|
||||||||||||||
|
Glutén- és laktózmentes ünnepi briós
Minden esetben ellenőrizze a felhasznált alapanyagok összetételét! Hozzávalók a tésztához: 30 dkg jó minőségű glutén- és laktózmentes süteményliszt keverék 6 dkg házilag darált porcukor 1,5 dl laktózmentes tej 5 dkg laktózmentes vaj 1 csomag vaníliás cukor 2 dkg élesztő 3 tojás sárgája + 1 egész tojás Hozzávalók a díszítéshez: fél citrom átszűrt leve 15 dkg házilag darált porcukor gluténmentes apró cukrok
Elkészítése: - Az élesztőt egy kevés cukros tejben megfuttatjuk. - A lisztet, a megfuttatott élesztőt, a tojást és a tejet keverőgépbe tesszük és dagasztani kezdjük. - A vajat folyékonyra langyosítjuk, és dagasztás közben folyamatosan a tésztához csurgatjuk. Közben néhányszor kikapcsoljuk a gépet és az edény faláról műanyag késsel leszedjük a felragadt tésztát vagy lisztet. - A dagasztást addig folytatjuk, amíg a tészta homogén lesz, és az edény faláról cipó alakban leválik. A szokásosnál lágyabb tésztát kapunk. Rizsliszttel körbeszórjuk az edény alját, hogy ne ragadjon le, amikor kel. - Meleg helyen letakarva kelesztjük egy órán át, ezután rizsliszttel megszórt gyúródeszkára tesszük, kicsit összegyúrjuk. - A tésztából csíkokat szelünk, vékonyra sodorjuk őket, majd mindet 15-20 cm-es darabokra vágjuk, és csiga alakban feltekerjük. - Egy lapos tepsit kivajazunk, ebbe tesszük a tekercseket. Egy egész tojást felverünk, a csigákat megkenjük a tojással, és langyos sütőben elkezdjük a sütést. Először 175 fokig melegítjük a hőfokot, majd 150 fokon sütjük készre a brióst. Akkor jó, ha a teteje szép piros, a beleszúrt hústűre pedig nem ragad rá a tészta. - A briósokat hagyjuk teljesen kihűlni. - Cukormázat készítünk: fél citrom átszűrt levét krémesre keverünk 15 dkg házilag darált porcukorral. Rácsurgatjuk a süteményekre, és erre szórjuk a díszítésre szánt apró cukrokat. Azonnal díszítjük, mert a cukor hamar megszilárdul. A dekoráció lehet gluténmentes édesség: apróra vágott zseléscukor, franciadrazsé, tortadara, zizi, cukorgyöngy vagy aszalt gyümölcs.
Recept szerzői jog: Sz. Banadics Éva Fotó: Cecil Phorography
A Tulajdonos előzetes írásos hozzájárulása nélkül tilos a portál egészének vagy részeinek (szöveg, grafika, fotó, audio- vagy videoanyag, adatszerkezet, struktúra, eljárás, program stb.) feldolgozása és értékesítése, terjesztése, sokszorosítása, adatbázisban való tárolása, kereskedelmi forgalomba hozatala.
A teljes Szerzői jogi nyilatkozaT szövege
|
|
Copyright © Szegedi Éva, 2006-2013. Minden jog fenntartva Foto © Fábián Évi, Ferenczi Péter, Irimiás László, Szőke Péter, Szegedi Éva |