Ételallergia Online

                          Glutén-, laktóz-, tejfehérje-,

                                tojásmentes és vegetáriánus ételek

..

   Ételallergia - táplálékintolerancia - életmód portál  -  Food Allergy  

.

Honlap infó

Ételallergia nyitólap

Az olvasóhoz

Szerzői jogok

Jogi nyilatkozat

Impresszum

Allergia infó

Táplálékallergia

Allergia

Életmód

Egészség

Gasztronómia

Kultúra

Program infó

Könyvajánló

Programok

Hivatkozások

Egészségügy

Orvosi adatbázis

Partnereink

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  Szőlős krémes

© Szegedi Éva

Gluténmentes, laktózmentes desszert

Hozzávalók a piskótához:

4 evőkanál+1 kiskanál rizsliszt

3 tojás

3 evőkanál cukor

diónyi gluténtól és tejtől mentes margarin

24 cm átmérőjű kapcsos tortaforma

Hozzávalók a krémhez:

6 dl laktózmentes tej

5 evőkanál garantáltan gluténmentes rizsliszt

4 tojás

4 evőkanál házilag darált porcukor

1 csomag gluténtól és tejtől mentes vaníliás cukor

csipetnyi só

2 fürt szőlő

Információk:

Minden esetben ellenőrizze a felhasznált alapanyagok összetételét!

Csak olyan rizslisztet vásároljuk, amelynek csomagolásán  feltüntették, hogy gyártás, csomagolás stb. során nem szennyeződött gluténnal!

 

Elkészítése:

- Margarinnal kikenjük a tortaformát, szétrázunk benne 1 kiskanálnyi rizslisztet, bekapcsoljuk a sütőt.

- A tojások sárgáját és fehérjét különválasztjuk. A tojásfehérjét gépi habverővel felverjük, amikor már félig készen van, kanalanként hozzáadjuk a cukrot, közben tovább habosítjuk. Ha már elég kemény a hab, hozzáöntjük a tojások sárgáját, és együtt habosítjuk tovább.

- A kész habba kanalanként forgatjuk bele a lisztet. (Egy kanálnyit szétszórunk a habon, keverőkanállal óvatosan összeforgatjuk, hogy ne törjön össze.)

- Tortaformába öntjük a tésztát, elsimítjuk, és 170 fokon megsütjük. Résnyire nyitjuk a sütő ajtaját, és így hagyjuk kihűlni a tésztát.

- Amint kihűlt a piskóta a tortaformában, félretesszük, és elkészítjük a krémet.

 

- Megmossuk és lecsöpögtetjük a szőlőt, szemekre szedjük, és papírtörlőn hagyjuk megszáradni.

- A tejből félreteszünk egy pohárnyit, a többit feltesszük forrni.

- Különválasztjuk 4 tojás fehérjét és sárgáját.

- A tojás sárgákat a vaníliás cukorral és a porcukorral habosra verjük, majd hozzákeverjük a rizslisztet, végül a pohár tejet. Ezt a krémet keverjük fokozatosan a tűzhelyen melegedő tejbe, és folyamatos kevergetés mellett sűrűre főzzük.

- Kemény habbá verjük a tojásfehérjéket a csipetnyi só segítségével, és a habot kanalanként a még forró krémbe forgatjuk, így fő meg a tojásfehérje is.

- A  szőlőszemeket elrendezzük a piskóta tetején, ráöntjük a krémet, elsimítjuk.

- Apróra vágott dióval, mandulával, vagy ledarált gluténmentes, laktózmentes zsemlemorzsával szórjuk meg a süteményt.

- Hűtőszekrényben 2-3 órán át hűtjük.

- Tálaláskor szétkapcsozzuk a tortaformát, az alátéttel együtt tálra tesszük, és vízbe mártott késsel felszeleteljük.

 

Recept: Copyright © Szegedi Éva. Minden jog fenntartva.

Fotó: Copyright © Szegedi Éva. Minden jog fenntartva.

 

A Tulajdonos előzetes írásos hozzájárulása nélkül tilos a portál egészének vagy részeinek (szöveg, grafika, fotó, audio- vagy videoanyag, adatszerkezet, struktúra, eljárás, program stb.) feldolgozása és értékesítése, terjesztése, sokszorosítása, adatbázisban való tárolása, kereskedelmi forgalomba hozatala.

 

A teljes Szerzői jogi nyilatkozaT szövege

Copyright © Szegedi Éva, 2006-2013. Minden jog fenntartva

Foto © Fábián Évi, Ferenczi Péter, Irimiás László, Szőke Péter, Szegedi Éva