Ételallergia Online

                          Glutén-, laktóz-, tejfehérje-,

                                tojásmentes és vegetáriánus ételek

..

   Ételallergia, táplálékintolerancia, életmód portál  -  Food Allergy - Receptek ételallergiásoknak

.

.

Diéta szerint

Gluténmentes

Tejfehérjementes

Laktózmentes

Tojásmentes

Vegetáriánus

Étel-Ital

Péksütemények, kenyerek

Előételek

Levesek

Húsételek

Egytálételek

Zöldségételek

Saláták

Mártások

Italok

Desszertek

Allergia infó

Táplálékallergia

Allergia

Életmód

Egészség

Gasztronómia

Hivatkozások

Egészségügy

Partnereink

Honlap infó

Ételallergia nyitólap

Szerzői jogok

Jogi nyilatkozat

Impresszum

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Laktóz-intoleranciáról érthetően


©  Dr. Pálfi Erzsébet

 

A leggyakoribb táplálék-intolerancia a laktózérzékenység, amelynél a laktózbontó enzim (a laktáz) teljes vagy részleges hiányáról van szó, így a tejcukor bontatlanul halad tovább a vékonybélből, és a vastagbél baktériumai bontják el végül rövid szénláncú zsírsavakká és gázokká. Az étrendje a tehéntej-allergia diétájától eltérő, „enyhébb” szabályokra épül. Jellemző tünetei a puffadás, hasi diszkomfort érzet, hasmenés, bűzös széklet.

 

A laktóz-intolerancia étrendjét meghatározza az egyéni „tolerancia”, amely a laktáz enzim aktivitásának függvénye. Ez azt jelenti, hogy vannak olyan betegek, akik bizonyos mennyiségű tejet el tudnak fogyasztani, mások viszont kénytelenek teljes tejcukormentes diétát tartani.

A diagnózis felállítása a H2-kilégzési teszttel történik.

 

A terápia a gyógyszeres kezelésből, illetve a laktózszegény étrendből áll. A gyógyszer tulajdonképpen a hiányzó enzimet pótolja, ilyen például a  Lactase rágótabletta. Adagolása individuális és függ az intolerancia mértékétől, valamint az elfogyasztott laktóz mennyiségétől.  Egy rágótabletta enzimaktivitása kb. 200 ml tej (10 g laktóz) elfogyasztásához elegendő.

 

Tejcukrot eredendően a tej tartalmaz. A tej laktóztartalma (5 g/100 g) már panaszokat vált ki a legtöbb laktóz-intoleranciás betegnél, így kiiktatjuk az étrendből, vagy az intolerancia mértékétől függően engedjük meg a fogyasztását, amely általában ½ dl-től 2 dl-ig terjedhet. Ugyanígy járunk el az íróval, a különböző reggeli italokkal, ízesített tejkészítményekkel. Ma már többféle laktózmentes tej van forgalomban. A laktózmentes kifejezés azt jelenti, hogy a termék 0,1 g/100 g-nál vagy 0,1g/100cm3-nél kevesebb tejcukrot tartalmaz.

 

Szintén az egyéni toleranciától függően az alacsony laktóztartalmú savanyított tejtermékek fogyaszthatók kisebb nagyobb mértékben. A savanyított tejtermékek tejcukortartalma a beoltott mikroorganizmusoknak köszönhetően 20–40%-kal kevesebb, mint a tejé. Kapható laktózmentes savanyított tejtermék is.

A túró szintén fogyasztható, tejcukortartalma a savanyított tejtermékeknél is alacsonyabb. Ugyanígy a félkemény, kemény sajtok laktóztartalma is csökken az érlelési eljárások következtében, így forgalomban van laktózmentes sajt is. Ilyen például a Pannonia, Parmezán, a Trappista, Gauda, Eidami, valamint a Camembert, Brie, Roquefort is.

 

A tej és tejtermékek teljes elhagyását az étrendből a laktóz-intolerancia esetében sem tanácsoljuk, hiszen az ajánlásoknak megfelelő kalciumbevitelt csak e termékcsoporttal együtt tudjuk megvalósítani.

A speciális növényi italok (szójaital, rizsital, zabital, stb.) tejcukrot nem tartalmaznak, egyes kalciummal dúsított fajtáik fogyasztása kifejezetten ajánlott.

 

Figyelembe kell venni a laktóztartalmú élelmiszeripari termékeket is, amelyekről pontos információt a hivatalos terméklisták adnak. A tejcukrot nemcsak önmagában használják fel az iparban, hanem más adalékanyagok is tartalmazhatják, mint például a tejpor, savópor, savó, Citopánpor. De megtalálhatjuk a tejsavó alapú édesítőszerben is (Laktit-E966).

 

Biztosan tejcukormentes a Liga margarin, valamint a Delma light. Laktóztartalmú a vaj, illetve a tejjel, tejporral, savóval dúsított, ízesített margarinok is. Az úgynevezett kenőzsiradékok az egyéni tolerancia figyelembevételével fogyaszthatók. Szintén az alkalmazott adalékanyagok függvényében tartalmaznak laktózt a vajkrémek, szendvicskrémek.

 

 A tőkehúsok eredendően laktózmentesek, azonban a feldolgozott húsáruk adalékanyagként tartalmazhatnak laktózt.

Nem tartalmaznak tejcukrot sem friss, sem gyorsfagyasztott, sem feldolgozott formában a gyümölcsök és a  zöldségfélék.

Az ízesített reggeli gabonapelyhek tartalmazhatnak tejcukrot, így kizárólag a hivatalos listán szereplők fogyaszthatók.

A péksütemények mind a tésztájukban (tejes kifli, sós kifli, vajas kifli, óriáskifli, császárzsemle, briós, puffancs, kalácsok, gofri), mind a esetlegesen alkalmazott töltelékükben (túrós batyu) tartalmazhatnak tejcukrot, így beiktatásuk az étrendbe az egyéni tolerancia függvényében lehetséges. Fogyasztható a vizes tésztájú vizes zsemle, hosszú zsemle, vágott zsemle, zsemlecipó.

A kényelmi termékek közül sok tartalmaz laktózt (pl. instant levesek, salátaöntetek, félkész és késztermékek), így kizárólag a listás termékek fogyaszthatók.

 

Copyright © Pálfi Erzsébet, 2006 - 2015. Minden jog fenntartva.

 

A Tulajdonos előzetes írásos hozzájárulása nélkül tilos a portál egészének vagy részeinek (szöveg, grafika, fotó, audio- vagy videoanyag, adatszerkezet, struktúra, eljárás, program stb.) feldolgozása és értékesítése, terjesztése, sokszorosítása, adatbázisban való tárolása, kereskedelmi forgalomba hozatala.

 

A teljes Szerzői jogi nyilatkozaT szövege

 

Laktózmentes ajánló

 

 

Csokoládékrém

 

 

 

Ananászos hús

 

 

 

Szezámmagos karfiol

 

 

 

Kókuszos palacsinta

 

 

 

Paplanos zöldséges hús

 

 

 

Lekváros linzer

Copyright © Szegedi Éva, 2006-2015. Minden jog fenntartva

Foto © Fábián Évi, Ferenczi Péter, Irimiás László, Szőke Péter, Szegedi Éva

Ételallergia és táplálékintolerancia portál - Food Allergy