíg pihentetjük.)

- Rizsliszttel megszórva legalább fél óráig hideg helyen pihentetjük a tésztát.

- Ezalatt a mákot összekeverjük a cukorral és a citromhéj másik felével, majd a tejet hozzáadjuk, és pár percig főzzük.

- A tésztát két részre osztjuk, két rúd lesz belőle. Rizsliszttel megszórt deszkán kinyújtjuk mindkét tésztarudat.

- Megkenjük a mákkal, majd a hosszanti oldalánál kezdve óvatosan feltekerjük

- 1 egész felvert tojással megkenjük, majd 10 percnyi pihentetés után ismét átkenjük. Egy hosszú késsel alátámasztva vékonyan megvajazott sütőlapra helyezzük.

-Előmelegített, nem túl forró sütőben megsütjük. Arra ügyeljünk, hogy ne süljön túl gyorsan, mert a teteje ugyan szép piros lesz, de belül nyers marad, és leragad.

-  A kész bejglit csak fél nap, de inkább egy nap múlva lehet felszelni, mert különben törik. Éles, forró vízbe mártott késsel, óvatosan szeleteljük. A fotón a recept alapján készült bejgli látható.

 

Recept: Copyright © Sz. Banadics Éva Minden jog fenntartva.

Fotó: Copyright © Sz. Banadics Éva Minden jog fenntartva.

 

A Tulajdonos előzetes írásos hozzájárulása nélkül tilos a portál egészének vagy részeinek (szöveg, grafika, fotó, audio- vagy videoanyag, adatszerkezet, struktúra, eljárás, program stb.) feldolgozása és értékesítése, terjesztése, sokszorosítása, adatbázisban való tárolása, kereskedelmi forgalomba hozatala.

 

A teljes Szerzői jogi nyilatkozaT szövege

Copyright © Szegedi Éva, 2006-2014. Minden jog fenntartva

Foto © Fábián Évi, Ferenczi Péter, Irimiás László, Szőke Péter, Szegedi Éva