Ételallergia Online

                          Glutén-, laktóz-, tejfehérje-,

                                tojásmentes és vegetáriánus ételek

..

   Ételallergia - táplálékintolerancia - életmód portál  -  Food Allergy  

.

Honlap infó

Ételallergia nyitólap

Szerzői jogok

Jogi nyilatkozat

Impresszum

Allergia infó

Táplálékallergia

Allergia

Életmód

Egészség

Gasztronómia

Kultúra

Program infó

Könyvajánló

Programok

Hivatkozások

Egészségügy

Orvosi adatbázis

Partnereink

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  Habos-mákos sütemény


 

Gluténmentes, laktózmentes sütemény

Hozzávalók a tésztához:

30 dkg garantáltan glutén- és laktózmentes sütemény-lisztkeverék

6 dkg házilag darált porcukor

1,5 dl laktózmentes tej

5 dkg laktózmentes vaj

1 csomag gluténtól és tejtől mentes vaníliás cukor

2 dkg friss élesztő

3 tojássárgája

1 evőkanál garantáltan gluténmentes rizsliszt

Információk:

Minden esetben ellenőrizze a felhasznált alapanyagok összetételét!

A mákot és a porcukrot házilag kell darálni, mivel a készen vásárolt őrölt termékek glutént tartalmazhatnak! Friss élesztőt használjunk, a szárított élesztő gluténnal szennyezett lehet.

A vaj laktóztartalma alacsony, a hozzávalókat egyéni érzékenység alapján kell kiválasztani!

Hozzávalók habos-mákos réteghez:

3 tojásfehérje

4 púpozott evőkanál eperlekvár

2 evőkanál házilag darált porcukor

2 púpozott evőkanál házilag darált mák

1 kiskanál garantáltan gluténmentes kukoricakeményítő

 

Elkészítése:

- Az élesztőt egy kevés langyos cukros tejben megfuttatjuk, a vajat pedig folyékonyra langyosítjuk.

- A gluténmentes lisztet, az élesztős tejet, a 3 tojássárgáját, a porcukrot, a vaníliás cukrot és az olvasztott vajat homogén tésztává gyúrjuk, ezután megszórjuk rizsliszttel a tésztát és az edény falát, majd egy órán át kelesztjük a tésztát.

- A megkelt tésztát óvatosan kinyújtjuk – a gluténmentes liszt miatt könnyebben szakad.

- Kivajazunk és kilisztezünk egy közepes méretű tepsit, belenyomkodjuk a tésztát, és megkenjük az eperlekvárral.

- Kemény habbá verjük a tojásfehérjéket a cukorral. A keményítőt  és a mákot fakanállal beleforgatjuk folyamatosan adagolva, úgy, hogy a hab ne törjön össze.

- A mákos habot a lekváros tészta tetejére terítjük.

- A süteményt 180 fokon megsütjük. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy elkészült-e.

 

Recept: Copyright © Szegedi Éva. Minden jog fenntartva.

Fotó: Copyright © Szegedi Éva. Minden jog fenntartva.

 

A Tulajdonos előzetes írásos hozzájárulása nélkül tilos a portál egészének vagy részeinek (szöveg, grafika, fotó, audio- vagy videoanyag, adatszerkezet, struktúra, eljárás, program stb.) feldolgozása és értékesítése, terjesztése, sokszorosítása, adatbázisban való tárolása, kereskedelmi forgalomba hozatala.

 

A teljes Szerzői jogi nyilatkozaT szövege

 

Copyright © Szegedi Éva, 2006-2014. Minden jog fenntartva

Foto © Fábián Évi, Ferenczi Péter, Irimiás László, Szőke Péter, Szegedi Éva