Ételallergia Online

                          Glutén-, laktóz-, tejfehérje-,

                                tojásmentes és vegetáriánus ételek

..

   Ételallergia, táplálékintolerancia, életmód portál  -  Food Allergy - Receptek ételallergiásoknak

 ételallergia, táplálékallergia, táplálékintolerancia, laktózmentes, laktóz intolerancia

.ételallergia, táplálékallergia, táplálékintolerancia, laktózmentes, laktóz intolerancia

Honlap infó

Ételallergia nyitólap

Az olvasóhoz

Szerzői jogok

Jogi nyilatkozat

Impresszum

Allergia infó

Táplálékallergia

Allergia

Diéta szerint

Gluténmentes

Tejfehérjementes

Laktózmentes

Tojásmentes

Vegetáriánus

Étel-Ital

Előételek

Levesek

Húsételek

Egytálételek

Zöldségételek

Saláták

Mártások

Italok

Desszertek

Diétás hozzávalók

Alapanyagok

Üzletek

Életmód

Egészség

Gasztronómia

Kultúra

Program infó

Könyvajánló

Programok

Hivatkozások

Egészségügy

Orvosi adatbázis

Partnereink

 

 

 

Laktózmentes táplálkozás

 A laktózérzékenység egyre gyakoribb táplálkozási probléma, melyet a laktóz, vagyis a tejcukor felszívódási zavara jellemez. A laktózt a laktáz nevű enzim bontja, és ha ez az enzim nem termelődik megfelelő mennyiségben, a tejcukor bontása nem következik be a szokásos módon.

 A laktózérzékenységben szenvedők gyakran radikálisan kiiktatják étrendjükből a tejet és tejterméket, nem számolva azzal, hogy a szervezet számára létfontosságú anyagok mellőzése hiánybetegségek forrása lehet. Különösen veszélyes a hiányos táplálkozás a kisgyermekek, serdülők esetében.

 Ma már több gyártó is készít laktózmentes, valójában csökkentett laktóztartalmú tejet, tejfölt, joghurtot, vajat. Maga a vaj és a savanyított tejtermékek, ha nem laktózmentes, akkor is kevesebb tejcukrot tartalmaz, mint a tej, és egyéni tűrőképességnek megfelelően fogyasztható.

 A laktózérzékenyek számára összeállított diéta fontos kritériuma, hogy megfelelő mennyiségű fehérjét, vitaminokat, ásványi anyagokat és nyomelemeket tartalmazó ételekből álljon. A fehérjepótlás elsődleges forrása hús, de ne feledkezzünk meg arról sem, hogy a zöldségfélék is tartalmazzák a felsorolt összetevőket.

 Zöldségféléink a táplálkozásban kiemelkedő szerepe van a kelkáposztának. Tejcukor-érzékenyeknek magas calciumtartalma, kálium és magnéziumtartalma miatt ajánlott. A vitaminok közül említést érdemel a benne lévő C, B1 és B2 vitamin. Rosttartalma magas. A kelkáposzta hússal kiegészítve tápláló étel.

 A kelkáposztafőzeléket sokan nem szeretik, pedig van egy olyan elkészítési módja is, ami gusztusos és finom.

 

Kelkáposztafőzelék pörkölttel

 

Hozzávalók a főzelékhez: fél fej kelkáposzta, 3 db burgonya, só, köménymag, vöröshagyma, fokhagyma,

Hozzávalók a pörkölthöz: ½ kg pulykamell, 1 kávéskanál pirospaprika, fél tv paprika, fél paradicsom, só, 1 kis fej sonkahagyma vagy lilahagyma, 1 evőkanál olaj

 Elkészítése:

A kelkáposztát a felső leveleket eltávolítjuk, leveleire szedjük, egyenként folyó vízzel alaposan megmossuk, csíkokra vágjuk. A burgonyát megtisztítjuk, karikára vágjuk. A káposztát a fűszerekkel fedő nélkül feltesszük főni, kevés vizet öntünk alá. A vöröshagymát és a fokhagymát belereszeljük. Inkább pároljuk, mint főzzük, hogy ha megfőtt, nagyon kevés leve legyen. Amikor félig megpuhult, hozzáadjuk a burgonyát. Nem kell berántani, nem kell hozzá zsiradék, így sokkal gusztusosabb, kevésbé hizlal és nagyon finom.

 A húst folyó vízzel lemossuk, felkockázzuk. A vöröshagymát is apró kockákra vágjuk, megpirítjuk az olajon, rádobjuk a húst és kicsit pirítjuk. Rászórjuk a pirospaprikát, és azzal is pirítjuk pár másodpercig. Kevés vizet öntünk alá, rászórjuk a fűszereket és a sót, beletesszük a paprikát, paradicsomot és puhára pároljuk.

 

Töltött padlizsán

 

Hozzávalók:

2 padlizsán, 2 paprika, egy szem burgonya, 2 szem paradicsom

néhány szelet lilahagyma,

egy alma, 2 evőkanál laktózmentes tejföl, olaj, só

Elkészítése:

A padlizsánt megtisztítjuk, kanállal vagy karalábévájóval kikaparjuk a belsejét pár milliméteres vastagságig.

Apróra vágjuk a padlizsán belsejét, a paprikát, a paradicsomot, a lilahagymát és az almát. Ez lesz a töltelék.

Olajon megpirítjuk és készre pároljuk az enyhén sózott tölteléket, közben felteszünk forrni egy lábosban sós vizet, és amikor a víz már lobog, két percre percre beletesszük a kivájt padlizsánt.

A padlizsánt kivesszük a vízből, alaposan lecsöpögtetjük. A tölteléket a belsejébe halmozzuk, a tetejére laktózmentes tejfölt kenünk, és 180 fokon (gázsütőnél közepes fokozaton) 20-30 percig sütjük.

 

 

Copyright © Szegedi Éva, 2006-2012  Minden jog fenntartva

Foto © Fábián Évi, Ferenczi Péter, Irimiás László, Szőke Péter, Szegedi Éva

Ételallergia és táplálékintolerancia portál - Food Allergy