Ételallergia Online

                          Glutén-, laktóz-, tejfehérje-,

                                tojásmentes és vegetáriánus ételek

..

   Ételallergia - táplálékintolerancia - életmód portál  -  Food Allergy  

.

Honlap infó

Ételallergia nyitólap

Szerzői jogok

Jogi nyilatkozat

Impresszum

Allergia infó

Táplálékallergia

Allergia

Életmód

Egészség

Gasztronómia

Kultúra

Program infó

Könyvajánló

Programok

Hivatkozások

Egészségügy

Orvosi adatbázis

Partnereink

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  Gluténmentes szilvás gombóc


 

A Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének ajánlásával

Gluténmentes, laktózmentes, tejfehérjementes étel

Hozzávalók 10 db gombóchoz:

10 dkg gluténtól és tejtől mentes zsemlemorzsa

3+1 mokkáskanál étolaj

30 dkg burgonya

2 dkg gluténtól és tejtől mentes margarin

csipetnyi só

10 dkg garantáltan gluténmentes kukoricaliszt

2,5 dkg gluténmentes, laktózmentes kenyér vagy sütemény lisztkeverék

2 tojás

1 evőkanál garantáltan gluténmentes puffasztott amaránt

1 evőkanálnyi garantáltan gluténmentes kukoricaliszt

5 szem friss vagy mélyhűtött vagy aszalt szilva

1 csapott mokkáskanál őrölt fahéj

 

Információk:

Minden esetben ellenőrizze a felhasznált alapanyagok összetételét!

Az amaránt csak akkor számít garantáltan gluténmentesnek, ha termesztése, feldolgozása, értékesítése, valamint az étel elkészítése során nem szennyeződött gluténnal.

 

Elkészítése:

- A zsemlemorzsát megpirítjuk 3 mokkáskanál étolajon.

- A burgonyát héjában megfőzzük, ezután megtisztítjuk és burgonyanyomón áttörjük.

- Amikor már nem forró, de még meleg, villával beledolgozzuk a margarint és a sót.

- Hozzáadjuk a kukoricalisztet, a gluténmentes lisztkeveréket, a tojást és az amarántot, majd homogén tésztát gyúrunk belőle. Ha túlságosan lágynak találnánk a tésztát, egy kevés gluténmentes lisztkeveréket dolgozunk még bele.

- Feltesszük forrni a vizet 1 mokkáskanál étolajjal.

- Kukoricaliszttel megszórt deszkán kinyújtjuk a tésztát, majd 10 db 10*10 cm-es négyzetre vágjuk. A maradék tésztából rövid nudlikat sodrunk.

- Félbevágjuk és kimagozzuk a megmosott szilvát, fél-fél szilvaszemet a négyzetekre helyezünk, mindet megszórjuk egy késhegynyi fahéjjal. A szilvára hajtogatjuk a négyzetek sarkait, azután óvatos mozdulatokkal összenyomogatjuk, elegyengetjük a tésztát, hogy sehol ne legyen rés a gombócokon.

- A már lobogó vízbe tesszük a gombócokat és a nudlikat. Amikor feljönnek a víz felszínére, még 2 percig főzzük.   

- A vízből kivéve mindet leszűrjük, a zsemlemorzsás edénybe helyezzük, és megforgatjuk a morzsában.

- Melegen tálaljuk.

 

Recept: Copyright © Szegedi Éva. Minden jog fenntartva.

Fotó: Copyright © Szegedi Éva. Minden jog fenntartva.

Készült: 2012. 09. 22.

 

A Tulajdonos előzetes írásos hozzájárulása nélkül tilos a portál egészének vagy részeinek (szöveg, grafika, fotó, audio- vagy videoanyag, adatszerkezet, struktúra, eljárás, program stb.) feldolgozása és értékesítése, terjesztése, sokszorosítása, adatbázisban való tárolása, kereskedelmi forgalomba hozatala.

 

A teljes Szerzői jogi nyilatkozaT szövege

Copyright © Szegedi Éva, 2006-2014. Minden jog fenntartva

Foto © Fábián Évi, Ferenczi Péter, Irimiás László, Szőke Péter, Szegedi Éva