.
|
||||||||||||||
|
6 recept, ami citrommal készült
. A legismertebb déligyümölcs, a citrom, amelyet kivétel nélkül minden korosztály fogyaszthat különböző mennyiségben és formában. Nem hiányozhat egyetlen háztartásból sem, ételeink, italaink ízesítésére minden nap használjuk. Magas C-vitamin tartalma miatt elsődleges vitaminforrás, különösen járványos időszakban. Az emberi szervet nem képes sem előállítani, sem raktározni C-vitamint, pedig a sejtek működéséhez elengedhetetlenül fontos, hiánya betegségekhez vezet. Kiemelkedő baktérium és vírusölő képessége miatt megelőző és gyógyító hatása is van. Betegség idején igazán akkor hatásos, ha cukor nélkül fogyasztjuk, mert a cukorral kiváló táptalajt készítünk elő a kórokozók számára. Emésztést serkentő hatása miatt a gyomorbántalmak kedvelt ellenszere. Méregtelenítő, a benne található citromsav egyrészt feloldja a szervezetben található fölösleges anyagokat, bomlástermékeket, másrész pótolja a hiányzó sókat. Kúraszerűen, egy pohár vízbe fél citrom leszűrt levét öntsük, és lassan kortyolva igyuk meg. Ne használjunk fém citromcsavarót, mert a gyümölcs így elveszti legfontosabb értékeit. A citrom héja legtöbbször vegyszerrel kezelt, ezért felhasználás előtt alaposan mossuk meg, lehetőleg folyó vízben. A garantáltan vegyszermentes, esetleg házi termelésű citrom reszelt héját süteményekhez is felhasználhatjuk. Fontos információk: - Kizárásos diéta kezdeti szakaszában nem fogyasztható olívaolaj. - Pollenallergiás betegek a lehetséges keresztallergiára való tekintettel hagyják ki a salátából azt a hozzávalót, ami allergizáló lehet.
parlagfű – paradicsom fekete üröm – paprika, paradicsom, alma, uborka nyírfa – paprika, paradicsom, alma pázsitfüvek – paradicsom latex– paradicsom, citrusfélék hagyma, az arra allergiásoknak olívaolaj, az arra allergiásoknak
Gluténmentes, laktózmentes, tojásmentes, tejfehérjementes, vegetáriánus étel Gyerekeknek egyszerűen készíthetünk citromszörpöt. 6 dl vízben feloldunk 30dkg kristálycukrot, és felfőzzük. A kihűlt sziruphoz 4-6 citrom kifacsart levét adjuk. Ivóvízzel, babavízzel, szénsavmentes ásványvízzel hígíjuk. Azonnal fogyasztható, de pár napig hűtőszekrényben is eláll.
2009. 11.13. |
|
Copyright © Szegedi Éva, 2006-2014. Minden jog fenntartva Foto © Fábián Évi, Ferenczi Péter, Irimiás László, Szőke Péter, Szegedi Éva Ételallergia és táplálékintolerancia portál - Food Allergy |