Ételallergia Online

                          Glutén-, laktóz-, tejfehérje-,

                                tojásmentes és vegetáriánus ételek

..

   Ételallergia, táplálékintolerancia, életmód portál  -  Food Allergy - Receptek ételallergiásoknak

.

.

Honlap infó

Ételallergia nyitólap

Az olvasóhoz

Szerzői jogok

Jogi nyilatkozat

Impresszum

Allergia infó

Táplálékallergia

Allergia

Diéta szerint

Gluténmentes

Tejfehérjementes

Laktózmentes

Tojásmentes

Vegetáriánus

Étel-Ital

Előételek

Levesek

Húsételek

Egytálételek

Zöldségételek

Saláták

Mártások

Italok

Desszertek

Életmód

Egészség

Gasztronómia

Kultúra

Program infó

Könyvajánló

Programok

Hivatkozások

Egészségügy

Orvosi adatbázis

Partnereink

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 "Ó, gyönyörű, szép titokzatos éj...”

Karácsony ünnepe

Ujváry Terézia

Egy hideg téli estén József, a názáreti ács, óvatosan vezette szamárháton ülő, gyermeket váró, eljegyzett feleségét, Máriát. Hosszú, fárasztó út állt mögöttük. Szállást kerestek éjszakára, mert ide, Dávid király városába Betlehembe kellett jönniük a római császár, Augustus parancsára.

A császár összeíratta a Római Birodalom lakóit, és ennek a parancsnak eleget kellett tenniük a zsidóknak is. Mindenkit ott írtak össze, ahonnan nemzetsége származott. József Dávid király családjából eredt, ezért kellett lakhelyükről, a galileai Názáretből a júdeai Betlehembe, Dávid király városába menniük.

Mire elértek az egyszerű faluba, ahol József rokonsága lakott, a gyermekét váró Máriára már nagyon ráfért volna a pihenés, de sem a fogadós,  sem a rokonok, sem az ismerősök, nem adtak szállást nekik. Végül a falu legszélén, egy hegyoldalba vájt istállónak használt barlangban találtak menedéket. Ide húzódtak be a fagyos, hideg éjszakában, és itt született meg az, akit vártak, a Gyermek, akit Jézusnak neveztek el.

 

A kisdedet jászolba fektették, és a pattogó tűz, az állatok párája melegítette csak fázós testecskéjét.

Augustus császár idején a zsidó nép már régen várta a Messiás, a Megváltó megszületését, aki megszabadítja őket a zsarnokságától. Hitük szerint Dávid király leszármazottja lesz, akit vártak. Tudta ezt Heródes is, Júdea királya, és féltette hatalmát az eljövendőtől, „a zsidók királyától”.

  

Ezen az éjszakán a tiszta égbolton szikrázóan ragyogtak a csillagok, a azok között is egy, a legfényesebb, a barlang felett világított. Ezt látták a vidék pásztorai, , akiket titokzatos hang küldött a most született Kisded látására, ez vezette őket a gyermek Jézushoz.

 

A betlehemi csillag mutatta később az utat a három bölcs királynak is, akik Heródestől, a zsidók uralkodójától érdeklődtek a most született „királyról”. Heródes féltette hatalmát az újszülöttől, ezért megkérte őket, hogy visszafelé tájékoztassák, hol találhatja meg a gyermeket, hogy ő is hódolhasson előtte. Valójában a halálát akarta. A napkeleti bölcsek – később nevet is kaptak: Gáspár, Menyhért, Boldizsár – a csillag útmutatásával el is jutottak Betlehembe, s ajándékot: aranyat, tömjént és mirhát vittek a kisdednek és anyjának. Heródes gonosz tervéről angyal tudósította őket, ezért más úton tértek vissza hazájukba.

 

Karácsony ünnepét, a Megváltó születésének napját, Rómában a 4. század közepétől december 25-én ünnepelték. A keresztény egyház az ebben az időben még általános pogány napkultusz ellensúlyozására tette erre a napra jézus Krisztus születését, melynek pontos idejét ma sem tudjuk teljes bizonyossággal.

Megünneplésre sok szép szokás alakult ki. Ezek közül több vált jelentőssé, s tartjuk meg még ma is.

Az első a betlehemi jászol felállítása, mellyel a hívő emberek maguk elé képzelik mi is történt a szent éjszakán.

Hasonlóan szép szokás, különösen nálunk, a betlehemezés, ahol pásztoroknak és angyaloknak öltözött gyermekek és felnőttek elevenítik meg a kisded imádását.

Sokkal újabb a karácsonyfa állítás szokása, mely a 19. században terjedt el Németországból. Szép jelkép a gyertyáktól ragyogó, édességgel megrakott fenyő.

 

Ez a nap a legkedvesebb is, mert a gyermekek és a családok ünnepe, ahol ajándékozással szereznek egymásnak örömet. Nem az ajándék nagysága, hanem az együttlét, az öröm, a karácsonyi fény és ragyogás teszi felejthetetlenné ezt a szép estét.

 Ujváry Terézia 2008. december

Kép: Albrecht Dürer- A királyok imádása

 

A Tulajdonos előzetes írásos hozzájárulása nélkül tilos a portál egészének vagy részeinek (szöveg, grafika, fotó, audio- vagy videoanyag, adatszerkezet, struktúra, eljárás, program stb.) feldolgozása és értékesítése, terjesztése, sokszorosítása, adatbázisban való tárolása, kereskedelmi forgalomba hozatala.

A teljes Szerzői jogi nyilatkozaT szövege

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Copyright © Szegedi Éva, 2006-2015.  Minden jog fenntartva

Foto © Fábián Évi, Ferenczi Péter, Irimiás László, Szőke Péter, Szegedi Éva

Ételallergia és táplálékintolerancia portál - Food Allergy