|
||||||||||||||
|
Szőlős krémes © Szegedi Éva
Információk: Minden esetben ellenőrizze a felhasznált alapanyagok összetételét! Csak olyan rizslisztet vásároljuk, amelynek csomagolásán feltüntették, hogy gyártás, csomagolás stb. során nem szennyeződött gluténnal!
Elkészítése: - Margarinnal kikenjük a tortaformát, szétrázunk benne 1 kiskanálnyi rizslisztet, bekapcsoljuk a sütőt. - A tojások sárgáját és fehérjét különválasztjuk. A tojásfehérjét gépi habverővel felverjük, amikor már félig készen van, kanalanként hozzáadjuk a cukrot, közben tovább habosítjuk. Ha már elég kemény a hab, hozzáöntjük a tojások sárgáját, és együtt habosítjuk tovább. - A kész habba kanalanként forgatjuk bele a lisztet. (Egy kanálnyit szétszórunk a habon, keverőkanállal óvatosan összeforgatjuk, hogy ne törjön össze.) - Tortaformába öntjük a tésztát, elsimítjuk, és 170 fokon megsütjük. Résnyire nyitjuk a sütő ajtaját, és így hagyjuk kihűlni a tésztát. - Amint kihűlt a piskóta a tortaformában, félretesszük, és elkészítjük a krémet.
- Megmossuk és lecsöpögtetjük a szőlőt, szemekre szedjük, és papírtörlőn hagyjuk megszáradni. - A tejből félreteszünk egy pohárnyit, a többit feltesszük forrni. - Különválasztjuk 4 tojás fehérjét és sárgáját. - A tojás sárgákat a vaníliás cukorral és a porcukorral habosra verjük, majd hozzákeverjük a rizslisztet, végül a pohár tejet. Ezt a krémet keverjük fokozatosan a tűzhelyen melegedő tejbe, és folyamatos kevergetés mellett sűrűre főzzük. - Kemény habbá verjük a tojásfehérjéket a csipetnyi só segítségével, és a habot kanalanként a még forró krémbe forgatjuk, így fő meg a tojásfehérje is. - A szőlőszemeket elrendezzük a piskóta tetején, ráöntjük a krémet, elsimítjuk. - Apróra vágott dióval, mandulával, vagy ledarált gluténmentes, laktózmentes zsemlemorzsával szórjuk meg a süteményt. - Hűtőszekrényben 2-3 órán át hűtjük. - Tálaláskor szétkapcsozzuk a tortaformát, az alátéttel együtt tálra tesszük, és vízbe mártott késsel felszeleteljük.
Recept: Copyright © Szegedi Éva. Minden jog fenntartva. Fotó: Copyright © Szegedi Éva. Minden jog fenntartva.
A Tulajdonos előzetes írásos hozzájárulása nélkül tilos a portál egészének vagy részeinek (szöveg, grafika, fotó, audio- vagy videoanyag, adatszerkezet, struktúra, eljárás, program stb.) feldolgozása és értékesítése, terjesztése, sokszorosítása, adatbázisban való tárolása, kereskedelmi forgalomba hozatala.
|
|
Copyright © Szegedi Éva, 2006-2013. Minden jog fenntartva Foto © Fábián Évi, Ferenczi Péter, Irimiás László, Szőke Péter, Szegedi Éva |