Ételallergia Online

                          Glutén-, laktóz-, tejfehérje-,

                                tojásmentes és vegetáriánus ételek

..

   Ételallergia, táplálékintolerancia, életmód portál  -  Food Allergy - Receptek ételallergiásoknak 

.

.

Honlap infó

Ételallergia nyitólap

Az olvasóhoz

Szerzői jogok

Jogi nyilatkozat

Impresszum

Allergia infó

Táplálékallergia

Allergia

Diéta szerint

Gluténmentes

Tejfehérjementes

Laktózmentes

Tojásmentes

Vegetáriánus

Étel-Ital

Előételek

Levesek

Húsételek

Egytálételek

Zöldségételek

Saláták

Mártások

Italok

Desszertek

Diétás hozzávalók

Alapanyagok

Üzletek

Életmód

Egészség

Gasztronómia

Kultúra

Program infó

Könyvajánló

Programok

Hivatkozások

Egészségügy

Orvosi adatbázis

Partnereink

 

 

 

 

 

 

 

 

Allergia oldalak külföldön

Számtalan allergiával foglalkozó külföldi site létezik, tematikus profilokkal. Célunk, hogy megfogható szempontok szerint csoportosítva bemutassuk a legérdekesebbeket.

A legkézenfekvőbb, hogy először az angol nyelvterületet bogarásszuk végig a neten. Akármelyik keresőbe ütjük az allergy szót, több száz találatot fog kiadni. A kínálat olyan gazdag, mint Gombóc Artúr ismeretei  a csokoládéról: kerek, szögletes, töltött, édes, keserű. Található orvosi lap, műkedvelő website, tudományos oldalról közelítő és felhasználóbarát; akadnak profi és igénytelen weboldalak, az allergiával általánosan vagy részletesen foglalkozók, és olyanok is, amelyek csupán egy részterületre szakosodtak, például ételallergiára vagy pollenekre. Még a Washington Post és a gyógyszercégek is felfedezték a témát.

Első szempontunk tehát legyen a szakosodás. A www.pollenlibrary.com kifejezetten a polleneket taglalja, igaz, kizárólag az Egyesült Államok területén. Az ott előforduló allergén növényeket három csoportba osztja: fák, fűfélék és gyomnövények. Ezeket, A-tól Z-ig, a faj leírásával, fotóval mutatja be, megtudhatjuk a növény pollenjeinek allergizáló képességét, és hogy a törzsnek milyen más fajtái léteznek.

Kissé csúnyácska a www.pollenuk.co.uk, egy Worchesteri szervezet lapja (nevük NPARU, azaz National Pollen and Aerobiology Research Unit, amely elsősorban a szénanáthára, szénalázra koncentrál. Egyik erőssége a rövidke, de hasznos FCQ, azaz gyakran ismételt kérdések, és egy tetszetős, alapos bevezetés a gombaspórák világába. Még azt is megtudhatjuk, hogyan tenyészthetők a gombák. Igen komoly szakirodalmi háttér áll az összeállítás mögött.

A paldat.botanik.univie.ac.at (www.paldat.org) egy osztrák botanikai adatbázis, ahol akár az ábécé, akár téma, akár az ausztriai flóra szerint kereshetünk a növényvilág képviselőire, részletesen csak regisztráció után. Bár a pollenekkel csupán növénytani szempontból foglalkozik, mégis érdekes és hasznos lehet megismerni az „ellenséget”.

Alapítványok egyesületek, civil, orvosi és dietetikai szervezetek úgyszintén tartanak fenn weboldalt, így könnyítve meg a kommunikációt a páciensekkel és a szakmával, illetve a betegek és szakemberek között.

A www.aaaai.org, azaz American Academy of Allergy, Asthma & Imunology. Logikusan felépített portál, amelyen orvosok, egészségügyi szakemberek, klinikai immunológusok publikálnak, és az 1943 óta működő AAAAI hivatalos oldala. Céljuk az, hogy a betegek számára a lehető legjobb tudást és gyakorlati segítséget nyújtsák, az andol mellett spanyol nyelven is. Külön szólnak a páciensekhez, látogatókhoz és külön a szakemberekhez. Az USA területén egy részletes keresővel találhatunk magunknak allergológust, immunológust, és kalauzt a gyógykészítményekről: mire való és milyen esetekben használatos orrsrpay, melyek a bőrtünetek gyógyításának eszközei.

Az oldal annyira szakszerű és olyan világos összeállítást ad az allergiáról és asztmáról, hogy órákig lehet böngészni. Egyik személyes kedvenc az pdf formátumú írás a food allergy menüpont alatt, amely arra hívja fel a figyelmet, mely tünetek utalnak táplálékallergiára, mi a teendő, és mit tanítsunk meg az allergiás gyerekeknek, szüleiknek és tanáraiknak. Másik az az ábra (a gyermekkori asztmát tárgyaló fejezetben) ahol láthatjuk a különbséget az egészséges és asztmás ember hörgője között. A kép címe: Why asthma makes it hard to breathe…

Az allergies.about.com keresőoldal, az about.com része. Ha a jobb oldali search mezőbe beírjuk, hogy latex, rengeteg találatot dob ki a szóra, és mind allergiáról szóló vagy allergiával kapcsolatos cikk. A bal oldali menüpontok alatt az elsőnél olvashatunk alapvető információkat, a másodikban pedig a topikokat böngészhetjük át. A gyógyszerkeresővel elvileg minden orvosságot megtalálhatunk, gyakorlatilag pedig a Zinnatot nem lelte, még y-nal sem. A főoldalon olvasható cikkek hasznosak, bár nem bírnak nagyobb hírértékkel más site-ok hasonló témájú írásainál. Erőssége vitathatatlanul a keresője. E logika szerint működik a www.atallergy.com is.

Az új-zélandi www.allergy.org.nz az Allergy New Zealand nevű civilszervezet site-ja, és főleg a gyermekek szempontjából beszél az allergiáról. Bemutatják magukat az allergiatípusokat, a forrásokat, az anafilaxiás reakciót, információt ad az egészségügyi szakemberekről, az éttermi és ételszállító cégek által okozott allergiáról, felhívják a figyelmet bizonyos élelmiszeripari termékekre, és várják is e-mail-en a jelentéseket, például ételek által okozott rohamokról.

A gyermekek, szülők, vendéglátóiparban dolgozók tájékoztatását ők is szívükön viselik, célkitűzéseik között szerepel az allergiáról szóló ismeretek oktatása, mivel még ma is történnek halálesetek táplálékallergia miatt, s ezek egy része éppen éttermi étkezés alatt/után zajlik. A menüpontok között találjuk a szervezet támogatóinak listáját, olyan cégnevekkel, amelyek láttán a legtöbb magyar allergológiai oldal és a témával foglalkozó civil szervezet elsírná magát bánatában, mindenki tisztában van ugyanis vele, mennyire nehéz Magyarországon támogatókat szerezni ehhez az egészségügyi problémához. A magyar betegek is örömmel fogadnák, ha tőkeerős, piacvezető cégek támogatnák az egészségükkel törődő oldalakat.

 Szegedi Éva

2009. október, frissítve: 2011.12.31.

 A cikk eredeti változata a www.medon.hu oldalon volt olvasható.

Ételallergia - vissza a lap elejére

 

 

 

Copyright © Szegedi Éva, 2006-2012  Minden jog fenntartva

Foto © Fábián Évi, Ferenczi Péter, Irimiás László, Szőke Péter, Szegedi Éva

Ételallergia és táplálékintolerancia portál - Food Allergy