Ételallergia Online

                          Glutén-, laktóz-, tejfehérje-,

                                tojásmentes és vegetáriánus ételek

..

   Ételallergia, táplálékintolerancia, életmód portál  -  Food Allergy - Receptek ételallergiásoknak 

.

.

Honlap infó

Ételallergia nyitólap

Az olvasóhoz

Szerzői jogok

Jogi nyilatkozat

Impresszum

Allergia infó

Táplálékallergia

Allergia

Diéta szerint

Gluténmentes

Tejfehérjementes

Laktózmentes

Tojásmentes

Vegetáriánus

Étel-Ital

Előételek

Levesek

Húsételek

Egytálételek

Zöldségételek

Saláták

Mártások

Italok

Desszertek

Diétás hozzávalók

Alapanyagok

Üzletek

Életmód

Egészség

Gasztronómia

Kultúra

Program infó

Könyvajánló

Programok

Hivatkozások

Egészségügy

Orvosi adatbázis

Partnereink

Biotermékek

 

Aki ételallergiás, gyakran bioboltokban szerzi be azokat az alapanyagokat, amelyekből ételeket készíthet, vagy itt talál kész terméket is. Azok a termékek, amelyeken a „bio” jelzés van, szigorúan ellenőrzött körülmények között készülnek.

A bio, öko, organic kifejezések nagyjából ugyanazt takarják: természetes módon termesztett árut. Magyarországon az öko elnevezést kell használni. Jogszabályok írják elő, mikor nevezhető a termény és termék öko-nak.

A biotermékek vegyszerek, tartósítószerek, mesterséges adalékanyagok nélküli terményeket és termékeket jelentenek. A legnagyobb termelőkön kívül nagyon sok családi gazdálkodás is foglalkozik biotermesztéssel. A felvásárlók a termelőktől tanúsítványt kérhetnek, hogy a termékük valóban megfelel-e a feltüntetett minőségnek.

Ilyen terményeket az úgynevezett bio vagy öko piacokon, bio zöldségeseknél találunk. Néhány hagyományos piacon a szokásos termények mellett már felbukkant egy-egy ökogazdálkodásból származó zöldségeket, gyümölcsöket árusító kereskedő vagy őstermelő is.

A vegatarianizmus és a vegán életmód hívei már régóta felfedezték maguknak a bio/öko termékeket, hozzájuk csatlakoztak a tudatos fogyasztók, a rákbetegségen átesettek, és azok, akik allergiásak valamire, vagy túlérzékenyek bizonyos vegyszerekre, kozmetikumokban használt anyagokra.

E zöldségek és gyümölcsök egyetlen hátránya az áruk, ez a többi zöldséghez képest kétszeres, háromszoros lehet. A tapasztaltabbak azonban elmondták, hogy egyrészt csak annyi árut vesznek, amennyit meg is tudnak enni 1-2 napon belül, másrészt egészen biztosan megeszik, és nem a szemetesben végzik, romlottan. Ha átgondolják, mire költenek egy hónapban, és lemondanak például a nassolnivalókról, vagy az amúgy káros szenvedélyeikről, a hagyományos édességekről, akkor a családi kasszában marad pénz bio terményekre.

Tejtermékeket, húst is be lehet szerezni bio piacokon vagy ökológiai gazdálkodásból. Lisztet is érdemes ilyen, már bejáratott helyekről venni a sütéshez és főzéshez.

Magyarországon már kisvárosokban is találunk bio vagy öko üzleteket, de a megyeszékhelyeken egészen biztosan. Emellett a kisebb és nagyobb áruház láncok is tartanak már natúr, bio, öko élelmiszereket, külön polcokon vagy külön részlegen. Ha valaki nem tud ilyen helyekre eljutni, interneten is rendelhet webáruházakból.

Szegedi Éva 

2010.12.11.

 

Ételallergia - vissza a lap elejére

 

 

 

 

 

 

 

Copyright © Szegedi Éva, 2006-2012  Minden jog fenntartva

Foto © Fábián Évi, Ferenczi Péter, Irimiás László, Szőke Péter, Szegedi Éva

Ételallergia és táplálékintolerancia portál - Food Allergy