Ételallergia Online

                          Glutén-, laktóz-, tejfehérje-,

                                tojásmentes és vegetáriánus ételek

..

   Ételallergia, táplálékintolerancia, életmód portál  -  Food Allergy 

.

.

Honlap infó

Ételallergia nyitólap

Az olvasóhoz

Szerzői jogok

Jogi nyilatkozat

Impresszum

Allergia infó

Táplálékallergia

Allergia

Diéta szerint

Gluténmentes

Tejfehérjementes

Laktózmentes

Tojásmentes

Vegetáriánus

Étel-Ital

Péksütemények, kenyerek

Előételek

Levesek

Húsételek

Egytálételek

Zöldségételek

Saláták

Mártások

Italok

Desszertek

Diétás hozzávalók

Alapanyagok

Üzletek

Életmód

Egészség

Gasztronómia

Kultúra

Program infó

Könyvajánló

Programok

Hivatkozások

Egészségügy

Orvosi adatbázis

Partnereink

 

 

 

 

 

Allergia a fogorvosi székben

Dr. Sziklavári György

 

       kép: www.sxc.hu

Sokan tapasztalnak szokatlan reakciókat fogászati kezelés közben. Ezek nagy része a közhiedelemmel ellentétben a felfokozott stresszhelyzettel, és nem allergiás háttérrel magyarázható. A fogorvosi praxisban használt anyagokkal szemben azonban - még ha ritkán is - de felléphet allergiás válaszreakció. Lássuk tehát, melyek a leggyakoribbak ezek közül, és mi a teendő, ha észleljük őket.

Már a kezelés megkezdése előtt fel szoktuk tenni a páciensnek a kérdést, hogy volt-e már szokatlan reakciója lidocain injekciót követően. Erre a többség nemmel felel. Ha mégis felmerül a lidocain-allergia gyanúja, úgy egyéb (általában articain) érzéstelenítést alkalmazunk.

A lidocainnal szembeni allergiáról tudni érdemes, hogy rendkívül ritka, a páciensek által gyakran allergiaként megélt szokatlan reakciót legtöbbször a készítmény érszűkítő-tartalma okozza. A tünetek: heves szívdobogás, szédülés, rosszullét.  A fogászati kezeléssel kapcsolatos félelem gyakran hozzájárul a tünetek kialakulásához. A lidocain-allergia tünetei: az injekció utáni csalánkiütéssel és viszketéssel indul a törzsön és a végtagokon, majd nyelési nehézség, gégeduzzanat jelentkezhet. Ebben az esetben antihisztamin/kalcium, súlyos esetben tonogén adásával szüntethetők meg a tünetek.

A fogászati kezelést leggyakrabban latex gumikesztyűben végezzük, amennyiben ismert latexallergiával rendelkező pácienst kezelünk, latexmentes kesztyűben dolgozunk. Ez a fajta allergia legtöbbször bőrpírral és az érintett terület ekcemás bőrkiütésével jár, de a pácienseket nagyon ritkán érinti. Sokkal gyakoribb, hogy a kezelést végző személyzet allergiás a latexre.

A latexéhez hasonló tünetekkel járnak a főleg nőknél jelentkező fémallergiák. A leggyakoribb fajta a nikkel- és a cobaltallergia.  Általában a fém tartalmú fogpótlásoknál, és a fogszabályozók fém alkatrészeinél jelentkeznek fogászatban. A fémallergiára utaló jel az ékszerek, farmer gombja körüli bőrpír, viszketés. Mint a latex-érzékenység, ez is úgynevezett kontakt allergia, azaz az adott fémmel érintkező terület kisebesedése, ekcemája jellemzi. Habár a súlyos tünetek nagyon ritkák, ismert fémallergiában fémmentes, vagy titán fogpótlásokat/fogszabályozókat alkalmazunk.

Talán a leggyakoribb fogászatban előforduló allergia a gyógyszerallergia. Szerencsére a páciensek az esetek túlnyomó többségében tisztában vannak vele, milyen anyagokra érzékenyek, ezért a fogorvos -amennyiben gyógyszert rendel- a megfelelő, veszélytelen készítményt írhatja fel. A leggyakoribbak a penicillinnel, a szaliciláttal és a különféle gyulladásgátlókkal szembeni allergiák.

Rendkívül ritka, de ismert a különféle esztétikus tömőanyagokkal szembeni allergia, amely szintén fulladásos tünetekig fajulhat.

A fenti esetekben, illetve ismert, szerteágazó allergiás háttér esetében érdemes allergológiai kivizsgáláson részt vennünk, mielőtt fogászati kezelésre mennénk. A túlérzékenység ismeretében a fogorvos meghatározhatja a számunkra optimális anyagokat, és sok időt és kellemetlenséget spórolhatunk meg.

 

 

 

Copyright © Szegedi Éva, 2006-2013. Minden jog fenntartva

Foto © Fábián Évi, Ferenczi Péter, Irimiás László, Szőke Péter, Szegedi Éva

Ételallergia és táplálékintolerancia portál - Food Allergy