Ételallergia Online

                          Glutén-, laktóz-, tejfehérje-,

                                tojásmentes és vegetáriánus ételek

..

   Ételallergia, táplálékintolerancia, életmód portál  -  Food Allergy - Receptek ételallergiásoknak

.

.

Honlap infó

Ételallergia nyitólap

Az olvasóhoz

Szerzői jogok

Jogi nyilatkozat

Impresszum

Allergia infó

Táplálékallergia

Allergia

Diéta szerint

Gluténmentes

Tejfehérjementes

Laktózmentes

Tojásmentes

Vegetáriánus

Étel-Ital

Előételek

Levesek

Húsételek

Egytálételek

Zöldségételek

Saláták

Mártások

Italok

Desszertek

Diétás hozzávalók

Alapanyagok

Üzletek

Életmód

Egészség

Gasztronómia

Kultúra

Program infó

Könyvajánló

Programok

Hivatkozások

Egészségügy

Orvosi adatbázis

Partnereink

 

Az ezerarcú borsó

 

A friss borsó igazán nagyszerű étel és sokféleképp használható zöldségféle.

A cukorborsónak a szemek kifejlődéséig a hüvelye is fogyasztható. A borsószem szárítva lisztté őrölhető, kiváló alapanyag gluténmentes, laktózmentes és tejfehérjementes ételekhez. Egészséges, gazdag káliumban és növényi rostokban.

A legtöbbször főzelékként, levesbetétként találkozunk a zöldborsóval. Párolva, vagy olajon pirítva köretként is remek a húsételek mellé. Hagymás, paprikás alappal pörköltet főzhetünk belőle. Aszpikos zöldségekhez, franciasalátához, hidegtálakhoz nélkülözhetetlen. A vízben főtt zöldborsóból pürét is passzírozhatunk, krémlevesnek vagy bébiételnek. Fűszerekkel, más zöldségekkel együtt mártást is keverhetünk a püréből.

Vegán étrendet követők a rizshez, szójához hasonlóan használhatják fasírtok, zöldségpogácsák készítéséhez.

A friss borsón kívül szárított, hántolt formában is felhasználjuk. Az úgynevezett felesborsó, lehet sárga vagy zöld színű, egyaránt hasznos táplálék. Szénhidráttartalma magas, értékes B-vitaminokat, rostot és ásványi anyagokat tartalmaz. Ízletes, sokoldalúan felhasználható: levesek, főzelékek, pürék, felfújtak készülhetnek belőle.

2007. június Sz. Banadics Éva

Zöldborsókrém pirítóson

Zöldborsófőzelék

Zöldborsó krémleves

 

Sárgaborsó vargányával

 

 

 

 

Copyright © Szegedi Éva, 2006-2012  Minden jog fenntartva

Foto © Fábián Évi, Ferenczi Péter, Irimiás László, Szőke Péter, Szegedi Éva

Ételallergia és táplálékintolerancia portál - Food Allergy