Ételallergia Online

                          Glutén-, laktóz-, tejfehérje-,

                                tojásmentes és vegetáriánus ételek

..

   Ételallergia, táplálékintolerancia, életmód portál  -  Food Allergy - Receptek ételallergiásoknak

.

.

Honlap infó

Ételallergia nyitólap

Az olvasóhoz

Szerzői jogok

Jogi nyilatkozat

Impresszum

Allergia infó

Táplálékallergia

Allergia

Diéta szerint

Gluténmentes

Tejfehérjementes

Laktózmentes

Tojásmentes

Vegetáriánus

Étel-Ital

Előételek

Levesek

Húsételek

Egytálételek

Zöldségételek

Saláták

Mártások

Italok

Desszertek

Diétás hozzávalók

Alapanyagok

Üzletek

Életmód

Egészség

Gasztronómia

Kultúra

Program infó

Könyvajánló

Programok

Hivatkozások

Egészségügy

Orvosi adatbázis

Partnereink

 

 

 

 

 

Téli ünnepek

Szent Miklós napja - december 6.

Copyright © Ujváry Terézia. Minden jog fenntartva.

 

Abban az évben szokatlanul hideg volt  a tél a görög városkában. Az itt lakók nem voltak hozzászokva, és sokat szenvedtek a barátságtalan időtől. Különben is, jórészt egyszerű, szegény emberek lakták a várost, akik napi munkájukat többnyire derűs, napfényes időben végezték, amikor a helybeli halászok, ha nem is bőven, de el tudták látni családjukat élelemmel.

Most éheztek is, fáztak is, főként a gyerekek.

Ezen az éjszakán sem kímélte őket az idő. Mindenki a házába húzódott, s összebújva melegedtek a kialvó tűz, s a szűkös ennivaló mellett. A keskeny, meredek utcákon viharos szél kergette a hópelyheket. Aki csak tehette, ki sem mozdult otthonából.

Valaki mégis járt a város utcáin. Idős ember küszködött a széllel, fejére húzott csuklyával védekezett az egyre jobban támadó, s élesen arcába vágó jeges pelyhek ellen. Ráadásul még nehéz csomagot is cipelt. Botjára támaszkodva haladt a kanyargós, szűk lépcsősoron, meg-megállva egy-egy háznál. Koppantott egyet botjával az ablakon, a párkányra helyezett valamit, s mire a háziak kinéztek, már csak a távozó piros köpenyét látták. Legnagyobb csodálkozásukra egy csomag volt az ablakban. A gyerekek voltak a legkíváncsibbak, s amikor a gyér világításnál megpillantották a csomag tartalmát, felkiáltottak a meglepetéstől. Egyik helyen ruhát, cipőt, más helyen élelmet, s ahol eladósorban lévő leány volt, még aranypénzt is találtak. Sokakat az éhezéstől, a betegségtől, másokat a halálnál is rosszabb élttől mentett meg az ismeretlen jótevő.

A görögországi Myra városában élt és jótékonykodott a szentéletű Miklós püspök, aki nemcsak hirdette Krisztus igéit, hanem aszerint is élt. „A jótékonykodásról pedig, és az adakozásról ne feledkezzetek el, mert ily áldozatok tetszenek az Istennek.”

A korabeli leírások szerint a püspök különösen a gyermekeken igyekezett segíteni. Olyan nagy volt ugyanis a nyomor, hogy némelyek leánygyermeküket adták el, hogy a család többi tagja életben maradhasson. Rajtuk próbált segíteni adományaival a szentéletű püspök Kr.u. 350-ben bekövetkezett haláláig.

Az ajándékozás szép szokása december 6-án, Szent Miklós emlékére maradt fenn.

2009. 11.17. Ujváry Terézia

 

 

A Tulajdonos előzetes írásos hozzájárulása nélkül tilos a portál egészének vagy részeinek (szöveg, grafika, fotó, audio- vagy videoanyag, adatszerkezet, struktúra, eljárás, program stb.) feldolgozása és értékesítése, terjesztése, sokszorosítása, adatbázisban való tárolása, kereskedelmi forgalomba hozatala.

 

A teljes Szerzői jogi nyilatkozaT szövege

 

 

Copyright © Szegedi Éva, 2006-2013.  Minden jog fenntartva

Foto © Fábián Évi, Ferenczi Péter, Irimiás László, Szőke Péter, Szegedi Éva

Ételallergia és táplálékintolerancia portál - Food Allergy