Ételallergia Online

                                Glutén-, laktóz-, tejfehérje-,

                                       tojásmentes és vegetáriánus ételek

 

   Ételallergia, táplálékintolerancia, életmód portál  -  Food Allergy 

.

Honlap infó

Ételallergia nyitólap

Az olvasóhoz

Szerzői jogok

Jogi nyilatkozat

Impresszum

Allergia infó

Táplálékallergia

Allergia

Diéta szerint

Gluténmentes

Tejfehérjementes

Laktózmentes

Tojásmentes

Vegetáriánus

Étel-Ital

Előételek

Levesek

Húsételek

Egytálételek

Zöldségételek

Saláták

Mártások

Italok

Desszertek

Diétás hozzávalók

Alapanyagok

Üzletek

Életmód

Egészség

Gasztronómia

Kultúra

Program infó

Könyvajánló

Programok

Hivatkozások

Egészségügy

Orvosi adatbázis

Partnereink

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Miért jó a sütőtök?

 

      Kép forrása: www.sxc.hu fotós: zenpixel

Egyik kedvelt őszi és téli csemegénk a sütőtök. Kevesen tudják, hogy amilyen olcsó, olyan értékes is. Többféle B-vitamin, illetve A, C, E vitamin forrása, de tartalmaz karotinoidokat, káliumot, foszfort, vasat, rezet és mangánt is. A benne lévő B1 vitamin például nélkülözhetetlen az idegrendszer számára, az A-vitamint „szemvédőnek” nevezik.

Kiemelkedő karotin tartalma révén jótékony élettani hatása van. Erősíti az immunrendszert, a benne lévő C vitaminnal együtt segíti a sejtek növekedését, antioxidáns hatású.

A sütőtök nemcsak vitaminokban gazdag, folsavat és pantoténsavat is tartalmaz.

Emésztési problémák, májbetegség idején is fogyasztható, sőt, a köszvény-diétába is beilleszthető.

A sütőtök jól emészthető, vízhajtó és vérnyomáscsökkentő hatású.

 

Felhasználása igen változatos. Fontos alapanyaga a bébiételeknek, ivóleveknek, hiszen kisgyermekek számára is könnyen emészthető.

 

A háztartásban a késő őszi, téli hónapokban kerül felhasználásra. Leggyakrabban sütve fogyasztják. A sütőtök akkor édes, ha már egy kicsit megcsípte a fagy, mert ilyenkor a benne lévő keményítő cukorrá alakul át.

 

Kiváló alapanyag krémlevesekhez, szószokhoz, zöldséges ragukhoz. Van, aki húsokhoz köretként ajánlja, sózva, pürésítve, zöldfűszerekkel ízesítve. Rakott zöldségekhez is illik, édeskés ízével új aromát visz hagyományos ételekbe.

 

A téli hónapok alatt érdemes hetente vagy kéthetente legalább egyszer sütőtököt enni.

 

Sütőtökös currys ragu

 

 Az alábbi étel gluténmentes, laktózmentes. Ha nem teszünk tejfölt a tetejére, tejfehérje-érzékenység esetén is fogyasztható. Tojásérzékenyeknek nem ajánlott szárnyast fogyasztani.

 

 Hozzávalók:

egy egész csirkemell

néhány karika vöröshagyma

1 db kápia paprika

1/2 kg sütőtök

házilag kevert curry fűszerkeverék

2 mokkáskanálnyi szezámmag

1-2 mokkáskanál himalájai só

fejenként egy evőkanál garantáltan gluténmentes barna rizs

fél evőkanál olaj

3 evőkanál gluténtól mentes tejföl

Minden esetben ellenőrizze a felhasznált alapanyagok összetételét!

Elkészítése:

- Feltesszük főni a barna rizst.

- Apróra vágjuk a csirkemellet, és kis kockákra szeljük sütőtököt.

- A vöröshagymát és a paprikát megdinszteljük az olajon, majd rádobjuk a húst. Pár perces párolás után mellékeverjük a sütőtök kockákat, megszórjuk sóval és curry fűszerkeverékkel.

- Addig pároljuk, amíg minden hozzávaló megpuhul.

- Barna rizzsel tálaljuk.

 

Készült: 2012. 01. 20

Copyright © Sz. Banadics Éva. Minden jog fenntartva.

 

A Tulajdonos előzetes írásos hozzájárulása nélkül tilos a portál egészének vagy részeinek (szöveg, grafika, fotó, audio- vagy videoanyag, adatszerkezet, struktúra, eljárás, program stb.) feldolgozása és értékesítése, terjesztése, sokszorosítása, adatbázisban való tárolása, kereskedelmi forgalomba hozatala.

 

A teljes Szerzői jogi nyilatkozaT szövege

 

Copyright © Szegedi Éva, 2006-2012  Minden jog fenntartva

Foto © Fábián Évi, Ferenczi Péter, Irimiás László, Szőke Péter, Szegedi Éva,