ételallergia, táplálékallergia, táplálékintolerancia, laktózmentes, laktóz intolerancia |
|||||||||||||
.ételallergia, táplálékallergia, táplálékintolerancia, laktózmentes, laktóz intolerancia | |||||||||||||
|
Laktózmentes táplálkozás A laktózérzékenység egyre gyakoribb táplálkozási probléma, melyet a laktóz, vagyis a tejcukor felszívódási zavara jellemez. A laktózt a laktáz nevű enzim bontja, és ha ez az enzim nem termelődik megfelelő mennyiségben, a tejcukor bontása nem következik be a szokásos módon. A laktózérzékenységben szenvedők gyakran radikálisan kiiktatják étrendjükből a tejet és tejterméket, nem számolva azzal, hogy a szervezet számára létfontosságú anyagok mellőzése hiánybetegségek forrása lehet. Különösen veszélyes a hiányos táplálkozás a kisgyermekek, serdülők esetében. Ma már több gyártó is készít laktózmentes, valójában csökkentett laktóztartalmú tejet, tejfölt, joghurtot, vajat. Maga a vaj és a savanyított tejtermékek, ha nem laktózmentes, akkor is kevesebb tejcukrot tartalmaz, mint a tej, és egyéni tűrőképességnek megfelelően fogyasztható. A laktózérzékenyek számára összeállított diéta fontos kritériuma, hogy megfelelő mennyiségű fehérjét, vitaminokat, ásványi anyagokat és nyomelemeket tartalmazó ételekből álljon. A fehérjepótlás elsődleges forrása hús, de ne feledkezzünk meg arról sem, hogy a zöldségfélék is tartalmazzák a felsorolt összetevőket. Zöldségféléink a táplálkozásban kiemelkedő szerepe van a kelkáposztának. Tejcukor-érzékenyeknek magas calciumtartalma, kálium és magnéziumtartalma miatt ajánlott. A vitaminok közül említést érdemel a benne lévő C, B1 és B2 vitamin. Rosttartalma magas. A kelkáposzta hússal kiegészítve tápláló étel. A kelkáposztafőzeléket sokan nem szeretik, pedig van egy olyan elkészítési módja is, ami gusztusos és finom.
Kelkáposztafőzelék pörkölttel
Hozzávalók a főzelékhez: fél fej kelkáposzta, 3 db burgonya, só, köménymag, vöröshagyma, fokhagyma, Hozzávalók a pörkölthöz: ½ kg pulykamell, 1 kávéskanál pirospaprika, fél tv paprika, fél paradicsom, só, 1 kis fej sonkahagyma vagy lilahagyma, 1 evőkanál olaj Elkészítése: A kelkáposztát a felső leveleket eltávolítjuk, leveleire szedjük, egyenként folyó vízzel alaposan megmossuk, csíkokra vágjuk. A burgonyát megtisztítjuk, karikára vágjuk. A káposztát a fűszerekkel fedő nélkül feltesszük főni, kevés vizet öntünk alá. A vöröshagymát és a fokhagymát belereszeljük. Inkább pároljuk, mint főzzük, hogy ha megfőtt, nagyon kevés leve legyen. Amikor félig megpuhult, hozzáadjuk a burgonyát. Nem kell berántani, nem kell hozzá zsiradék, így sokkal gusztusosabb, kevésbé hizlal és nagyon finom. A húst folyó vízzel lemossuk, felkockázzuk. A vöröshagymát is apró kockákra vágjuk, megpirítjuk az olajon, rádobjuk a húst és kicsit pirítjuk. Rászórjuk a pirospaprikát, és azzal is pirítjuk pár másodpercig. Kevés vizet öntünk alá, rászórjuk a fűszereket és a sót, beletesszük a paprikát, paradicsomot és puhára pároljuk.
Töltött padlizsán
Hozzávalók: 2 padlizsán, 2 paprika, egy szem burgonya, 2 szem paradicsom néhány szelet lilahagyma, egy alma, 2 evőkanál laktózmentes tejföl, olaj, só Elkészítése: A padlizsánt megtisztítjuk, kanállal vagy karalábévájóval kikaparjuk a belsejét pár milliméteres vastagságig. Apróra vágjuk a padlizsán belsejét, a paprikát, a paradicsomot, a lilahagymát és az almát. Ez lesz a töltelék. Olajon megpirítjuk és készre pároljuk az enyhén sózott tölteléket, közben felteszünk forrni egy lábosban sós vizet, és amikor a víz már lobog, két percre percre beletesszük a kivájt padlizsánt. A padlizsánt kivesszük a vízből, alaposan lecsöpögtetjük. A tölteléket a belsejébe halmozzuk, a tetejére laktózmentes tejfölt kenünk, és 180 fokon (gázsütőnél közepes fokozaton) 20-30 percig sütjük.
|
Copyright © Szegedi Éva, 2006-2012 Minden jog fenntartva Foto © Fábián Évi, Ferenczi Péter, Irimiás László, Szőke Péter, Szegedi Éva Ételallergia és táplálékintolerancia portál - Food Allergy |