Ételallergia Online

                          Glutén-, laktóz-, tejfehérje-,

                                tojásmentes és vegetáriánus ételek

..

   Ételallergia, táplálékintolerancia, életmód portál  -  Food Allergy - Receptek ételallergiásoknak

.

.

Honlap infó

Ételallergia nyitólap

Szerzői jogok

Jogi nyilatkozat

Impresszum

Allergia infó

Táplálékallergia

Allergia

Diéta szerint

Gluténmentes

Tejfehérjementes

Laktózmentes

Tojásmentes

Vegetáriánus

Étel-Ital

Előételek

Levesek

Húsételek

Egytálételek

Zöldségételek

Saláták

Mártások

Italok

Desszertek

Életmód

Egészség

Gasztronómia

Kultúra

Program infó

Könyvajánló

Programok

Hivatkozások

Egészségügy

Orvosi adatbázis

Partnereink

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Minden, ami citrom!

6 recept, ami citrommal készült


 

.

A legismertebb déligyümölcs, a citrom, amelyet  kivétel nélkül minden korosztály fogyaszthat  különböző mennyiségben és formában. Nem hiányozhat egyetlen háztartásból sem, ételeink, italaink ízesítésére minden nap használjuk. Magas C-vitamin tartalma miatt elsődleges vitaminforrás, különösen járványos időszakban.

Az emberi szervet nem képes sem előállítani, sem raktározni C-vitamint, pedig a sejtek működéséhez elengedhetetlenül fontos, hiánya betegségekhez vezet. Kiemelkedő baktérium és vírusölő képessége miatt megelőző és gyógyító hatása is van. Betegség idején igazán akkor hatásos, ha cukor nélkül fogyasztjuk, mert a cukorral kiváló táptalajt készítünk elő a kórokozók számára.

Emésztést serkentő hatása miatt a gyomorbántalmak kedvelt ellenszere. Méregtelenítő, a benne található citromsav egyrészt feloldja a szervezetben található fölösleges anyagokat, bomlástermékeket, másrész pótolja a hiányzó sókat. Kúraszerűen, egy pohár vízbe fél citrom leszűrt levét öntsük, és lassan kortyolva igyuk meg. Ne használjunk fém citromcsavarót, mert a gyümölcs így elveszti legfontosabb értékeit.

A citrom héja legtöbbször vegyszerrel kezelt, ezért felhasználás előtt alaposan mossuk meg, lehetőleg folyó vízben. A garantáltan vegyszermentes, esetleg házi termelésű citrom reszelt héját süteményekhez is felhasználhatjuk.

Fontos információk:

- Kizárásos diéta kezdeti szakaszában nem fogyasztható olívaolaj.

- Pollenallergiás betegek a lehetséges keresztallergiára való tekintettel hagyják ki a salátából azt a hozzávalót, ami allergizáló lehet.

 

parlagfű – paradicsom

fekete üröm – paprika, paradicsom, alma, uborka

nyírfa – paprika, paradicsom, alma

pázsitfüvek – paradicsom

latex– paradicsom, citrusfélék

hagyma, az arra allergiásoknak

olívaolaj, az arra allergiásoknak

 

Citromos túrókrémmel töltött alma Citromos vitaminsaláta
Friss citromszörp Citromos lencseleves
Citromfagyi

Citromos-diós szelet

 

Friss citromszörp

Gluténmentes, laktózmentes, tojásmentes, tejfehérjementes, vegetáriánus étel

Gyerekeknek egyszerűen készíthetünk citromszörpöt. 6 dl vízben feloldunk 30dkg kristálycukrot, és felfőzzük. A kihűlt sziruphoz 4-6 citrom kifacsart levét adjuk. Ivóvízzel, babavízzel, szénsavmentes ásványvízzel hígíjuk.  Azonnal fogyasztható, de pár napig hűtőszekrényben is eláll.

 

2009. 11.13.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Copyright © Szegedi Éva, 2006-2014.  Minden jog fenntartva

Foto © Fábián Évi, Ferenczi Péter, Irimiás László, Szőke Péter, Szegedi Éva

Ételallergia és táplálékintolerancia portál - Food Allergy