.
|
||||||||||||||
|
Tojásallergia
A tojásallergiát leggyakrabban a tojásfehérje váltja ki, de néha a sárgájára is érzékenyek lehetünk. Tünetei enyhék is lehetnek, mint a kiütések és a hasfájás. Komolyabb tünet az ekcéma, hasmenés, hányinger. Súlyos esetben megduzzad a szemhéj, a száj, asztmás tünetek jelentkeznek. A legsúlyosabb esetben anafilaxiás sokk is felléphet. Tojásallergiát okozhat a főtt, sült tojás, valamint azok az ételek, amelyek a tojás fehérjével sárgájával vagy mindkettővel készülnek. A készen vásárolt termékek között az is allergiát okozhat, amelyik nyomokban tartalmaz tojást. Éppen ezért a táplálékallergiások mindig alaposan olvassák végig az áru összetételét, és ha az nincs feltüntetve, ne vásárolják meg. Aki tojásallergiában szenved, annak nem tanácsos a szárnyasok húsát sem fogyasztani, tollból készült ágyneműt, ruhaneműt (mint például a tollal készült kabát) használni. A tojásallergia kinőhető, kezelése a teljes tojásmentes étrend. Minden ételt, a tésztákat, édességeket is ezeknek az alapanyagnak a kihagyásával kell elkészíteni. A készen vásárolt termékek összetevőt is gondosan át kell tanulmányozni, nem tartalmaznak-e tojást, tojásport. Jó tudni, hogy főzés és sütés alkalmával sem csökken a tojás allergizáló hatása. A tojás gazdag fehérjében, szénhidrátban, zsírban, és a legfontosabb vitaminok és ásványi anyagok is megtalálhatók benne. Éppen ezért nem elég kihagyni egy allergizáló ételt az étrendből, hanem a benne lévő értékes tápanyagokat mással helyettesítve pótolni kell a szervezet számára. A tojás étrendből való kihagyása viszonylag könnyű. Ha elegendő tejet, tejterméket, húst, zöldségfélét, gyümölcsöt fogyasztunk, nem lesz hiányos a táplálkozásunk a tojás kihagyása ellenére sem. Egyes védőoltások is tartalmaznak tojást. Ilyenek az influenza, a veszettség és a sárgaláz elleni vakcinák. Ezek beadása előtt mindig beszéljük meg az oltó orvossal, ha a kicsi tojásérzékeny. Bőrpróbával ellenőrizhetik az oltóanyagra adott reakciót, vagy mérlegelik a szülővel együtt az oltás elmaradásának esetleges következményeit. Tippek, ha nem fogyaszthatunk tojás: -A durumlisztből készült tészták tojásmentesek. -Linzertésztát tojás nélkül is készíthetünk, ugyanolyan finom lesz. -A tojás nélkül készült tésztákat kevés kukoricaliszttel készítsük, hogy szép sárgás színe legyen. -Tyúktojást nem helyettesíthetünk más szárnyasok tojásával sem, mert hasonló fehérjeszerkezetük miatt szintén allergiát okozhatnak. -Lenmagzselét készítsünk tojás helyett. Vagdaltakba, tésztafélékbe, töltelékekbe és felfújtakba tehetjük, hogy ne essenek szét az alkotóelemek. -Panírozáshoz tojás helyett használjunk tejet. 2010.12.07., Sz. Banadics Éva |
|
Copyright © Szegedi Éva, 2006-2012 Minden jog fenntartva Foto © Fábián Évi, Ferenczi Péter, Irimiás László, Szőke Péter, Szegedi Éva Ételallergia és táplálékintolerancia portál - Food Allergy |