.
|
||||||||||||||
|
Az ezerarcú borsó
A friss borsó igazán nagyszerű étel és sokféleképp használható zöldségféle. A cukorborsónak a szemek kifejlődéséig a hüvelye is fogyasztható. A borsószem szárítva lisztté őrölhető, kiváló alapanyag gluténmentes, laktózmentes és tejfehérjementes ételekhez. Egészséges, gazdag káliumban és növényi rostokban. A legtöbbször főzelékként, levesbetétként találkozunk a zöldborsóval. Párolva, vagy olajon pirítva köretként is remek a húsételek mellé. Hagymás, paprikás alappal pörköltet főzhetünk belőle. Aszpikos zöldségekhez, franciasalátához, hidegtálakhoz nélkülözhetetlen. A vízben főtt zöldborsóból pürét is passzírozhatunk, krémlevesnek vagy bébiételnek. Fűszerekkel, más zöldségekkel együtt mártást is keverhetünk a püréből. Vegán étrendet követők a rizshez, szójához hasonlóan használhatják fasírtok, zöldségpogácsák készítéséhez. A friss borsón kívül szárított, hántolt formában is felhasználjuk. Az úgynevezett felesborsó, lehet sárga vagy zöld színű, egyaránt hasznos táplálék. Szénhidráttartalma magas, értékes B-vitaminokat, rostot és ásványi anyagokat tartalmaz. Ízletes, sokoldalúan felhasználható: levesek, főzelékek, pürék, felfújtak készülhetnek belőle. 2007. június Sz. Banadics Éva
|
|
Copyright © Szegedi Éva, 2006-2012 Minden jog fenntartva Foto © Fábián Évi, Ferenczi Péter, Irimiás László, Szőke Péter, Szegedi Éva Ételallergia és táplálékintolerancia portál - Food Allergy |