Ételallergia Online

                          Glutén-, laktóz-, tejfehérje-,

                                tojásmentes és vegetáriánus ételek

..

   Ételallergia, táplálékintolerancia, életmód portál  -  Food Allergy - Receptek ételallergiásoknak

.

.

Honlap infó

Ételallergia nyitólap

Az olvasóhoz

Szerzői jogok

Jogi nyilatkozat

Impresszum

Allergia infó

Táplálékallergia

Allergia

Diéta szerint

Gluténmentes

Tejfehérjementes

Laktózmentes

Tojásmentes

Vegetáriánus

Étel-Ital

Előételek

Levesek

Húsételek

Egytálételek

Zöldségételek

Saláták

Mártások

Italok

Desszertek

Diétás hozzávalók

Alapanyagok

Üzletek

Életmód

Egészség

Gasztronómia

Kultúra

Program infó

Könyvajánló

Programok

Hivatkozások

Egészségügy

Orvosi adatbázis

Partnereink

 

Tojásallergia

 

A tojásallergiát leggyakrabban a tojásfehérje váltja ki, de néha a sárgájára is érzékenyek lehetünk. Tünetei enyhék is lehetnek, mint a kiütések és a hasfájás. Komolyabb tünet az ekcéma, hasmenés, hányinger. Súlyos esetben megduzzad a szemhéj, a száj, asztmás tünetek jelentkeznek. A legsúlyosabb esetben anafilaxiás sokk is felléphet.

Tojásallergiát okozhat a főtt, sült tojás, valamint azok az ételek, amelyek a tojás fehérjével sárgájával vagy mindkettővel készülnek. A készen vásárolt termékek között az is allergiát okozhat, amelyik nyomokban tartalmaz tojást. Éppen ezért a táplálékallergiások mindig alaposan olvassák végig az áru összetételét, és ha az nincs feltüntetve, ne vásárolják meg.

Aki tojásallergiában szenved, annak nem tanácsos a szárnyasok húsát sem fogyasztani, tollból készült ágyneműt, ruhaneműt (mint például a tollal készült kabát) használni.

A tojásallergia kinőhető, kezelése a teljes tojásmentes étrend. Minden ételt, a tésztákat, édességeket is ezeknek az alapanyagnak a kihagyásával kell elkészíteni. A készen vásárolt termékek összetevőt is gondosan át kell tanulmányozni, nem tartalmaznak-e tojást, tojásport. Jó tudni, hogy főzés és sütés alkalmával sem csökken a tojás allergizáló hatása.

A tojás gazdag fehérjében, szénhidrátban, zsírban, és a legfontosabb vitaminok és ásványi anyagok is megtalálhatók benne. Éppen ezért nem elég kihagyni egy allergizáló ételt az étrendből, hanem a benne lévő értékes tápanyagokat mással helyettesítve pótolni kell a szervezet számára.

 A tojás étrendből való kihagyása viszonylag könnyű. Ha elegendő tejet, tejterméket, húst, zöldségfélét, gyümölcsöt fogyasztunk, nem lesz hiányos a táplálkozásunk a tojás kihagyása ellenére sem.

Egyes védőoltások is tartalmaznak tojást. Ilyenek az influenza,  a veszettség és a sárgaláz elleni vakcinák. Ezek beadása előtt mindig beszéljük meg az oltó orvossal, ha a kicsi tojásérzékeny. Bőrpróbával ellenőrizhetik az oltóanyagra adott reakciót, vagy mérlegelik a szülővel együtt az oltás elmaradásának esetleges következményeit.

Tippek, ha nem fogyaszthatunk tojás:

 -A durumlisztből készült tészták tojásmentesek.

-Linzertésztát tojás nélkül is készíthetünk, ugyanolyan finom lesz.

-A tojás nélkül készült tésztákat kevés kukoricaliszttel készítsük, hogy szép sárgás színe legyen.

-Tyúktojást nem helyettesíthetünk más szárnyasok tojásával sem, mert hasonló fehérjeszerkezetük miatt szintén allergiát okozhatnak.

-Lenmagzselét készítsünk tojás helyett. Vagdaltakba, tésztafélékbe, töltelékekbe és felfújtakba tehetjük, hogy ne essenek szét az alkotóelemek.

-Panírozáshoz tojás helyett használjunk tejet.

2010.12.07., Sz. Banadics Éva

 

 

Copyright © Szegedi Éva, 2006-2012  Minden jog fenntartva

Foto © Fábián Évi, Ferenczi Péter, Irimiás László, Szőke Péter, Szegedi Éva

Ételallergia és táplálékintolerancia portál - Food Allergy