Ételallergia Online

                          Glutén-, laktóz-, tejfehérje-,

                                tojásmentes és vegetáriánus ételek

..

   Ételallergia, táplálékintolerancia, életmód portál  -  Food Allergy - Receptek ételallergiásoknak

.

.

.

Honlap infó

Ételallergia nyitólap

Az olvasóhoz

Szerzői jogok

Jogi nyilatkozat

Impresszum

Allergia infó

Táplálékallergia

Allergia

Diéta szerint

Gluténmentes

Tejfehérjementes

Laktózmentes

Tojásmentes

Vegetáriánus

Étel-Ital

Előételek

Levesek

Húsételek

Egytálételek

Zöldségételek

Saláták

Mártások

Italok

Desszertek

Életmód

Egészség

Gasztronómia

Kultúra

Hivatkozások

Egészségügy

Orvosi adatbázis

Partnereink

 

Hogyan vásároljunk élelmiszert?


 

Nekünk, táplálékintoleranciában vagy ételallergiában szenvedőknek, igen nagy körültekintéssel kell élelmiszereket vásárolnunk. Több türelemre, több időre van szükségünk, mint másoknak, és ahogyan egy gluténérzékeny ismerősöm fogalmazott: sokkal több időt kell töltenünk olvasással – az üzletekben is.

 

Először is pontosan tudnunk kell,  mit akarunk vásárolni: kész élelmiszert, feldolgozott vagy nyers alapanyagot. Például tejallergia esetén elsősorban a feldolgozott alapanyagok és kész élelmiszerek (tejmentes főzőkrémek, péksütemények stb.) jöhetnek szóba. Gyakran olcsóbb, ha alapanyagokat veszünk, és azokból magunk készítünk ételeket. Azt is érdemes eldönteni, melyik alapanyaggal helyettesítsük az allergént, illetve azt az élelmiszert, amelyet nem tolerál a szervezetünk.

 

Tej helyett ihatunk  rizsitalt, zabitalt, mandulatejet és mogyorótejet, szójaitalt. Sajtot és joghurtot szójából nyernek, de kölesből is készítenek sajt helyettesítésére szolgáló élelmiszert. Tejszín helyett  használhatunk kókuszkrémet, zabból,  rizsből, szójából nyert krémet. A tojást sajnos nem tudjuk teljesen pótolni, ám különféle magvakból és gyümölcsökből előállíthatunk olyan püréket, amelyek biztosítják például azt, hogy a sütemény tésztája jól összetapadjon.

 

Zab, árpa, rozs, vadrizs, búza helyett rendelkezésre állnak például a rizsből, barnarizsből vagy kukoricából őrölt lisztek, és különböző gluténmentes lisztkeverékekhez is hozzájuthatunk erre szakosodott üzletekben.

 

Ha már tudjuk, mit kell vásárolnunk, szerezzünk minél több megbízható információt a termékekről! Olvassuk el nagyon figyelmesen a termék leírását és összetételét. Az egyik lényeges szempont, hogy tartalmaz-e adalékanyagokat, és ha igen, azok között szerepelnek-e olyanok, amelyeket mi nem fogyaszthatunk! Fontos lehet az is, hogy az üzemben, ahol az élelmiszert előállították, számunkra veszélyes anyagot tartalmazó élelmiszerrel is foglalkoznak-e, tudják-e garantálni például a gluténmentes csomagolást és tárolást, szójaallergia esetén azt, hogy nem „szennyeződhetett-e” vele az élelmiszer.

 

Ha kevés információt találunk a termék összetételéről, vagy biztosak akarunk lenni a dolgunkban, keressük fel a gyártó honlapját. Segíthet a keresésben a Allergia Adatbank Alapítvány. Ha az ő adatbázisukban sem szerepel az élelmiszer, és nem kaptunk róla elegendő megnyugtató információt a csomagoláson, az üzletben vagy a gyártónál, akkor inkább ne vásároljuk meg.

Ugyanez a helyzet a gyógyszerekkel: a kezelőorvost és a gyógyszerészt tájékoztatni kell az érzékenységünkről, hogy még véletlenül se kapjunk számunkra ártalmas készítményt. Amennyiben valamilyen hatóanyag miatt keresztreakció léphet fel, a készítményt ne fogyasszuk el.

 

Szegedi Éva

 

További cikkeink:

Hogyan valósítható meg a glutén-, tejfehérje- és tojásmentes étrend?

Biztosan gluténmentes?

 

Copyright © Szegedi Éva, 2006-2012  Minden jog fenntartva

Foto © Fábián Évi, Ferenczi Péter, Irimiás László, Szőke Péter, Szegedi Éva

Ételallergia és táplálékintolerancia portál - Food Allergy